Magazin

Statistike pokazuju da građanin Srbije mora u proseku da radi 11 i po godina kako bi stekao mogućnost da kupi stan. Po tome smo treća najnepovoljnija država za kupovinu nekretnina, odmah nakon Češke i Slovačke.

Cene nekretnina u Srbiji u proteklih godinu dana su dostigle istorijski maksimum, te je najskuplji kvadrat u Beogradu na vodi koštao čak vrtoglavih 10.400 evra, dok je u 2022. najskuplji kvadrat u starogradnji za stan na opštini Stari grad prodat za 5.238 evra!

Dubrovnik panorama grada

Kakva je situacija u regionu?

Cene nekretnina u regionu u 2023.

Trend rasta cena nekretnina nije zahvatio samo Srbiju već i čitav region. Istraživali smo tržište i aktuelne oglase da bismo saznali kako trenutno izgledaju cene u regionu i da li im sledi pad ili porast u narednom periodu!

Crna Gora i Hrvatska, kao najpopularnije primorske destinacije, dominiraju sa cenama nekretnina na Balkanu, dok je u Bosni i Hercegovini i Albaniji najpovoljnije kupiti stan ili kuću. Tokom prošle godine kupovina nekretnine u Crnoj Gori usred ekonomske krize koja je uzdrmala tržište postala je teže izvodljiva nego pre.

Cene nekretnina u Crnoj Gori u 2023.

Cene nekretnina u Crnoj Gori su u protekloj godini postale 40 odsto više nego što je to bio slučaj pre.

Već duže vreme su najpopularnije lokacije u Crnoj Gori Budva i Tivat. U ovim gradovima mogu se pronaći nekretnine širokog cenovnog ranga. U Budvi se garsonjera može naći za 50.000 evra, dok se cene jednosobnih stanova kreću i do 64.000 evra. U centru grada, stan od 68 kvadratnih metara može se naći za oko 240.000 evra. Kada govorimo o luksuznim stanovima u Budvi, njihove cene kreću iznose oko 300.000 evra.

U Tivtu se cene luksuznih novoizgrađenih nekretnina u naselju Porto Montenegro kreću od 500.000 pa sve do nekoliko miliona evra. One su pristupačne stranim državljanima koji kupovinu ove nekretnine vide kao isplativu investiciju, ali retko koji stanovnik iz regiona može priuštiti sebi ovu vrstu luksuza.

Cene nekretnina u Herceg Novom su niže u odnosu na prethodna dva grada. Trenutno je manja ponuda manjih stanova kao što su garsonjere i jednosobni stanovi. Za jednosoban stan od 40 kvadrata potrebno je izdvojiti 46.500 evra.

U Igalu se dvosoban stan može naći od 65 kvadrata po ceni od 93.000 evra, dok se jednosoban stan u Bijeloj od 42 kvadrata prodaje po ceni od 98.000 evra.

Cene nekretnina u Hrvatskoj u 2023.

Hrvatsko primorje već godinama slovi za područje u regionu sa najskupljim nekretninama.

Pula, Dubrovnik i Opatija su među najpopularnijim i samim tim i najskupljim lokacijama. Ako želite da kupite nekretninu u ovim mestima, moraćete da izdvojite značajnu količinu novca.

U Puli je minimalni iznos koji biste morali da potrošite na nekretninu između 100.000 i 150.000 evra. Primera radi, stan od 45 kvadrata u ovom gradu košta 164.000 evra. Nešto veći stan na istoj lokaciji, površine 55 kvadrata, košta 220.000 evra. Vile se kreću po ceni od 625.000 evra i više.

Dubrovnik je grad koji definitivno dominira na tržištu nekretnina i njegove cene teško da su namenjene prosečnom novčaniku stanovnika našeg regiona. Istraživanjem smo utvrdili da su cene u ovom gradu mnogo veće u odnosu na Pulu. Na primer, stan od 48 kvadrata u Dubrovniku košta 210.000 evra. Nekretnine koje se nalaze u srcu Starog grada i imaju 60 kvadratnih metara prodaju se za oko 515.000 evra.

Cene nekretnina u Albaniji u 2023.

Albanija je poznata po nižim cenama nekretnina na primorju nego što je slučaj u Crnoj Gori i Albaniji.

Njihova popularnost je porasla tokom i nakon pandemije, a kako je albanski turizam u razvoju, te se gradi mnogo novih kompleksa duž obale, mnogi kupovinu nekretnine u Albaniji vide kao dobru investiciju.

Na Jadranskom moru najpopularnija mesta su Drač i Golem. U Draču se nekretnina može kupiti po ceni od 42.000 evra za dvosoban stan, dok se u Golemu stan od 40 kvadrata može pronaći već za 35.000 evra.

Ipak, najlepše lokacije nalaze se na obali Jonskog mora. Ubedljivo najpopularnija poslednjih godina je Saranda.

U Sarandi se u oglasima stan od 78 metara kvadratnih nudi za 110.900 evra, dok se nekretnina od 140 m2 može pronaći već za 168.000! Kao i svuda, i ovde su nekretnine pored mora skuplje od ostalih.

Cene nekretnina u Bosni i Hercegovini u 2023.

Cene nekretnina u Bosni i Hercegovini oduvek su bile niže nego u susednim državama.

Međutim, uz veliki broj Rusa i Ukrajinaca koji su se doselili i u BiH, u protekloj godini su cene kvadrata i rente porasle i tamo. Bez obzira na to, i dalje su znatno povoljnije nego u Beogradu. Kvadrat u centru Sarajeva može se naći po ceni od 1.850 evra, dok je, poređenja radi, prosečna cena kvadrata u Srbiji iznosila 3.150 evra za stanove u njenoj prestonici!

Da li se može očekivati pad cena?

Cene u svetu su počele da se vraćaju u normalu, a stručnjaci kažu da se to može očekivati i u regionu u narednom periodu. Uz prosečnu zaradu stanovnika Balkana, aktuelne cene na tržištu nisu održive.Stanodavci su već počeli spuštati cene širom regiona i u Srbiji jer tražnja više nije velika kao pre pola godine, te se uskoro očekuje stagnacija cena u novogradnji u čitavom regionu.