Magazin

Pripremate poseban ručak ili večeru za vaše najbliže i želite da im napravite savršeni ugođaj koji će dugo pamtiti. Razmišljate o svakom mogućem detalju, od izbora jela i pića do idealne dekoracije koja će ulepšat čitav ambijent. 

Međutim, jedna stvar vas naročito brine, a to je kako da servirate trpezu za tako jedinstvenu priliku koja je svakim danom sve bliža? Na koji način postaviti i dekorisati sto koji će biti centralno mesto vašeg okupljanja?

Ukoliko još uvek niste smislili kako ćete taćno servirati vašu dugoočekivanu trpezu, pročitajte neke korisne odgovore na često postavljena pitanja. 

Zbog čega je adekvatno postavljen escajg važna stvar?

Kod pripremanja trpeze, escajg je bitan detalj koji svaka osoba prvo primeti na stolu kada uđe u prostoriju. On predstavlja “dobrodošlicu” svakom gostu i zato je jako važno da on bude postavljen na stolu na adekvatan način.

Pre nego što počnete sa postavljanjem escajga, morate da znate kako se on pravilno postavlja po bontonu. Naime, tanjir se postavlja tačno ispred svakog gosta. Pribor koji je namenjen da se koristi prvi, uvek ide najdalje od tanjira

Nekoliko viljušaka i noževa različitih veličina su namenjene za različita jela koja će se služiti. Sa leve strane se stavlja viljuška, dok se sa desne strane postavljaju nož, koji ide do tanjira sa oštrijim delom okrenutim ka tanjiru i kašika. Izuzetak se pravi kada se serviraju jela koja se jedu samo sa viljuškom. Tada se ona stavlja desno od tanjira.

Salvete se po bontonu stavljaju ispod noža ili na sred tanjira. Možete ih presaviti u trougao, ili ih urolati i zavezati nekom specijalnom mašnom, ukoliko pravite svečaniju varijantu.

Na koji način se pravilno postavljaju čaše za različita pića?  

Kada su u pitanju čaše, pre svega postoje različite čaše za vodu, vino, rakiju, itd. Svaka od njih je drugačijeg oblika, veličine i ima svoje posebno mesto na stolu. 

Vinske čaše se postavljaju uvek posle čaše za vodu, koja se postavlja pva na stolu. U slučaju da planirate da služite nekoliko različitih vrsta vina, onda ćete ih postaviti u skladu sa redosledom kojim ste zamislili da se one koriste.

Glavna čaša za vino se postavlja odmah iznad samog vrha noža, dok je prva čaša za vino do tanjira ona iz koje će se prvo piti. Ne zaboravite jednu jako važnu stvar, a to je da se čaše, za razliku od tanjira, ostavljaju na stolu sve do kraja, kako bi gosti mogli nesmetano da ispijaju svoje piće do kraja ručka ili večere. Samo se neiskorišćene čaše sklanjaju u kuhinju. Čaše za vino i vodu se uvek stavljaju sa leve strane od šolje za kafu.

Da li odabrati stolnjak ili podmetače? 

Postavljen sto u bašti restorana

Pre svega, ono što morate da uradite jeste da napravite idealan izbor stolnjaka koji će biti poput temelja ispod pravilno postavljenog escajga i čaša. Neka on bude u bojama i šarama koje se vama najviše dopadaju i koje će savršeno da se uklope u čitav ambijent.   

Ukoliko vam stolnjak nije omiljena opcija, uvek možete da odaberete kvalitetne podmetače od trske, drveta ili neke prijatne tkanine. Vodite računa da budu simetrično postavljene kako bi čitav koncept imao smisla.

Kako dekorisati trpezu na najlepši i najpraktičniji način?

Nakon odabira stolnjaka, adekvatno postavljenog escajga i čaša, vreme je za onaj najslađi deo postavljanja trpeze, a to je dekoracija. Način na koji ćete ukrasiti vašu trpezu zavisi isključivo od vas samih i od vaše kreativnosti.

Najpraktičnija dekoracija podrazumeva atraktivan buket cveća u velikoj vazi koja će biti postavljena u sam centar stola. Možete odabrati i korpu sa voćem ili lep svećnjak koji će osvetljavati sto na jedan interesantan način i koji če davati jedan rustičan izgled čitavoj trpezi. 

Obradujte svoje goste sa interesantnim poklonima 

Ukoliko želite da obradujete svoje goste, razmislite i o raznim poklončićima koje će ih čekati na trpezi. Možete upakovati razne, ukusne čokoladice ili bombone u lepa pakovanja i staviti ih u centralni deo tanjira. 

Takođe, možete napraviti određenu dekoraciju od salveta ili pored svakog tanjira postaviti male vaze sa sveže ubranim cvećem iz bašte. Šta god vam padne na pamet, a da deluje dekorativno i primamljivo, biće oduševljeno prihvaćeno od strane svih gostiju!