Magazin, Zanimljivosti

Biljke se vekovima koriste za lečenje raznih bolesti, uključujući i one povezane sa želucem i dvanaestopalačnom crevom. Biljni lekovi se mogu koristiti za smanjenje upale, poboljšanje varenja, pa čak i pomoć pri gubitku težine.

Npr. menta se koristi za ublažavanje mučnine, gorušice i drugih stomačnih tegoba. Deluje tako što opušta mišiće u stomaku i crevima koji su kontrahovani usled grčeva.

Jedna studija objavljena 2014. godine otkrila je da kamilica povećava ekspresiju gena povezanih sa pražnjenjem želuca i digestivnim enzimima, što sugeriše da može poboljšati varenje i apsorpciju hranljivih materija.

Uzroci i simptomi ulkusa – čir želuca i dvanaestopalačnog creva

Poremećaji organa za varenje mogu izazvati niz neprijatnih simptoma, uključujući bol u stomaku, mučninu, povraćanje i nadimanje. Važno je da budete svesni ovih uobičajenih simptoma kako biste mogli da potražite savet lekara ako osetite bilo koji od njih. 

Poznavanje znakova i simptoma poremećaja želuca i dvanaestopalačnog creva može vam pomoći da dobijete tretman koji vam je potreban na vreme.

Najčešći simptom ulkusa je bol koja se odlikuje žarenjem i peckanjem gde se uobičajeno javlja nakon jela. Bol se javlja ubrzo nakon jela kod čira želuca odnosno 2-3 sata posle jela kod čira na dvanaestopalačnom crevu.

Mogući simptomi su rana sitost, neobjašnjiv gubitak težine, progresivno bolno ili otežano gutanje i ponavljajuće povraćanje. Cilj ovog članka je da preporuči adekvatnu ishranu i terapiju ovog veoma učestalog oboljenja. 

Faktori rizika za pojavu čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu

Gastroduodenalni ulkus ili čir dvanaestopalačnog creva i želuca predstavlja oštećenje sluzokože koja oblaže unutrašnjost želuca i dvanaestopalačnog creva nastala peptičkim delovanjem želudačnog soka. Brojni faktori utiču na nastanak ove bolesti, a najčešći su pojačana želudačna kiselina, lekovi iz grupe salicilata kao što su aspirin, akuprin, amigesik, buferin, disalcid, mobidin, monogesik, salfleks, salsitab, sloprin, trikosal, trilisat, zorprin, itd., nadražujuća sredstva kao što su začini, alkohol, kafa, gazirana pića, cigarete, zatim helikobakterija koja može prouzrokovati  gastritis ili čir želuca i dvanaestopalačnog creva.

Sledeći simptomi su psihički i emocionalni faktori koji prate smanjen protok krvi kroz sluzokožu želuca zato se preporučuje ishrana na bazi kupusa, karfiola i brokolija, jer imaju dejstva antibiotika. Kupus je efikasan na bilo koji način da je spreman svež, kuvan, ceđen kao sok. Namirnice sa antacidnim  delovanjem kao što je krompir, pogodne su za neutralisanje želudačne kiseline i smanjenje aciditeta.

Antacid je bilo koja supstanca, najčešće baznog hemijskog karaktera, koja je pogodna za primenu u neutralizaciji želudačne kiseline i smanjenju aciditeta stomaka.

Aciditet je stepen kiselosti u stomaku.

Ishrana koja se preporučuje i koju hranu je potrebno izbegavati

Kuvani krompir može biti glavna hrana.

Zob se sprema kao kaša, a služi da smanji zapaljenje i ubrza zarastanje sluzokože želuca.

Tapioka štiti i omekšava unutrašnjost digestivnog trakta.

Krompir i tapioka najbolje štite želudac ubrzavaju oporavak i sprečavaju ponovno pojavljivanje čira. 

Tropska jabuka neutrališe višak kiseline i štiti sluzokožu želuca, što pomaže u lečenju čira na dvanaestopalačnom crevu. 

Istraživanja su pokazala da polinezasićene masne kiseline iz biljnih ulja sprečavaju razmnožavanje helikobakterije pilori koja prouzrokuje čireve i gastritis.

Med sadrži supstance koje uništavaju čir i gastritis.

Ishrana bogata prerađenim (rafinisanim) proizvodima belim hlebom, testeninama i slično, a siromašna celulozom povećava rizik od čireva. 

Celuloze ima najviše u integralnim žitaricama, mahunapkama, povrću i voću. Redovno konzumiranje ovih namirnica štiti od čira. 

Šargarepa, mango i zeleno lisnato povrće veoma su bogati provitaminom A, koji se u telu pretvara u vitamin A i obezbeđuje zdravu sluzokožu.

Potrebno je unositi vitamin C preko konzumiranja paprika, kupusa, karfiola, paradajz, ribizla.

Južno voće izbegavati u prvoj fazi čira.

Oko 25%vitamina C gubi se kuvanjem povrća na pari za samo nekoliko minuta.

Vitamin C se gubi zamrzavanjem i odmrzavanjem voća i povrća.

Potrebno je ukloniti štetne namirnice iz ishrane kao što su kafa i alkohol naročito pivo jer povećava proces želudačnog soka i remete proces ozdravljenja.

Ljuti začini povećavaju izlučivanje želudačnog sokova što otežava lečenje čira na dvanaestopalačnog creva, jer deluju kao aspirin, a crni i beli biber su naročito štetni.

Meso treba izbegavati jer sadrži purine (azotne štetne supstance) koji mu daju ukus a unosom u organizam povećavaju proizvodnju želudačnog soka. Zbog tog se meso ne preporučuje naročito u slučaju čira na dvanaestopalčnom crevu.

Mleko može da proizvede neželjen efekat povećavanja želudačnih kiselina. Prema nekim studijama mleko je povezano sa nastankom ove bolesti.

Rizik od čira na dvanaestopalačnom crevu se povećava korišćenjem rafinisanog šećera. 

Petrovac, hajdučka, trava i kopriva obnavljaju gastrointestinalni trakt. Puni su flavonoida, fitoestrogena, polifenola, pigmenata i glicerizina.