Magazin

Svaka proslava, pa tako i doček Nove godine, provodi se uz alkoholna pića. Retki su oni koji će u ovim prilikama piti vodu ili sok. Ljubitelji dobre kapljice posebno će voditi računa o tome šta piju. Mnogi faktori su važni – koje je piće u pitanju, da li se slaže uz hranu, kada se tokom noći pije i slično.

Kada je u pitanju doček nove godine restoran je pravo mesto za one koji vode računa o tome šta će degustirati. Razlog je jednostavan – dostupne su bogate karte pića, a osoblje je obučeno da preporuči baš ono što gost zahteva. To je naročito važno kada se radi o vinu.

Devojke piju vino

Kako odabrati vino uz jelo?

Ukoliko je mesto gde ćete dočekati 1. januar restoran, onda se podrazumeva i da ćete imati večeru. Upravo zbog toga je važno da napravite dobru kombinaciju. Vinska karta je pred vama, ali – kako odabrati? Zapravo, vrlo je jednostavno. Za predjelo uvek birajte roze. Ipak, ako se u ponudi nalazi pršuta i jaki sirevi, odlučite se za crveno vino. Osnovno pravilo je da uz belo meso birate belo vino,pa samim tim uz crveno meso crveno vino.

Plodovi mora i riba se takođe slažu sa belim vinima, ali zato losos i tuna, odnosno mesnatije ribe, odgovaraju uz crveno vino. Ukoliko ste se ipak odlučili za salatu, izbegavajte jaka vina – birajte ona laganija. Kada večerate pastu, vino kombinujete u odnosu na sos. Tako se crveni sos, sa mesom, služi uz crveno vino, a onaj sa sirom ili morskim plodovima uz belo vino.

Kada dođe vreme za desert, vreme je i za promenu vina, kada se pije ono desertno. To su slatka vina, gotovo likeri. Ukoliko jedete voće, kombinujte ga uz šampanjac. Ono što bi trebalo da zapamtite – vino bi uvek trebalo da bude slađe od poslastice, kako biste mu osetili ukus.

Birajte prema ukusu

Ukoliko već unapred znate kakva vina volite, takvu preporuku i tražite. A ukoliko postoji mogućnost da vidite etiketu, vodite se motom –  što više podataka na etiketi, to je vino bolje. Naime, ovde ćete saznati od koje je sorte grožđa vino, ali i to odakle je poreklom, koliko ima alkohola, kada je bila berba, da li je odležalo.

Sigurno ste već izgradili stil da li volite slatka ili suva vina. Zapravo, radi se o skali od vrlo suvih do vrlo slatkih, pa unutar nje možete odabrati ono vino koje vam najviše prija. Vina uvek sadrže i kiselinu, pa takođe u odnosu na sopstveni ukus birajte oštra, osvežavajuća, okrepljujuća ili sveža. Ako vodite računa o procentu alkohola u vinu, znajte da su laka vina ona koja imaju ispod 7,5%, dok su jaka vina iznad 12,5%.

Smatra se da su najkvalitetnija crvena vina potekla od sorti grožđa: merlo, vranac, kaberne fran, kaberne sovinjon, crni burgundac, dok se u eliti belih sorti nalaze: sovinjon, traminac, rajnski rizling, italijanski rizling, žilavka, seminjon, beli muskat i beli burgundac.

Šampanjac

Naravno restorani, kao što je na primer restoran Magaza, neće dozvoliti da ponoć dočekate bez šampanjca. Ovi penušavci sastavni su deo ove,  kao i drugih proslava. Naravno, postoje neke smernice i kada birate ovo piće. Osim što ćete povesti računa da li je suv ili sladak, trebalo bi da se informišete i da li je lagan, kao što je to Blanc de Blanc, da li je bogata mešavina crvenih sorti kao Blanc de Noir ili je robusni Rosé. Raspitajte se i da li je Vintage ili Non Vintage. Prvi je izuzetnog kvaliteta, iz odlične berbe, dok je drugi mešavina više berbi i ne može se utvrditi tačno godište. Kada vam je šampanjac natočen, znaćete da je kvalitetan ukoliko su mehurići pokretni, sitni i ako ih ima mnogo. Naravno, ukus je presudan – nikako ne sme da bude gorak.

Foto: Pixabay / nastya_gepp