Magazin

Moderni trendovi doveli su do toga da su i kod nas kućni ljubimci postali mnogo više od omiljenog kučenceta sa kojim se družimo u dvorištu ili od mace koja nam se mota oko nogu, dok na terasi pijemo kafu. Nekada im nije bio dozvoljen ulazak u prostor gde se boravi, a još manje su se nosali u rukama ili torbama, dok se šeta gradom. Nije im bio ni dozvoljen ulaz u ugostiteljske objekte, kao što su kafići i restorani, a izbor hrane ili igračaka za njih bio je sveden na minmum.

Danas, oni su potpuno drugačiji deo naših života i domova, kojima oni koji su u mogućnosti pružaju ono što bi i sebi. Oblače ih, kupuju im nakit, kvalitetnu hranu i naravno – vode ih kod frizera. Ovo se posebno odnosi na pse.

Kupanje psa

Koliko košta friziranje pasa?

Frizer za pse ili grumer prva je adresa na kojoj ćete se obratiti za profesionalan savet o izgledu vašeg psa. On će vam preporučiti šišanje po poslednjoj modi, a vrlo često po želji i –  farbanje. Međutim, važno je da znate da ove usluge nisu nimalo jeftine. Minimalne cene su oko 2.000 dinara, a ukoliko imate posebnu želju, možete da je platite čak 100 evra! Postoje i opcije da vam grumeri dođu na kućnu adresu, a u tom slučaju ćete izdvojiti nešto manje novca.

Usluge koje ćete dobiti jesu četkanje psa, koje je važno pre svakog šišanja, a potom i samo šišanje, koje traje oko dva sata. Tu je i feniranje. Ne zaboravite da kod rase šnaucer obavezno morate da ostavite duge šiške.Posebno se vodi računa o nezi dlake i kože, pa se primenjuju i odgovarajući šamponi.

Osim dlake, pas može da dobije i tretman noktiju. Bez brige, mnogo pažnje se poklanja tome da se pas ni u jednom trenutku ne povredi. Pas može da dobije čak i lakiranje noktiju! Na primer, pravilo je da se crnim pudlama nokti boje u zlatnu boju, a belim u crvenu. Takođe, psu mogu da se srede i brkovi, ukoliko je potrebno.

Ukoliko se odlučite da ofarbate svog psa ili deo njegovog tela, kao što su uši ili rep, povedite računa da mu farba ne naškodi, u smislu da izazove iritaciju ili svrab. Uostalom, slično je kao i kod čoveka. Ipak, možda bi najbolje bilo da ovo izbegnete, jer se ni veterinari ne slažu sa ovim postupkom.

Koje su to frizure u trendu?

Ukoliko imate rase kao što su pudlice, maltezeri, šicu ili bišoni, znajte da ćete moći da im obezbedite najmoderniju frizuru. Njihova dlaka je savršena za oblikovanje na najrazličitije moguće načine. Tako možete da im napravite ćubicu na glavi ili da od duže dlake na ušima napravite pletenice, uz mašnicu kao dodatak. Koriste se i šnalice, gumice, pa čak i kape.

Psima mogu da se prave i punđice, mašnice od duge dlake, kikice, konjski repovi. Lavlja frizura jedna je od najpopularnijih, kada je reč o pudlama, a potiče iz doba baroka. Njima čak dlaka može da se uplete u dredove, iako je održavanje takve frizure prilično teško. Generalno gledano, pudlice su te za koje postoji najviše varijanti frizura.

Gusta dlaka omogućava i da vaš ljubimac na leđima ponese lik lava ili medveda, na primer, ali i da mu se napravi apstraktni mozaik, šahovska tabla i slično.

Osim klasičnih frizura, u salonima za ulepšavanje pasa možete da zakažete i sportske varijante, ukoliko vaš pas posećuje takmičenja i izložbe. Neke od njih su bikini frizura, engleska frizura, skandinavska frizura, kontinentalna frizura.  Naravno, raspitajte se ko se najbolje bavi ovim poslom, kako ništa ne bi bilo na putu ka pobedi vašeg psa.

Foto: Flickr / Svenska Mässan