Magazin

Ugradnja sigurnosne kamere je korak bliže ka bezbednom domu, kako se ne bi našao na meti mogućih provalnika. Odabir i ugradnja prave kamere kojom ćete osigurati vaš dom može biti vrlo jednostavna ukoliko pratite naše savete, koji će vam omogućiti instaliranje video nadzora uz minimalan trud.

Video nadzor namenjen vašim potrebama

Kada birate pogodnu kameru na video nadzor bitno je da razmislite za šta ćete je koristiti, a u potrazi vam mogu pomoći softverski alati za video nadzor, koji će vam olakšati poslovanje sa najefikasnijim sistemima video nadzora. Pomoću njih ćete se informisati o vrstama kamere, a na usluzi su vam i stručnjaci koje možete zamoliti za pomoć. 

Pre kupovine kamere jednostavno napravite plan kuće ili dvorišta i odredite prioritete koje želite da snimate. To mogu biti ulazna vrata, prozori, određena prostorija ili ulaz u dvorište. Za početak bi trebalo da znate da prilikom instalacije treba da povežete osnovne delove, a to su kamera, snimač i monitor.

Podesite video snimač kako biste čuvali materijal

Nakon kupovine sigurnosne kamere biće vam potreban i video snimač, odnosno Digitalni Video Recorder, koji prima podatke od video kamera i čuva ih u određenom formatu kako biste kasnije mogli da pristupite podacima. Svi snimači podatke skladište na 3.5” SATA hard disk, koji se ugrađuje u njih ili je već uključen u komplet za video nadzor. 

Sami odaberite koji vam je kapacitet potreban na osnovu broja kamera i vremena tokom koga ćete čuvati snimke. Postoje dve vrste snimača, DVR koji snimaju preko koaksijalnog kabla, dok NVR mrežni snimači skladište podatke preko mrežnog kabla. Pomoću video snimača možete pristupiti sadržaju putem interneta gde god da se nalazite.

Povezivanje kamere sa snimačem 

Kako bi vaš video nazdor odlično funkcionisao sledeći korak je povezivanje kamere sa video snimačem putem BNC konekcije. Kablovi kojima se povezuju ove dve komponente su identični sa obe strane tako da samo treba da pazite da ih priključite u odgovarajući port na kameri i snimaču tj. na ulazu i izlazu.

IP kamere se povezuju malo drugačije, odnosno putem LAN mreže ili bežično putem WiFi konekcije. Ove kamere mogu raditi i samostalno, bez video snimača i u tom slučaju čuvaju podatke na računar pomoću micro SD kartice ili NAS mrežnih skladišta. 

Više kamera možete povezati sa jednim video snimačem, koji automatski skladišti podatke svih povezanih kamera, dok snimke možete pregledati na više načina. Ukoliko želite lokalni pregled preko monitora ili televizora snimači poseduju VGA i HDMI ulaz na koji možete prikačiti vaš uređaj. DVR snimači poseduju mrežnu konekciju tako da se mogu povezati na internet. 

Isprobajte nakon povezivanja

Nakon što ste povezali sve elemente proverite još jednom da li su svi kablovi uključeni kako treba i pokrenite sistem sigurnosnih kamera. Videćete da ukoliko monitor prikazuje snimke vaš sistem funkcioniše. Postoji mogućnost da će monitor prikazivati snimak samo jedne kamere, ali ne brinite to možete lako podesiti i to ne znači da ostale kamere ne snimaju.

Kako vaše kamere ne bi bile vidljive potrebno je da kamuflirate sve kablove, pa se potrudite da ih uklopite u nameštaj i zidove. Pre postavljanja kamere isplanirajte kako ćete to izvesti, da biste na najbolji način iskoristili tepihe, lajsne i nameštaj koji imate na raspolaganju. Budite kreativni kako vaše kamere ne bi bile lako uočljive.

Praćenjem ovih koraka na jednostavan način ćete obezbediti vaš dom sistemom za video nadzor. Ukoliko niste sigurni da li ćete moći da povežete sve komponente video nadzora najbolje bi bilo da se obratite profesionalcima koji će to uraditi za vas. Najbitnije je da vaš dom bude zaštićen, a video nadzor vam pruža mogućnost da se u to uverite u svakom trenutku.