Magazin

Opšte je poznato da su deca majstori kreativnosti, odnosno kreativnog razmišljanja i stvaranja. Igranje je aktivnost koja uz pomoć mašte i inspiracije najviše podstiče mozak na razvijanje i kreiranje raznovrsnih slika i ideja.

Kada smo kreativni istovremeno koristimo našu maštu za stvaranje i rađanje ideja. Kreativne radnje nas zabavljaju, ali i motivišu, inspirišu i razvijaju sposobnosti pamćenja, koncentracije i rešavanja problema. Stoga je bavljanje svakodnevnih zadataka mnogo jednostavnije ukoliko to radite na kreativne načine.

Iz tog razloga dečje doba smatra se najkreativnijim u razvoju čoveka, pa ako želite da zauvek ostanete dete u duši, onda je pravo rešenje za vas da posetite neki hobi centar u Beogradu, koji će vam na najbolji mogući način pomoći da oslobodite sav svoj potencijal.

Rešavanje sudoku

#1 Maketarstvo je idealan hobi za kreativne ljude

Maketarstvo predstavlja izuzetno zanimljiv hobi koji nudi mogućnost da napravite minijaturne modele svega što zamislite, bilo da je reč o maketama aviona, brodova, zgrada… Prvobitno su za maketarstvo korišćeni isključivo prirodni materijali, a potom se prešlo i na druge industrijske materijale kao što su papir, plastika, staklo, tkanina.

Maketarstvo je odličan izbor za kreativno opuštanje i razonodu, pre svega jer omogućava da razvijete mogućnost zapažanja detalja, ali i trenirate svoje strpljenje, koncentraciju i fokusiranost. U svetu maketa možete da pustite mašti na volju i da kreirate građevine, objekte i stvari onako kako ih vi vidite i kako vi želite da izgledaju.

#2 Kaligrafija – umetnost koja inspiriše na kreativnost

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja koja pruža široku paletu kreativnosti. Kaligrafska veština podrazumeva davanje forme znakovima na izražajan, harmonistički i vešt način. Bavljenje kaligrafijom sigurno će probuditi umetničku stranu koja se krije u vama, pritom vas i opustiti, ali i podsticati da radite najbolje što možete.

Ispisivanje znakova ima pregršt različitih formi i oblika, a vaša kreativnost i inspiracija nateraće vas da upotrebite i pronađete u sebi one najzanimljivije i najneobičnije.

#3 Crtanje i slikanje

Crtanje i slikanje sasvim sigurno će izbaciti na površinu vašu kreativnu i umetničku stranu. Opšte je poznato i dokazano da crtanje, bojenje, ali i pravljenje skulptura, pozitivno utiču na psihološki, ali i socijalni razvoj, pre svega dece, ali i odraslih. Komad čistog, belog papira ispred vas, četkice i raznovrsne boje, otvaraju širok spektar mogućnosti da kreirate sasvim novi svet, baš onako kako ga vi zamišljate.

#4 Sudoku – kreativna mozgalica

Popularne igre sa brojevima, ali i rečima su jednostavni načini za povećanje sposobnosti koncentracije. Osim što ćete naučiti da obraćate pažnju na detalje, sudoku ili slične kreativne igrice pomoći će vam i da razmišljate izvan okvira. Rešavanje složenih mozgalica, naučiće vas da brže dođete do rešenja probleme kada god vam to bude trebalo.

#5 Naučite da svirate neki instrument

Ne morate da budete majstor za klavirom ili da budete virtouz na gitari ili bilo kom drugom instrumentu, učenje jednostavnih nota i melodija je sasvim dovoljno za razvoj kreativnosti. Umesto svakodnevnog slušanja muzike na Youtube-u, sviranje nekog muzičkog instrumenta ne samo da će podići vaše samopouzdanje, već će i pozitivno delovati na vaše razmišljanje. Muzika, kao uostalom i svaka druga umetnost, je po prirodi kreativna, što je garant da će i vaša kreativnost morati da dođe do izražaja svirajući neki instrument.

#6 Učenje novog jezika pomoći će vam na polju samopouzdanja

Učenje novog jezika je uvek prednost i nešto što može da bude veoma korisno u svakodnevnom životu. Znanje novog jezika pomaže kada je u pitanju unapređenje govora, ali i osposobljavanje vašeg pamćenja. Takođe, obogaćivanjem vašeg znanja i vokabulara osećaćete se sigurnije u sebe, a samim tim pospešićete i vaše kreativno izražavanje.

#7 Vizualizacija može da promeni vaš život

Vizualizacija je tehnika upotrebe mašte kako biste kreirali ono što želite u životu. To je prirodna sposobnost imaginacije kojom se, inače, stalno služimo, najčešće nesvesno. Stoga je važno da maštate i razmišljate u slikama.

Naučno je dokazano da naš mozak može da zapamti samo 7 informacija odjednom, ali je zato sposoban da zapamti mnogo više ukoliko sve bitne stvari povežete u celine, tabele, skice. Stvaranjem mentalnih slika predmeta ili situacija u svojoj glavi podstičete mozak da radi bolje, a samim tim pomažete sebi da budete kreativniji i maštovitiji u realnom svetu.
Biti kreativan znači pronaći svoj dar, svoj talenat i unaprediti svoje sposobnosti. Savladajte svakodnevne životne probleme koristeći nove ideje i svoju maštu. Ne ograničavajte se , već inspirišite druge ljude oko sebe i budite uvek za korak ispred.