Magazin

Vreme je praznika, svetlucavosti, ukrasa, trakica i Deda Mraza. U celom prazničnom haosu novogodišnja jelka zauzima centralno mesto. Iako sama kupovina novogodišnje jelke zvuči jako jednostavno, ona to nikako nije.

jelka za novu godinu

Ljudi vole izbore, pa bismo tako mogli reći da je ogroman izbor najrazličitijih jelki dobra stvar. To donekle i jeste tačno, ali je istinita i činjenica da se stvari previše komplikuju. Da li kupiti pravu ili veštačku, u boji ili ne, sa dužim ili kraćim iglicama? Da li će zvezda vaše lepo dekorisane dnevne sobe da svuda oko sebe ostavlja tanke iglice koje ćete morati svakodnevno da sakupljate? Da, kupovina jelke je kompleksnija nego što na prvi pogled izgleda, a mi ćemo vam pomoći da napravite pravi izbor.

Izdvajamo nekoliko faktora koji će pomoći da odlučite – koja je prava novogodišnja jelka za vas?

Prirodna ili veštačka jelka?

Prirodna jelka definitivno ima svoje prednosti. Lepše miriše i lepša je na dodir. Uglavnom možete kupiti prelepe prirodne jelke, sa gustim granjem i divne zelene boje. Međutim, ovo takođe znači kupovinu drveta koje neće doživeti sledeću zimu. Ako želite da svoj glas date prirodi, kupite veštačku jelku. Ili, ukoliko baš insistirate na tome da imate prirodno drvo tokom praznika, obavezno kupite ono sa busenom. Poenta toga jeste da je ovo drvo kasnije moguće zasaditi. Ukoliko nemate svoje dvorište, postoje unapred definisane lokacije gde posle novogodišnjih praznika možete zasaditi svoju jelku (ne kada je temperatura ispod nule, to jest kada je zemlja zamrznuta). Nikako nemojte zaboraviti da ovo drvo mora da se održava, tako da je potrebno zalivanje u periodu dok ova jelka krasi vaš dom.

prirodna jelka na kombiju

Veštačko drvo takođe ima svoje dobre strane. Veštačku jelku možete koristiti nekoliko godina, u zavisnosti od toga koliko vodite računa o njoj. Upakujte je u veliku plastičnu kesu i prosto sačuvajte za sledeću zimu. Još jedna prednost veštačke jelke je to što ne ostavlja iglice svuda po kući, što ne važi za prirodno drvo. Ako želite da napravite neki neobičniji izbor, postoje i veštačke jelke u boji. Tako izaberite drvo koje je u skladu sa enterijerom vaše sobe – jelka može biti roze, plava ili bela, što je često jako lep izbor.

Iako se uvek promoviše izbor veštačkog drveta radi “opšteg dobra”, i sama proizvodnja veštačke jelke nanosi štetu životnoj sredini. One se proizvode od plastike i olova, što ne čini biorazgradivim. Postoje i jelke koje se proizvode od biorazgradivih materijala, ali njihova dostupnost u našoj zemlji ostaje pod znakom pitanja.

Iako je teško izvagati koja je jelka pravi izbor kada je životna sredina u pitanju, pogledajte ostale faktore i odlučite šta je to što će vama i vašem domu najviše odgovarati.

Visina i cena

Prava jelka za vaš dom mora biti odgovarajuće visine, tako da je možete smestiti u lep kutak svoje sobe gde će doprineti prazničnom ambijentu. Najmanje jelke su visine 25cm, i njihova cena je ujedno najniža. Za sobu ne preporučujemo jelku višu od 2m, a svakako izbegavajte da njen vrh dodiruje plafon.

Cena zavisi od visine i kvaliteta i kreće se od 700 pa i do 20.000 dinara. Jelke po najnižim cenama se uglavnom mogu uzeti u kineskim radnjama, a ono na šta se njihovi kupci najčešće žale je jak miris ustajale plastike koji prosto ne nestaje.

Iako biste možda pomislili da su prirodne jelke uvek i skuplje, činjenica je da pravila ne postoje. Neke veštačke jelke su visokog kvaliteta, i kao takve predviđene su za dugogodišnju upotrebu, pa mogu biti skuplje od prirodnog drveta slične visine.

Cena jelki sa busenom iz godine u godinu ostaje na sličnom nivou, pri čemu je najjeftinija 1.300 dinara.

novogodisnji ukrasi

Tradicionalno zelena ili neobičnih boja?

Jelke u boji mogu biti veoma interesantne. Ukoliko želite da iznenadite goste i ukućane, ove godine možete ostaviti za sobom tradicionalno zelenu i odlučiti se za ljubičastu, crvenu, plavu, razne nijanse bele i druge.

Ukoliko se odlučite za jelku neobične boje potrudite se da se ona uklapa u enterijer sobe. Dakle, boja jelke neka bude u skladu sa bojama vaših zidova i ukrašena pažljivo izaberanim ukrasima. Za jelku u nekoj drugoj boji osim zelene preporučujemo da se odlučite za ukrase u jednoj ili dve boje.

jelka roze boje

Na primer, za crvenu jelku zlatna boja je uvek fantastičan izbor. Daće eleganciju vašem prostoru i odaje utisak luksuza. Možete je ukrasiti zlatnim trakama i krupnim zlatnim kuglama. Na sličan način možete ukrasiti i svoju tamno plavu jelku, za koju dobar izbor predstavljaju i beli ukrasi.

Bela jelka je uvek divan izbor zato što se ukrasi na njoj jasnije uočavaju. Sve ono što okačite na ovu jelku izgledaće lepše nego na standardno zelenoj, a i sama jelka podseća na zimu i zrači elegancijom.

Imajući u vidu to da su ukrasi često jako skupi, i ako smatrate da se kupovina gomile novih ukrasa u određenoj boji ne uklapa u vaš budžet, odlučite se za jednostavnu tradicionalno zelenu jelku. Na njoj možete koristiti ukrase svih boja i dimenzija, svetlucave i manje svetlucave, a da to ne izgubi na ukusu i ne izgleda neprimereno u vašoj sobi.

Nadamo se da smo vam pomogli u izboru novogodišnje jelke i da će ona ulepšati vaš dom za vreme praznika!