Magazin

Most u Beogradu

Beograd je jedan od najvećih i najdinamičnijih gradova Balkana. U njemu se prepliću različite kulture, arhitektonski stilovi i bio je poprište istorijskih sudara civilizacija. Sve ovo odrazilo se na  ne samo izgled grada, već i na njegov duh. Ljudi Beograda provode mnogo vremena napolju, otvoreni su i komunikativni. Noćni život grada je raznovrstan, i ta fluidnost grada ono je što oduševljava mnoge turiste, ali i lokalce drži vernim ovom gradu. Velika ponuda kada su u pitanju večernji izlasci ipak može da učini izbor mnogo težim, pa vam predstavljamo neke od noćnih kutaka Beograda koje treba da obiđete ako ste u potrazi za provodom.

Kafići Cetinjske

Cetinjska je urbani centar Beograda. U subotnjim večerima stiče se utisak da se cela mladost Beograda slila u ovu ulicu, i uživa u modernim zvucima i svirkama novoindustrijski uređenih kafića. Na mestu nekadašnje pivare očekuju vas kilometarski redovi za ulazak u kafiće. Najpopularniji kafići koji u večernjim satima postaju klubovi su Zaokret i Polet. Dok u Zaokretu možete uživati u kraft pivima, popularni avangardni Polet nudi i kulturno-umetničke sadržaje poput izložbi, i smatra se središtem prestoničkih događanja. Kenozoik je još jedan interesantni klub u ovoj ulici, koji se ponosi svojim umetnički osmišljenim enterijerom  i gde možete uživati u bogatom izboru vrhunskih koktela. Ukoliko ste više fanovi mesta gde ćete imati priliku da plešete do jutra – posetite popularni Elektropionir i uživajte u gotovo festivalskoj atmosferi.

Prestoničke kafane

Beograd je, kao nekadašnja jugoslovenska prestonica, bio i omiljena stanica boema i umetnika cele bivše Jugoslavije. Zbog toga ne treba da čudi što je boemsko kafanska scena još uvek više nego prisutna u ovoj Balkanskoj prestonici. Ukoliko želite dobru kapljicu, zvuke žive muzike, najčešće tamburaša i karirane stolnjake, vaše odredište bez sumnje može biti Skadarlija, najpoznatija prestonička boemska četvrt, koja osim kultnih kafana sa tradicijom dugom više od veka ima da ponudi i zanimljivu arhitekturu stacioniranu sa obe strane turske kaldrme. Prestonica je dinamična i u drugim svojim delovima, pa tako kada su u pitanju kafane Beograd može da vam ponudi još nebrojeno mnogo sadržaja. Gotovo svuda je uvek gužva, pa ne propustite da rezervišete svoj sto u famoznim kafanama poput Korčagina, Pukni Zoro ili Tarapana, koje su poslednjih godina apsolutni favorit prestoničkih ljubitelja noćnog života. Provod na ovim mestima neće izostati do rane zore.

Provod na rekama

Osim po kultnim kafanama, Beograd je, posebno kod turista, poznat po tome što je za provod iskoristio sve svoje potencijale. Jedan  od njih je i to što je položen na ušću dve prelepe reke. Obale Save i Dunava su, posebno u letnjim mesecima, najposećenije mesto među domaćom i stranom omladinom zbog nebrojenih splavova koji nude autentičan vid zabave. Splav Fristajler na Savskom keju već godinama je jedno od najpopularnijih mesta za provod celog Balkana, a odlikuju ga popularna muzika, najveća imena domaće svene i vrhunski kokteli. Splav Shake ‘n’ Shake stacioniran na ušću Save u Dunav, sa novobeogradske strane poznat je po svojim šejkovima,  ležaljkama, trščanom krovu i ambijentu nalik onome na Ibici. Club 94 prilvlači uglavnom goste koji su ljubitelji urbanog svetskog zvuka, i na njemu često nastupaju poznati svetski didžejevi.. Još neki splavovi koje treba da posetite su i River, Sindikat i Lasta, kako biste osetili sve čari prestoničkog provoda.

Beograd je jedno od najboljih mesta za provod i sve češća destinacija na svetskim turističkim vodičima upravo zbog toga što je njegova glavna odlika raznolikost ponude. On može da ponudi mnogo multinacionalnim turistima, ali i domaćim posetiocima u potrazi za provodom, najsofisticiranijih i najspecifičnijih ukusa i potreba. Zbog toga, ukoliko još uvek niste isplanirali gde biste proveli ovaj vikend, okupite svoje prijatelje, rezervišite svoje mesto, i krenite u prestoničku potragu za avanturom – nećete se pokajati.