Magazin

Bliži se Uskrs, a najzanimljiviji deo ovog velikog praznika su nesumnjivo uskršnja jaja. Farbe za bojenje jaja koje se već sada nalaze na policama svih marketa, koliko god lepe i privlačne bile, mogu biti popriličan trošak, pogotovo ako planirate da ćete obojiti najmanje dvadesetak jaja. 

Ove godine možete uštedeti malo novca i okrenete se farbanju jaja na tradicionalan, a opet originalan način – začinima i biljkama koje već imate u kuhinji.

Prirodne boje za uskršnja jaja, pored toga što su zdrava verzija farbanja, jajima mogu biti sjajna opcija za prazničnu dekoraciju, i jajima daju pomalo rustičan izgled. Baš kao i druge metode farbanja jaja, prirodne boje postaju intenzivnije i jače ako pustite jaja da se kuvaju u njima duže vreme. Većina prirodnih sredstava će dati željenu boju nakon samo 30 minuta, ali svetlije boje, poput narandžaste ili žute, mogu svoj pun potencijal dobiti ako u vodi stoje čitavu noć.

Da ne bismo previše odugovlačili, odaberite koje boje želite i sledite uputstva u nastavku, kako biste uskršnjim jajima dali dozu potpuno prirodnog izgleda. Donosimo vam 5 sjajnih ideja kako da ukrasite uskršnja jaja na prirodan i zdrav način:

Za početak ih izbelite

Potpuno bela jaja su poslednjih godina izbor mnogih kada je u pitanju prirodan i elegantan izgled uskršnje dekoracije. Pogodna su za mnogo toga, lakše se boje, a lepa su i ako na njih stavite samo malu nalepnicu ili zalepite biljku. Za one koji još uvek nisu sigurni kako da dobiju jaja bela poput snega, evo načina:

  • Sipajte u veću šerpu (u zavisnosti od toga koliko jaja izbeljujete) sirće i vodu u odnosu 1:1, čaša vode na čašu sirćeta;
  • Potopite jaja i čekajte da voda proključa;
  • Kada je voda proključala, smanjite vatru i lagano skidajte penu koja će se pojaviti na površini vode;
  • Kuvajte ih tako 10 minuta;
  • Kada se jaja skuvaju, isperite ih hladnom vodom i čistim sunđerom skinite višak boje.

Napomena je da to činite lagano, jer ovako kuvana jaja imaju tanju ljusku. Sa njima možete raditi šta god poželite, jer lakše primaju druge boje, a možete ih ostaviti bez dodavanja ičega.

Cement siva jaja

Bilo da ste izbeleli jaja ili se odlučujete da ih farbate onakva kakva jesu, sigurni smo da će vam ova ideja uspeti. Siva boja je proglašena za boju 2021.godine, pa ne sumnjamo da će se naći i na uskršnjim trpezama u vidu ovako ofarbanih jaja. A vrlo je jednostavno dobiti ovu rustičnu boju:

Operite jaja pre farbanja, ako ih već niste posvetleli. U veću šerpu stavite jaja, par kašika sirćeta i nekoliko kesica čaja od hibiskusa. Hibiskus možete kupiti u suvoj formi na merenje, pa u tom slučaju važi pravilo – što više stavite, boja će biti zanimljivija. Ali ne preterujte.

Kuvajte na srednjoj jačini da proključa, zatim smanjite i kuvajte još 20 minuta na srednjoj temperaturi. Zatim šerpu sklonite sa vatre i ostavite da se jaja ohlade u vodi. Povremeno proveravajte kakva je boja tako što ćete izvaditi jedno i tako proceniti koja nijansa vam se najviše dopada. 

Pred kraj bojenja operite jaja hladnom vodom i poređajte ih u frižider, ako su se već ohladila. Za ovakve prilike, odlično su se pokazali frižideri lg, jer čuvaju svežinu duže nego standardni frižideri.

Jaja u vinu

Farbanje uskršnjih jaja crnim vinom je vrlo jednostavan proces koji će vam dati divan rezultat uz malo truda. Sve što je potrebno uraditi je da se jaja skuvaju u vinu, umesto u vodi. Kada budu gotova, odnosno skuvana nakon nekih 10 minuta, ostavite ih preko noći u tečnosti.

Tek sutradan su spremna, a zbog tamne boje biće jarko ljubičasta. Posebnu čar daće im kristali iz vina i šećer, tako da će jaja ofarbana na ovaj način imati i bonus šljokice.

Farbanje svilom

Možda vam u startu farbanje jaja svilom zvuči kao skup i bespotreban trošak, ali sigurno je da u kući imate neku staru svilenu maramu ili kravatu koju više niko ne koristi. Ako imate šnajderku u kraju, možete svratiti i zamoliti je da vam da restlove, jer je efekat ovako farbanih jaja jako interesantan

Kada ste obezbedili materijal, isecite ga na komade tolike da mogu da obmotaju jaja. Šaru sa svile lepo namestite, jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Vodite računa i o tome da štampana strana tkanine bude okrenuta prema jajetu. Čvrsto umotajte jaje u gazu ili neku pamučnu tkaninu, vežite gumicom za tegle i kuvajte 20 minuta u vodi u koju ste dodali tri kašike sirćeta.

Tirkizna kupus jaja

Predivnu, tirkiznu boju uskršnjih jaja dobićete farbanjem crvenim kupusom. Jednu manju glavicu crvenog kupusa razdvojite na listove, zatim listove kupusa blago “izlupajte” tučkom za meso da bi se boja lakše otpustila. Prelijte kupus vodom, a vodu sipajte onoliko koliko želite da boja bude intenzivna, što dovodi do zaključka da će manje vode dati bolji efekat boje. 

Samo kupus kuvajte pola sata, zatim procedite “boju” u drugu šerpu, dodajte sirće i spuštajte jedno po jedno jaje. Ostavite jaja u toj boji još nekoliko sati, slobodno i preko noći, jer ćete dobiti predivnu tirkiz nijansu uskršnjih jaja.

Kod svih ovih načina farbanja, potrebno je strpljenje, jer jaja farbana prirodnim načinima zahtevaju više vremena da “prime” takvu boju. Iako u prvi mah zvuči komplikovano, benefiti jaja bojenih prirodnim metodama su brojni, od onih da ćete zadiviti sve goste svojim umećem i uskršnjom korpom, do tih da je ovakvo farbanje najzdravije za vas i vašu porodicu.