Magazin

Kada kažemo zgodnije, to ne mora nužno značiti da će vas odeća načiniti vizuelno višim, tanjim, užim ili širim. Ono što ona definitivno može jeste da vam pomogne da izgledate što proporcionalnije moguće

Ako iz nekog razloga mislite su vaše noge dugačke ili torzo kratak za vaš ukus, korišćenjem različite vrste dezena ovu razliku moći ćete da uravnotežite. To će vas načiniti dosta proporcionalnijim i, samim tim, višim, tanjim, širim, ili onakvim kakvim ste se sami zamislili.

Stoga, hajde da popričamo o različitim šarama, kako bismo vam pomogli da dođete do svoje zacrtane vizije.

#1 Tipovi dezena

Šare kvadratnog oblika – za bolju teksturu

Prvi na redu naš odabrani oblik nastaje tako što se horizontalne i vertikalne linije isprepliću na način da miješanjem istih dobijemo dezen kvadratnog oblika. Najbolja solucija poboljšanja autfita kada je ovaj dizajn u pitanju jeste biranje čarapa zanimljivih dezena ili sakoa sličnih šara. 

Kvadratni oblici imaju dugu istoriju kada je u pitanju muška odeća i i dalje su jako popularni. Dodatak u vidu linija, kvadrata ili bilo kog drugog dezena daje autfitu dubinu i teksturu, te time on zadobija mnogo jači karakter. U modi važi jedno pravilo kada je u pitanju ovaj oblik šare, a ono glasi: Što veći kvadrat – to je dezen manje formalan.

Pruge – horizontalne nas šire

Iako pruge mogu izgledati dosta jednostavno, one apsolutno mogu da promene čitav izgled autfita. Iz tog razloga, veoma je važno da se pogode njihov raspored i debljina. Najčešće debljine pruga koje se koriste u ove svrhe su 6,3mm, 3,1mm i 0,8mm.

Pravilo koje govori da horizontalno postavljene pruge na odeći daju osećaj šireg tela praktično spada u opštu kulturu. Stoga, trebalo bi toga da se držite.

muškarac u odelu bordo boje

Mikro- i makroobrasci – velike i male šare

Kada kažemo ekstremno male šare, mislimo na dosta sitne oblike šara koji se ponavljaju. Pojavljuju se u vidu kvadratića, linijica ili tačkica. Što se velikih šara tiče, one su prosto suprotnost onim malim. 

#2 Tipovi tela

Ono što moramo pre svega da shvatimo jeste da učenje o funkcionisanju dezena nikako ne može da se vrši napamet. Razlog tome je prost – neće svaki dezen odgovarati svakom tipu tela. Svi smo mi različiti.

Znajući činjenicu da odeću nosimo preko čitavog tela, moramo uzeti u obzir svaki deo našeg njega. Na primer, možda želite da izgledate više, ali može se desiti da imate dugačak torzo i kratke noge. Upravo tada bi trebalo nositi pantalone ili čarape sa vertikalnim šarama, ali to nikako ne treba da učinimo sa gornjim delovima odjeće. Time ste svoje proporcije doveli do ravnoteže.

Širi tipovi – vertikalne linije su rešenje 

Ukoliko mislite da imate tip tela koji je već dovoljno širok, u tom slučaju sigurno nećete nositi deblje horizontalne šare koje će vas načiniti još širim. U ovom slučaju, nošenje vertikalnih linija je mnogo bolja opcija, jer ćete na taj način više naglasiti svoju visinu nego svoju širinu i samim tim izgledati proporcionalnije.

Takođe, pokušajte da nosite šire linije jer nošenje onih tanjih će učiniti da izgledate mnogo deblje u odnosu na sam dizajn. Isto važi i za kvadratne dizajne. Ukoliko obučete nešto sa sitnim kvadratima, izgledaćete preveliko u odnosu na samu strukturu odela ili majice. Tako da, makroobrasci su za vas.

Uz to, izbegavajte svetle i vibrantne boje jer na taj način ćete biti mnogo vidljiviji od pozadine i time ćete se činiti većim.

Tanji tipovi – dalje od debljih pruga

Ukoliko imate ovakav tip tela i želite da postignete malo širu strukturu, ne bi trebalo da nosite odela šireg revera, kao ni uske pantalone. Umesto toga, izaberite horizontalne šare, iako doduše možete odlično izgledati i u vertikalnim. Međutim, nikako nemojte nositi deblje pruge jer će to dovesti do toga da izgledate još tanje s obzirom na to da će to odavati utisak kao da na vaše odelo može stati manji broj šara. Ukoliko nosite nešto sa mnogo više štrafti, to će stvoriti iluziju da na vašem telu ima mnogo više mjesta čim je toliko šara stalo. U prevodu, vi želite da vaše telo izgleda veće tako što ćete druge stvari načiniti manjim pored vas. 

Kada su u pitanju kvadratne šare, nikako nemojte nositi one šire. Idealna opcija bi bila neka srednja veličina. Ovo će, dakle, dovesti do toga da izgledate veće u odnosu na šare na vašoj odeći.

Svetlije boje će vas izdvojiti u odnosu na pozadinu i samim tim ćete izgledati veće, stoga birajte vibrantnije nijanse.

Niži tipovi – mikrošarama do idealnih proporcija

Ukoliko želite da izgledate više, pruge su vaš spas! U ovom slučaju trebalo bi da nosite one vertikalne, bez obzira na svoju širinu. U ovome takođe pomažu i mikroobrasci.

Viši tipovi – širina je jako bitna

Ukoliko ste jako visoki, treba da naglasite svoju širinu u odnosu na visinu. Iz tog razloga, nikako nemojte nositi vertikalne šare, već isključivo horizontalne. Što se tiče širine šara, one treba da budu upravo šire da biste vi izgledali manje.Dakle, bilo da želite da izgledate šire, uže, više ili niže, treba koristiti razne zanimljive dezene koji najviše idu uz vaš tip tela. Naravno, šare ne mogu fizički promeniti vaše telo, ali manipulišući svojim stilom oblačenja možete sebe dovesti do toga da izgledate proporcionalnije, što će čitavu vašu pojavu dovesti u ravnotežu.