Magazin

Večita dilema kod kupovine automobila se odnosi na izbor samog motora. Da li je bolji benzinac, dizel, ili pak automobil na plin? U trku su se uključili i električni automobili, pa su budući vlasnici često u nedoumici. Ipak, na našim putevima kao glavni konkurenti opstaju benzinski i dizel motor, a većina vozača upravo vrstu goriva uzima kao glavni kriterijum za izbor nekog automobila. 

Treba imati na umu i to da benzinci i dizelaši nisu što su nekada bili. Naprotiv, automobilska industrija vidno napreduje i poboljšava oba tipa, tako da se nekada ogromne razlike između njih danas brišu.U nastavku teksta se bavimo prednostima i manama ovih modela.

Čovek vozi automobil

Dizel motor – zašto se vozači odlučuju za njega?

Za dizelaše se često vezivala jedna negativna karakteristika – prljavi su i bučni. Međutim, upravo iz ovog proizilazi jedna od najboljih osobina ovakvog motora. Vremenom je model napredovao i došao do svoje najmodernije verzije koja je jednako tiha kao benzinac, a ono što je jako važno – ne ostavlja iza sebe neprijatne oblake dima.  

Dizel motori su uglavnom vrlo postojani i kvalitetni, pa se agencije često odlučuju za otkupljivanje starih automobila zbog dobrog dizel motora, a prodavci tako imaju priliku da dobro unovče svoje polovno vozilo kada ga prodaju. 

Dizel vozila imaju znatno više snage, a pokazali su se i kao efikasnija. U prilog tome govori i činjenica da su teretna vozila dizelaši, što dovoljno govori o izdržljivosti i snazi. Takođe, praksa je pokazala da dizelaš može preći veću kilometražu s određenom količinom goriva u odnosu na benzinca, što je vrlo bitna stavka za efikasno trošenje. Dizel je jeftiniji od benzina, i često je upravo ova karakteristika odlučujuća u korist dizelaša kod vozača koji se dvoume između njega i benzinca. 

Negativne strane dizel motora

Negativne karakteristike automobila koje se pripisuju dizelašima se uglavnom odnose na veći stepen zagađivanja. Ipak, naglašavamo da je to uglavnom slučaj kod starijih modela vozila. Novija vozila su izrađena upravo u pravcu manjeg zagađivanja, iako dizelaši i dalje ispuštaju štetne gasove koji loše deluju na ljude i okolinu. Iako je jeftiniji od benzina, servisiranje dizelaša je obično skuplje. 

Benzin motor – prednosti zbog kojih se kupuje benzinac

Benzinac ima boje performanse u odnosu na dizelaša: dostižu veće brzine, startniji su, udobniji i vozači često kažu da “klize po putevima”. Prednost benzinca je i mogućnost ugradnje plina, ako se za to odlučite u nekom trenutku, što je kod dizelaša onemogućeno. 

Benzinski automobili imaju veliki broj modela, pa su znatno jeftiniji za kupovinu, ali i održavanje i servisiranje. 

Kada je u pitanju zagađivanje, priroda je zahvalnija benzincima koji zagađuju manje od dizelaša. Međutim, treba uzeti u obzir i to da se noviji modeli benzinaca i dizelaša sve manje razlikuju po ovom pitanju, pa su stepeni zagađivanja kod jednog i drugog modela sve bliži i bliži. 

Benzinac je isplativiji na duge staze i zahvalniji je za održavanje jer najvažniji (i najskuplji) delovi nisu skloni kvarovima. Benzinci, uz to, imaju i lakši motor, ne kristalizuje im se gorivo na nižim temperaturama i imaju brže grejanje i hlađenje. 

Koje su negativne strane benzinca?

Benzin je skuplja vrsta goriva, i to je njegova glavna mana. Kada se uporede sa dizelašima, troše značajno više, pa se štedljivi vozači uglavnom odlučuju za dizel. Iako je manji zagađivač od dizela, benzin takođe proizvodi štetne gasove u velikim količinama, što je još jedan minus ovog motora. 

Kada se sve sabere i oduzme, i benzinac i dizelaš imaju značajne prednosti, ali i mane. U zavisnosti od toga da li vam je bitnija cena goriva, brzina automobila ili pak faktor zagađivanja, možete se odlučiti za jedan ili drugi model u skladu sa njihovim osobinama. Nećete pogrešiti ni sa jednim, mada treba imati u vidu sve ono po čemu se benzinac i dizelaš razlikuju, i napraviti pravi izbor u skladu sa sopstvenim preferencijama.