Magazin

Preseljenje u insotranstvo jedan je od najuzbudljivijih, ali i najstresnijih koraka u životu. Ova odluka retko kada se donosi preko noći i potrebno je mnogo preispitivanja, priprema i istraživanja pre nego što sve bude konačno i spremno. U zavisnosti od toga u koju zemlju se selite ili privremeno nastanjujete i iz kojih razloga to činite, život će vam se skoro u potpunosti promeniti. Prolazićete kroz dobre periode, ali i kroz neke teške faze. Međutim, sve je to deo prilagođavanja i prihvatanja velikih životnih promena. 

Mi ćemo se potruditi da vam u ovom tekstu malo olakšamo preseljenje ili privremeni prelazak u inostranstvo. Napravili smo spisak stvari koje ne treba da zaboravite pre nego što odete u drugu zemlju. Neke se podrazumevaju, ali za svaki slučaj ćemo ih pomenuti i zabeležiti, jer u velikoj životnoj gužvi i uzbuđenju čovek može da zaboravi i nešto najosnovnije. Evo na šta treba da obratite posebnu pažnju. 

#1 Proverite pasoše i dokumenta

Iako ste verovatno već svesni toga da je važeći pasoš najbitniji kada putujete u inostranstvo, a posebno kada je u pitanju trajna ili privremena selidba – proverite do kada vam važi. Ako odlazite u zemlju za koju je potrebna viza, na vreme se inforimišite o svoj neophodnoj dokumentaciji. Ne želite da vam jedan papir pokvari sve planove i odloži put. To može da stvori dodatan stres i opterećenje, ali i da izazove ozbiljne finansijske gubitke. Takođe, informišite se i o uslovima zdravstvenog osiguranja i izaberite ono što bi bilo najbolje za vas. 

#2 Lokalni običaji i pravila

Kada planirate da živite i u inostranstvu, trebalo bi da upoznate lokalne običaje i pravila svog novog mesta stanovanja. Bilo da se radi o privatnim ili profesionalnim odnosima, potrudite se da saznate sve što je karakteristično za ljude pored kojih ćete provoditi život. Kada i u koje vreme se poštuje kućni red; da li postoje neka pravila ponašanja tokom određnih dana; na koji način se upoznati sa komšilukom. Ovo je važno i zbog tehničkih stvari prilikom useljavanja. Ako imate određene radove u domu, treba da znate kada možete da ih obavljate ili u koje vreme i kojim danima agencija za selidbe može da vam doveze stvari. Ne dozvolite da upadate u neprilike ili plaćate kazne zbog narušavanja reda i mira. 

#3 Vožnja i transport

Trajno ili privremeno preseljenje u drugu zemlju podrazumeva da razmišljate i o prevoznom sredstvu koje ćete tamo koristiti. Potrudite se da upoznate zakone u vožnji, ako planirate da koristite automobil. Takođe, iako posedujete vozačku dozvolu za svoju zemlju i međunarodnu dozvolu, možda će vam biti potrebna i lokalna. Raspitajte se na vreme o tome. 

Poznavanje saobraćajnih i transportnih pravila zemlje u kojoj ćete živeti posebno je važno na samom početku, i to kada su u pitanju međunarodne selidbe. Verovatno će prevoznik sa kojim sarađujete znati nešto više o pravilima, ali svakako se obavezno upoznajte sa svim detaljima. Ne želite da zbog neinformisanosti ostanete bez nekih neophodnih stvari ili da budete izloženi dodatnim troškovima. 

#4 Poreske obaveze 

Iako se selite u drugu zemlju i nećete biti na domaćem terenu, to ne znači da ćete izbeći poreske obaveze i dažbine. Raspitajte se na vreme na koji način i zbog čega nešto plaćate. Možda će vam u početku neki porez delovati nelogično ili ćete se iznenaditi kako se kod nas nešto ne plaća, ali sve ćete vremenom shvatiti i navići ćete se na nove obaveze. Najbolje je da porazgovarate sa poreskim savetnikom u koga imate poverenja i koji ima dovoljno strpljenja i znanja da vam sve objasni. 

#5 Troškovi života 

Pre nego što krenete u svoje novo mesto stanovanja, zaista morate u potpunosti da razumete svoju buduću finansijsku situaciju. Da li ćete na isti način pokrivati troškove hrane, komunalija, prevoza, provoda i ostalih životnih navika i potreba ili je neophodno da nešto promenite. S druge strane, možda ćete u novoj zemlji živeti mnogo lagodnije i finansijski opuštenije nego do sada, ali i za to je potrebno prilagođavanje. Spremite se za scenario koji očekujete i napravite dobar finansijski plan, kako ne biste upadali u izazove i iznenađenja tokom velike životne promene. 

#6 Kućni ljubimci 

Ako imate kućnog ljubimca i ne želite da ga ostavite, moraćete na vreme da isplanirate i njegovo preseljenje. Postoji poseban zakon i pravila za prevoz i pribavljanje dokumentacije za kućne ljubimce. Ukoliko on kreće zajedno sa vama, pre preseljenja razmotrite sve što je neophodno za prevoz, troškove i imunizaciju kućnog ljubimca u zemlji u koju se selite. 

#7 Dolasci i odlasci 

Sigurno ćete poželeti da povremeno dođete u svoju rodnu zemlju ili da vas poseti porodica i prijatelji. Upoznajte se na vreme sa svim pojedinostima u vezi sa dolascima i odlascima. Procenite troškove puta i da li postoji mogućnost uštede. Informišite na vreme svoje buduće goste o detaljima puta i o tome šta bi trebalo unapred da planiraju. 

Ne zaboravite i da pre preseljenja saznate nešto više o lokalnom jeziku, bez obzira na to što već govorite i razumete jezik zemlje u koju odlazite. Postoje izrazi koji su karakteristični samo za grad ili deo zemlje u koju se selite. 

Uživajte u promeni koja vas očekuje, ali budite oprezni i proračunati, jer nema potrebe za dodatnim stresom, kad već sve možete da isplanirate i sredite na vreme. Više informacija o selidbama koje obavljaju agencije i o čitavom procesu pogledajte na ovom sajtu.