Magazin

Pre samo jedne decenije nismo mogli ni da zamislimo da će se danas ulazak u zrelo doba slaviti ovako glamurozno. U to vreme proslave su bile dosta skromnije i jednostavnije, a za njih nije bilo potrebno izdvojiti veliku svotu novca, kao što je to slučaj danas.

Ipak, novo doba donelo nam je brojne promene, te se sada punoletstva proslavljaju dosta ozbiljnije i u njihovu organizaciju potrebno je uložiti dosta truda i vremena. Pored standardnih obaveza, kao što je rezervacija restorana, benda i fotografa, mlade dame koje proslavljaju svoj rođendan trebaju da imaju u vidu i potragu za pravom haljinom u kojoj će zablistati na svoj veliki dan. Ako vam se bliži 18. rođendan, a niste odabrale toaletu koju ćete nositi taj dan, evo nekoliko ideja, predloga i saveta.

Devojka u haljini na punoletstvu

Pretražite internet

Pre nego što se uopšte uputite u tržni centar u potragu za haljinom, potrudite se da obavite detaljno istraživanje na internetu. Na raznim mrežama i sajtovima možete pronaći mnoštvo ideja i tuđih preporuka, a to će vam dati dobro smernicu na šta trebate da se fokusirate. Na primer, na Pinterestu se nalazi gotovo beskonačna baza fotografija zanimljivih haljina, te ćete vrlo lako moći da primetite šta je u trendu ove sezone, naročito kad su u pitanju 18. rođendani. Obavezno sačuvajte na telefonu fotografije modela koji vam se dopadaju, a ovu galeriju detaljno pregledajte pre odlaska u šoping.

Vodite računa o svojoj građi

Naravno, čak iako vam se dopadne neka haljina jako popularnog kroja, možete odmah da je eliminišete ukoliko ona ne pristaje vašoj građi. Prilikom odabira toalete važno je da se fokusirate na oblik vašeg tela, te da odaberete ono što će zamaskirati vaše mane, a istaći glavne atribute.

Ukoliko ste veoma mršavi i imate male grudi, dobar izbor može biti kratka haljina pripijena uz telo. Ona može biti izrađena od materijala koji je svetlucav ili koji u tkanju ima dosta štrasa. Zlatna boja materijala za takav tip haljine je verovatno najpopularnija ove godine.

Za devojke koje imaju široke kukove, a skladan gornji deo tela, najbolja haljina je ona koja će biti veoma uska u struku, a široka na bokovima. Gornji deo može da ima i dubok dekolte, a dužina suknje je stvar izbora.

Sa druge strane, devojke koje imaju jaka ramena, bujno poprsje i širok struk, trebale bi da odaberu haljinu koja sakriva pomenute nedostatke. Dakle, bretele ili veliki dekolte ne dolaze u obzir, već isključivo haljine sa kratko sečenim rukavima koji prekrivaju ramena. Ovakvoj građi najbolje će pristajati kratke haljine A kroja, koje će struk učiniti vitkijim i staviti akcenat na noge.

Devojke koje imaju potpuno skladnu građu ne moraju previše da razmišljaju. Njima će pristajati svi krojevi haljina, od onih uzanih i dugih, pa sve do kratkih pripijenih uz telo, ili onih koje se šire i ne prate liniju tela.

Imajte rezervni plan

U svakom trenutku budite spremne da vašu svečanu haljinu zamenite za neku udobniju garderobu, što ne bi trebalo da bude problem jer restorani za proslave često imaju prostoriju koja je za to namenjena. Čak iako ste pronašle svoju haljinu iz snova, ukoliko atmosfera na žurci bude dobra, kako vreme bude odmicalo može da se desi da formalna haljina prestavlja problem za uživanje u plesu sa prijateljima. U tom trenutku poželećete da izujete visoke potpetice, a da svečanu haljinu zamenite nečim komotnijim. Obavezno sa sobom ponesite ravnu obuću, poput baletanki ili belih starki, ali i neku moderniju haljinu od prijatnog materijala. Tako ćete u svakom trenutku biti spremne da provedete nezaboravno vreme u provodu sa svojim društvom, bez bojazni da vam nešto može upropastiti vaš najlepši dan.