Magazin

Lavabo se vrlo lako može zapušiti kada u njega dospe velika količina paste za zube i sapuna. Ovakva mini zagušenja vrlo brzo nestaju kada se očiste slivnik i mrežica, koju bi trebalo obavezno da nabavite ukoliko je nemate, a koja stoji u slivniku i sakuplja krupnije ostatke kozmetike ili dlake koje otpadnu tokom češljanja ili umivanja. Ova mrežica je zlata vredna i ponekad je dovoljno da je očistite i lavabo će opet postati prohodan. Međutim,  vredi naglasiti da se čak i kada potpuno očistite lavabo, voda može i dalje zadržavati u slivniku. Tada je najčešće radi o ozbiljnijem zagušenju.

Zagušenje može biti manje i veće, ali to jednostavno ne možete znati sve dok ne otkrijete pravi uzrok problema. Činjenica je da bez profesionalne pomoći teško možete ustanoviti da li je začepljenje površinsko ili pak dubinsko, ali nikada ne treba odustajati. Ukoliko volite kućne poslove i želite biti „sam svoj majstor”, znajte da postoji nekoliko načina da otpušite lavabo – i to čak uz nekoliko sredstava koje gotovo svaka kuća poseduje. 

Sam svoj majstor – jednostavni načini za otpušavanje lavaboa

U redovima koji slede navešćemo nekoliko jednostavnih recepata za otpušavanje lavaboa u kućnoj režiji.

Prirodni rastvor od vrele vode i deterdženta

Uvek je najjednostavnije krenuti od prostijih koraka i nečega što uz malo muke možete sami uraditi. Jedan od jedostavnijih recepata za otpušavanje lavaboa je rastvor od vrele vode i deterdženta. Prvo je potrebno sipati pola čaše deterdženta u lavabo, a zatim litar vrele vode. Ovaj rastvor bi trebalo da deluje površinski. Ukoliko voda nastavi da otiče, znaćete da je zagušenje bilo samo trenutno.

Soda bikarbona i sirće

Još jedan tradicionalni recept za odgušenje jeste da u lavabo sipate sirće pomešano sa kesicom (ili više njih) sode bikarbone. Po sipanju, sačekajte da prođe minimum pola sata i zatin nalijte vrelu vodu. Ovo bi u najgorem slučaju trebalo bar malo da iščisti slivnik i rastvori naslage. Ako se nakon nekoliko ponavljanja celokupnog procesa ništa ne dešava, pokušajte sa ručnom sajlom.

Ručna sajla za otpušavanje lavaboa

Svako od nas ima po neki ručni alat sa kojim može da pokuša otpušavanje lavaboa. Ručna sajla vam može pomoći da uklonite sitnije čepove (ili predmete) koji su možda doprineli stvaranju zagušenja. Kako ne biste oštetili cevi, budite izuzetno obazrivi. 

Vakuum guma 

Vakuum guma je još jedan od priručnih alata sa kojim brzo i jednostavno možete otpušiti gotovo sve sanitarije. Međutim, ista može biti od pomoći samo kada je reč o površnim zagušenjima. U tom slučaju, sve što je potrebno da uradite jeste da prislonite vakum gumu na slivnik te nekoliko puta brzo povučete u pravcu gore-dole, dok se ne izvuče sav vazduh. Kada naglo uklonite vakuum gumu, pritisak bi trebalo da ukloni začepljenje u lavabou. Sigurno i sami znate koliko je ova vakum guma efikasna. 

Šta da radite kada ništa od navedenog ne radi, a vama je hitno potrebno otpušavanje lavaboa?

Kao što već i pretpostavljate, otpušavanje lavaboa  u nekim situacijama može biti izuzetno složen proces. Tada se kao jedino logično, ispravno, efikasno i brzo rešenje definitivno ističe angažman profesionalnog vodoinstalatera.

Profesionalni vodoinstalater će vam otpušiti lavabo za manje od jednog minuta

Ukoliko ni jedan od prethodno navedenih kućnih recepata nije urodio plodom, profesionalni vodoinstalater će definitivno rešiti sve vaše probleme. Ako se pitate kako oni mogu da otpuše sve odvode, odgovor je u višegodišnjem iskustvu, profesionalnim alatima, kao i specijalizovanim mašinama za odgušenje. Ponekad su neka začepljenja duboka i zahtevaju profesionalno otpušavanje lavaboa.

Neosporno je da se ručnim alatom i rastvorima ne mogu rešiti dubinska zagušenja. Tada, mašine koje smeju da koriste samo licencirani vodoinstalateri, mogu u potpunosti da otpuše svaki odvod i isperu sve naslage iz cevi. Ručnim alatima se samo probija tzv. čep koji je nastao u cevima, ali se naslage koje vrlo brzo mogu napraviti novo zagušenje i dalje zadržavaju u istim. Mašinsko otpušavanje lavaboa i drugih sanitarija podrazumeva da se cevi potpuno ispiraju od naslaga i postanu potpuno prohodne. Zbog toga je angažovanje profesionalnih vodoinstalatera jedini pravi način da se istinski reši problem. Osim toga, vodoinstalateri će proceniti koji je stepen zagušenja, ne samo lavaboa nego i bilo kog drugog odvoda. Detekcija se može raditi specijalnim kamerama koje daju informacije o tome kakvo je stanje u cevima, gde se tačno nalazi zagušenje i koliki je stepen zagušenja. Zahvaljujući tome, intervencija odgušenja postaje mnogo jednostavnija, brža i efikasnija, pa će profesionalnom vodoinstalateru biti potrebno samo nekoliko minuta da vam trajno reši problem.

Kada sami rešavate problem nikada ne znate da li ste ga rešili trajno, dok od vodoinstalatera dobijate i fakturu i garanciju za uslugu, tako da možete biti sigirni da je lavabo zaista temeljno otpušen. Vama jedino preostaje da održavate lavabo čistim te da ne dozvolite da u njega upadnu ostaci kozmetike, sapuna, paste za  zube ili drugih stvari koje bi potencijalno mogle stvoriti začepljenje.