Magazin

Kao svaki pravi muškarac u porodici, jako je važno da znate koji su to alati koji su neophodni u svakom domu. Bilo da morate da popravite slavinu u kupatilu ili želite da ugradite novu policu u dnevnoj sobi, u svakom trenutku morate da imate adekvatnu opremu za ovakve i slične situacije. 

Kako biste uvek bili spremni da ugradite ili popravite neki element u kući i kako bi  izbegli da za svaku sitnicu zovete majstora, evo koje sve alate morate da imate spremne u vašoj kući.

#1 Bušilica – najbitniji alat u svakom domaćinstvu 

Svakom domu je potrebna dobra bušilica predstavlja najvažniji deo opreme svakog kućnog majstora. Ova alatka, čija je osnovna namena bušenje rupa i otvora, štemovanje i razbijanje materijala u kući, jedna je od najkorišćenijih aparata širom sveta, jer u mnogome olakšava obavljanje raznih kućnih poslova i popravki.

Bušilica je apsolutno neophodna ukoliko želite da okačite ogledalo ili sliku u kući, postavite policu sa knjigama na zid, ili nešto treće. Gotovo da ne postoji popravka koja može da prođe bez upotrebe ovog aparata. 

Prilikom odabira kvalitetne bušilice, vodite računa da sama burgija bude podešena 90 stepeni naspram podloge kako bi se sila samog bušenja smanjila 30 % i tako postigla bolje usmeravanje i kontrolu same bušilice koja će vam postati idealna pomoć i pri izradi različitih konstrukcija, materijala i montaže. 

#2 Pomoćni nož – idealno rešenje za mnoge kućne radove

Deo opreme koji ubedljivo ima najširu moguću primenu kada su u pitanju razni radovi i popravke jeste pomoćni nož. Za bilo kakav poduhvat koji zahteva struganje, sečenje i oblikovanje, ovakva vrsta noža će biti idealno rešenje koje će vam uštedeti dosta vremena i bespotrebnih muka 

Najvažniji kriterijum u odabiru adekvatnog pomoćnog noža jeste da ima podesivu oštricu, kao i da samo sečivo bude napravljeno od nerđajućeg čelika kako bi ste mogli da rukujete sa nožem bez ikakvih dodatnih problema.

#3 Klešta – idealna sprava za sve električarske poslove

Za sve radove u kući ili stanu koje podrazumevaju električarske poslove, rad sa žicom kao što su: savijanje, skidanje izolacije sa žice i lomljenje, špicasta klešta su prava alatka za tako nešto. 

Pre nego što se odlučite za kupovinu klešta, proverite da li u izrađene od visokokvalitetnog alatnog čelika koji poseduje dodatnu zaštitu za bezbednu i praktičnu upotrebu kako bi vam rukovanje njima bilo jednostavno i lako. 

Osim špicastih klešta, postoje i grip klešta za čvrsto hvatanje predmeta po sistemu poluge, zatim seger klešta i špicangle sa šiljatim vrhovima koje se koriste za sprečavanje pomeranja elemenata tokom rada sa uskočnicima, itd. 

#4 Podešavajući ključ – višestruko korisna alatka

Set alata za majstorisanje

Kako biste u svakom trenutku mogli da se pohvalite zavidnom kolekcijom neophodnog alata, jedan od najbitnijih delova opreme jeste podešavajući ključ koji će vam biti potreban u mnogim situacijama. U pitanju je alat kojim se postiže pritezanje matica i vijaka.

Postoji nekoliko vrsta podešavajućih ključeva kao što su: ključevi za svećice, koji se koriste za pritezanje svećica u kolima, zatim viljuškasti udarni ključevi koji su odgovorni za jače pritezanje, okasti ključevi pomoću kojih se postiže pritezanje vijaka sa šestostranom glavom, i tome slično. 

#5 Građevinski čekić – osnovni alat svake kuće

Prema mišljenju mnogih kućnih majstora, jedna od najvažnijih alatki koju bi svaka kuća na ovom svetu trebalo da poseduje jeste građevinski čekić. Adekvatna težina ove alatke bi trebalo da iznosi između 300 i 400 grama kako bi bila praktična za upotrebu.

Sa građevinskim čekićem se najlakše postiže zakucavanje eksera u zid, rušenje manjih objekata, radova na parketu,i slično. Topla preporuka je da birate one modele građevinskih čekića koje poseduju ergonomski izrađenu, mekanu dršku. 

Budite sam svoj majstor – uštedite novac i vreme 

Ukoliko želite da se osposobite za samostalne popravke, ali da uštedite novac koji bi potrošili na silne majstore, predlažemo vam da obezbedite sav neophodan alat i da usavršite najosnovnije majstorske veštine

Pored toga što ćete uštedeti novac i vreme koje bi vam mnogi majstori oduzeli, ukoliko se pokažete kao idealan majstor, sigurni smo da bi svi vaši ukućani i te kako bili ponosni na vas.