Magazin

Jedan od prvih koraka kada planiramo odlazak na neku destinaciju je – rezervacija ili kupovina karata. Potražnja za avionskim kartama i mestima na kojima se one mogu brzo i lako rezervisati poslednjih godina je porasla za više nego duplo. 

Razlog tome svakako jeste lakoća putovanja i ušteda vremena, koje ne samo da krase sam put avionom – već i rezervaciju avionskih karata. Posredstvom različitih aplikacija i portala, iz zemlje ali i inostranstva, nikad nije bilo lakše uskladiti termin putovanja i više nego korektnu cenu.

Maketa aviona na stolu pored laptopa

Portali za kupovinu avionskih karata

Sajtovi za kupovinu avionskih karata funkcionišu po principu pretraživača i upošređivača cena različitih avio kompanija. Odnosno, kada putem tog portala (na kom je pobrojano više sajtova za prodaju karata) pretražujete druge, manje sajtove za kupovinu ili rezervaciju istih. 

Kada se odlučite za jednu od karata – automatski bivate preusmereni na drugi sajt, koji je ponudio odgovarajuću cenu karte i na tom sajtu treba i izvršiti kupovinu/rezervaciju. 

Naravno, kada se odlučite kod koje ćete agencije kupiti avio kartu, to možete učiniti i telefonskim putem, a ne samo online metodom.

Poleti – lako do informacija na svom jeziku

Domaći sajtovi su mnogo lakši za korišćenje za sve ljude koji jednostavno žele da sajt bude na srpskom jeziku, radi jasnoće ili ako ne govore najbolje engleski ili neki drugi strani jezik (Vuelos Baratos je na španskom, na primer).

Portali kao što su Poleti i još neki drugi domaći sajtovi (Aero Gaga ili Jeftine Avio Karte) pružaju odličnu mogućnost da se informišete o jeftinim cenama karata za putovanja u različite delove sveta, pa čak i one egzotične, u šta se možete i sami uveriti jednostavnim klikom na: https://poleti.rs/.

Na portalima se možete informisati i o trenutnom stanju u avio saobraćaju, naučiti nešto novo o svojoj destinaciji i ugrabiti priliku da je posetite za veoma malu nadoknadu. Preko portala možete pretražiti datume i cene, ali i poslati direktan upit bilo kojoj avio kompaniji o detaljnijim informacijama

Skyskenner – u nekoliko koraka do idealnog datuma i cene

Skyskenner je sajt koji se najčešće koristi za upoređivanje avio karata različitih avio kompanija u odnosu na vreme kada biste putovali. Prvo što treba da uradite je da unesete grad iz kog letite i željenu destinaciju, potom unosite i datume odlaska i povratka.

Jeftino putovanje bilo kada u mesecu?

Ovaj sajt je dodatno popularan i zbog opcije “whole month”, što podrazumeva da umesto konkretnog datuma, dobijate prikaz datuma za ceo mesec i odmah možete da vidite kada je karta najjeftinija u tom mesecu.  Ako ste fleksibilni oko datuma, ovo je odlična opcija koja vam štedi mnogo novca.

Takođe, jedna od pogodnosti ovog portala je i opcija “find the cheapest month”. Biranjem ove opcije, pretraživač pronalazi mesec u kom ćete najjeftinije doći do željene destinacije.

Opcija “multy city” je jedna novina koju su mnogi portali ovog tipa uvrstili u svoju ponudu. Ona podrazumeva vašu želju ili nameru da sletite u jedan grad, a da se vratite iz drugog. Na primer, želite da obiđete Italiju i plan vam je da sletite u Rim, a da se kući vratite iz Milana. 

Quest Organizer – za avanturiste na budžetu

Dvoje svetskih putnika koji su osmislili ovaj pretraživač, imali su ideju da je jeftinije kupovati više karata u jednom smeru i kretati se alternativnim rutama, nego kupovati odmah povratnu kartu. Na ovaj način možete da vidite više gradova, a da platite manje ili isto kao da ste kupili direktnu povratnu kartu.

Ovaj pretraživač umesto vas traži najpovoljne kombinacije i rute da dođete do svog odredišta i da vidite još najmanje jednu destinaciju na svom putu. Ako ste fleksibilni i avanturista, pogledajte šta bi vam ovaj sajt ponudio i obiđite Evropu po vrlo povoljnim cenama.

Važne napomene

Opcija “details” na portalima: Ova opcija bi trebalo da vam uđe u naviku ukoliko želite da budete upućeni u to kolike su pauze na konekcionim aerodromima i da li imate dovoljno vremena da do njih stignete. Obratite pažnju na to da bi vreme između letova trebalo da bude minimalno oko 2 sata.

Prtljag: Ukoliko vam portal ponudi različite avio kompanije za odlazak i povratak, obratite pažnju na to da li se radi o Low Cost kompanijama, i da li morate dodatno da doplaćujete za prtljag.

Traženje karata na velikom broju sajtova oduzelo bi previše vremena a rezultat bi manje ili više bio isti. Sajtovi koje smo naveli iznad najuspešnije upoređuju cene i maršrute i tako obezbeđuju najbolje korisničko iskustvo i kasnije putovanje. Razlike u ceni su moguće, tako da se nemojte ograničavati na jedan pretraživač i uživajte u poteri za idealnom avio kartom.