Magazin

Kada su u pitanju vozila različitih vrsta postoje automobili svakog mogućeg cenovnog ranga, ali pošto je ovo lista koja se tiče najskupljih automobila na svetu, naša osnovna pitanja su zašto ovi automobili koštaju ovoliko i ko uopšte može da priušti da ih vozi? Automobili koje ćete videti na ovoj listi ne samo da naglašavaju status svojih proizvođača u prilično takmičarski nastrojenoj industriji automobila, već i status i materijalnu moć ljudu koji ih voze (ili kojima stoji za ukras).

Ako vas zanima koji su to najskuplji automobili na svetu kao i karakteristike koje ih čine tako skupim, saznajte u nastavku teksta sve o tome.

5. Lykan Hypersport – 3.4 milliona $

Peto mesto na našoj listi ide modelu Lykan Hypersport, automobilu čiji su farovi napravljeni od ukupno 240 15-karatnih dijamanata, pa cena od skoro 3 i po miliona dolara sigurno ne iznenađuje. Reč je autu napravljenom od strane libanskog proizvođača W Motors, kompaniji koja je stacionirana u Ujedinjeni Arapskim Emiratima. Ova kompanija je osnovana tek skoro, 2012. godine, i predstavlja saradnju libanskih, francuskih i italijanskih inženjera.

Pored već pomenutih farova, ovaj auto se može pohvaliti i ležištima za LED sijalice napravljenim od 420, takođe 15-karatnih dijamanata, pri čemu je sve dragulje moguće posebno izabrati i dizajnirati po sopstvenom ukusu. Ovaj model inače izgleda kao svaki drugi sportski automobil vredan pažnje, a tome u prilog dovoljno govori činjenica da se našao u filmu “Paklene ulice 7”, a u Abu Dabiju ga možete sresti kao patrolni auto.

Lykan Hypersport nosi titulu prvog arapskog auper-auta, pri čemu uopšte ne zaostaje za ostalim evropskim mašinama ovog ranga, bilo da su u pitanju karateristike motora, brzina koju može razviti ili luksuzan dizajn.

4. McLaren P1 LM – 3.6 miliona $

McLaren P1 LM nije auto koji je pravljen za masovnu produkciju, već manje-više predstavlja verziju trkačkog modela P1 GTR, ali dozvoljen za vožnju ulicama. Preuzet od strane britanske kompanije Lanzante, koja je kupila originalni P1 proizveden od strane McLaren-a, model P1 LM je dizajniran pre svega za ciljnu grupu kupaca koji mogu da ga priušte, i to pre svega na teritoriji SAD-a, Japana, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovaj auto ima dosta toga zajedničkog sa modelom P1 GTR, kao i legendarnim McLarenom F1 trkačkim modelom. Jedna od upečatljivih sličnosti jeste zlatna oplata koja se nalazi u delu gde je motor, koji je istovremeno mnogo lakši i mnogo funkcionalniji od svog prethodnika, ali aerodinamičnosti ovog modela najbolje možete da posvedočite na trkačkoj stazi, gde može da razvije snagu od 1000 konja. Samo 5 modela ovog automobila je proizvedeno, ali nećete se začuditi kad čujete da je svih 5 prodato.

3. Lamborghini Veneno Roadster – 4.5 miliona $

Ovaj Lamborghini je specijalno napravljen povodom proslave 50. rođendana kompanije, pri čemu “Veneno” na španskom znači otrov, a složićete se da dizajn ovog auta zaista izgleda smrtonosno. Na neki način, svojim aerodinamičnim izgledom podseća na svemirsku kapsulu, a po svoji performansama bi i sa njima čak mogao da se uporedi.

Skelet ovog automobila je snažno inspirisan modelom LP700-4 Aventador, napravljenim od ugljeničnih vlakana, a Veneno se odlikuje neverovatno lakom formom i pored toga što ima pogon na sva 4 točka. Za ove karakteristike pre svega ima da zahvali pametnom dizajnu koji je aerodinamičnost stavio na prvo mesto.

Budući da je napravljeno samo 9 primeraka, a ono što najviše fascinira je koliko je njegova cena u stanju da poraste u odnosu na svaku prethodnu seriju proizvodnje! Jedan od ovih automobila je čak prodat za neverovatnih 11 miliona dolara, samo zato što su tokom prve serije napravljena samo 3 ova autmobila, pa je potražnja astronomski skočila za preostalima.

2. Koenigsegg CCXR Trevita – 4.8 miliona $

Reč je o najskupljem automobilu predviđenom za vožnju ulicama, optočen dijamantima. “Trevita” je inače skraćenica koja znači “tri bele”. Ugljenična vlakna automobila su obložena posebno vrstom smole, impregniranom dijamantskom prašinom. Ova tehnologija je transformisala vlakna iz tradicionalne crne u srebrno belu, čineći ovaj auto renomiranim po svom jedinstvenom dizajnu i perfektnoj izradi, pa od njega ne očekujte da će odavati signale koji ukazuju na potencijalne probleme.

U početku je dogovorena proizvodnja samo tri ova automobila, pre nego što je redukovana na dva, pre svega zato što je posebna tehnologija izrade zahteva previše vremena u odnosu na regularnu proizvodnju.

1. Roll Royce Sweptail – 13 miliona $

Nije toliko iznenađujuće što se na prvom mestu naše liste nalazi Roll Royce, ali pre nego što se potpuno iznenadite cenom, znajte da je model Sweptail napravljen po porudžbini, i potpuno je jedinstven. Budući da kompanije nije htela da otkrije ime poručioca, nije baš ni moguće saznati sve karakteristike ovog modela.

Rolls Royce kao kompanija je inače čuven po proizvodnji ekskluzivnih i luksuznih vozila, pa je tako 2016. napravljeno samo 4000 jedinica. Kada je u pitanju model Sweptail, enterijer je dizajniran tako da podseća na kraljevske kočije, pri čemu je kao prva inspiracija verovatno poslužio model Wraith. U pitanju je dvose sa panoramskim krovom koji se spušta nadole, jer je namera naručioca bila da auto sa zadnje strane podseća na trkačke jahte.

Sedišta su rađena u kombinaciji kože i vune, bazirana na modelima iz 1920-ih i 30-ih, a neobičan eksterijer je izgleda proistekao iz ličnih preferencija kupca, koji je inače stravstveni kolekcionar super-jahti i privatnih aviona.

Ako ste možda u mogućnosti da priuštite i ekskluzivne i luksuzne automobile, onda sad znate koji od njih stavljaju moć i status u prvi plan, ali ako ne, uvek možete da maštate i da im se divite izdaleka!