Magazin

Bliži se lepo vreme, a sa njim i brojne proslave među kojima će svakako dominirati one svadbene. Ako ste se baš vi odlučili da ove godine stanete na ludi kamen, dobro je znati o čemu sve trebate da povedete računa da bi vaš najlepši dan u životu izgledao savršeno.

Jedna takva manifestacija sa velikim brojem gostiju iziskuje dobru organizaciju i sposobnost planiranja. Osim što je bitno da se pregledaju svi potencijalni restorani, odslušaju bendovi i isprobaju haljine, tu je i veliki broj sitnica koje takođe treba imati u vidu, a koje mogu da vam upropaste dobru zabavu.

Planiranje svadbe

Prvo od svega što je potrebno da uradite jeste da odaberete datum za vaš veliki dan. Njega birate u zavisnosti od vaših obaveza, te je dobro konsultovati se i sa najbližom porodicom. Takođe, imajte u vidu i kada su verski praznici, pa izbegavate te datume. Sa partnerom se dogovorite koga želite da uzmete za kumove, koliki budžet planirate da potrošite i koji tip svadbe bi vam najviše odgovarao.

Napravite detaljan spisak gostiju, jer je veoma bitno koliki kapacitet treba da ima restoran. Takođe, dosta planiranja zahteva i pravljenje rasporeda sedenja, jer je veoma bitno upariti prave ljude za istim stolom.

Mlada i mladoženja na svadbi

Zakažite venčanje

Kada ste doneli ove važne odluke, korak koji sledi je zakazivanje venčanja u crkvi i kod matičara. Računajte na to da je u opštini moguće zakazati samo tri meseca ranije. Za venčanje će vam biti potrebna i dodatna papirologija, pa se potrudite da sve nabavite na vreme. Takođe, potrebno je i kumove podsetiti na njihove obaveze, ali i dokumenta koja su im potrebna prilikom samog čina venčanja.

Rezervišite salu

Sale za svadbe znaju da budu rasprodate i mesecima unapred, te je bolje razgledati ih na vreme, jer ćete imati veći izbor. Vodite računa koliko gostiju imate, da bi bilo dovoljno mesta za sedenje, ali i za ples na podijumu. Sa osobljem se dogovorite oko menija i kakav je raspored sedenja za stolovima. Birajte one sale koje su vam lepe na oko i u kojim možete da zamislite svoj svadbeni dan.

Dodatno angažovanje

Nakon što ste se dogovorili oko detalja i izvršili osnovne pripreme, sledi biranje pozivnica i smišljanje teksta koji na njima treba da stoji. Datum planirane svadbe dobro je znati unapred, pa se obavezno potrudite da svi gosti dobiju svoj primerak na vreme. Nakon toga sa partnerom krenite u obilazak zlatara i odaberite par burma koji vam se najviše dopada, da bi njihova izrada i graviranje bilo gotovo na vreme.

Odaberite bend

Činjenica jeste da najvećim delom provod i raspoloženje na svadbi zavise od muzike koja će zabavljati goste. Stoga, najviše vremena i pažnje treba posvetiti odabiru pravog benda i ozvučenja. Nemojte se zadovoljiti prvim koji čujete, već ih potražite više, pogledajte neke njihove nastupe i dobro razmislite o svojoj odluci. Obratite pažnju da bend svira muziku koju vi i vaši prijatelji i rodbina volite i unapred dogovorite repertoar za svadbeni dan. Obavezno proverite i kakav je njihov stav prema naručivanju pesama i potrudite se da ta praksa bude svedena na minimum.

Savršena venčanica

Na odabir venčanice dobro je misliti na vreme, bez obzira da li je šijete, kupujete ili iznajmljujete. Ako čekate poslednji trenutak, nećete imati dovoljno vremena da na haljini izvršite sve prepravke do dana svadbe. Ipak, ukoliko je mlada u blagoslovenom stanju, kupovina venčanice mogla bi da sačeka, jer prerana kupovina nosi i svoj rizik da na dan venčanja veličina ne odgovara. Svakako, haljina treba da laska vašoj figuri, te se držite modela koji pristaju vašem obliku tela.

Dobar fotograf

Izbor fotografa koji će ovekovečiti vaš najlepši dan u životu veoma je izazovan posao. Morate imati apsolutno poverenje, jer fotografije i snimci ostaju sa vama za ceo život, a taj momenat se nikada neće vratiti. Budite uporni, tražite profesionalce i prikupite što više preporuka.