Zanimljivosti

Imati dodatni prostor u stanu može biti pravi blagoslov za mnoge ljude. Bilo da ste se tek uselili u stan u kome imate sobu više nego što to zahtevaju vaše osnovne potrebe ili ste u stanu u kome živite duži vremenski period iz nekog razloga oslobodili jednu sobu, rešenja za iskorišćavanje tog prostora su mnoga, a mi ćemo vam u ovom tekstu dati nekoliko privlačnih ideja od kojih će vam neka sigurno odgovarati.

Predstavićemo vam nekoliko kreativnih ideja i saveta kako iskoristiti svaki centimetar tog prostora na najbolji mogući način.

Napravite kućnu teretanu

Za one koji se bave fitnesom ili žele imati pristup vežbanju u udobnosti svog doma, pretvaranje dodatnog prostora u teretanu može biti sjajna ideja. Postavite tegove, traku za trčanje ili neka vaš izbor budu sobni bicikli za vežbanje kod kuće, kao i ogledala kako bi pratili svoj izgled i pravilnu tehniku vežbanja. 

Ne zaboravite na dovoljno prostora za istezanje! 

Investiranje u kvalitetnu opremu za vežbanje može vam dugoročno uštedeti novac na članarinama u teretanama.

Možete teretanu obezbediti brojnim dodatnim rekvizitima kako biste razbili monotoniju. To mogu biti: vijače, opruge, steperi, kanapi i slično.

Iskoristite prostor na zidovima kako biste što više stvari držali okačene na njih ili stavljene na zidne police. Ovo će vam omogućiti maksimalnu iskorišćenost središnjeg prostora za treninge i kabastije sprave.

Ovo je idealno rešenje za sve one čiji su sastavni deo dana zdrav život i redovni treninzi.

Stvorite kućnu kancelariju

Jedna od najčešćih upotreba dodatnog prostora u stanu je pretvaranje u radni kutak. Ako radite od kuće ili vam je jednostavno potrebno mesto za obavljanje administrativnih poslova, ovo može biti idealno rešenje za vas. 

Izaberite funkcionalan sto, stolicu sa ergonomskom podrškom i dodajte policu ili ormarić za odlaganje dokumenata i drugih poslovnih materijala. Ne zaboravite na dovoljno osvetljenje, jer dobro osvetljenje je od ključne važnosti za produktivnost.

Ova prostorija omogućiće vam veću produktivnost i odvajanje kućnih obaveza od poslovnih i administrativnih.

Otvorite kućni bioskop

Ako imate ljubav prema filmu i želite stvoriti doživljaj bioskopa u svom domu, pretvaranje dodatnog prostora u svoj mali bioskop može biti odlična ideja. Napravite udoban prostor sa udobnim stolicama ili sofama. Instalirajte zvučni sistem koji će pružiti kvalitetan zvuk, kao i projektor za projekcije filmova na velikom platnu. Ne zaboravite na dekoraciju i osvetljenje koje će stvoriti pravu atmosferu filmske projekcije.

Ovo može biti poseban doživljaj za ljude sa decom jer će im kućni bioskop omogućiti da svojoj deci pruže nezaboravne uspomene i iskustva. Mogućnost gledanja njihovih omiljenih crtaća na velikom platnu, ali i lakše plasiranje edukativnih programa na zanimljiv način velike su prednosti ove ideje za sve roditelje.

Kreirajte svoju biblioteku

Ako volite čitanje i sakupljanje knjiga i magazina pretvaranje dodatnog prostora u biblioteku može biti savršeno rešenje. Postavite police za knjige duž celog zida i organizujte vašu kolekciju po žanrovima, autorima ili bilo kojem drugom kriterijumu koji vam odgovara. Dodajte fotelju ili udobnu stolicu za čitanje, sto na kome ćete moći da držite kafu ili čaj dok čitate kao i osvetljenje koje će vam omogućiti da uživate u vašim omiljenim knjigama uz dobru svetlost.

Ovu sobu možete urediti po svom ukusu. To može biti viktorijanski stil klasične biblioteke ili savremeni minimalistički pristup. Bilo kako bilo, neka dizajn vaše biblioteke bude prikaz vašeg ličnog stila u kome ćete moći da se izgubite na par sati i zaboravite na sve izvan njega.

Stvorite umetničku galeriju

Ako volite umetnost i posedujete kolekciju slika, skulptura, crteža ili drugih umetničkih dela koja želite izložiti, stvaranje umetničke galerije može biti odličan način da pokažete svoju strast i stvorite intrigantan ambijent u svom domu. Postavite slike na zidove, dodajte osvetljenje koje će istaknuti svaku sliku i organizujte ih na način koji vam odgovara. Možete čak razmišljati o organizovanju manjih izložbi ili pozvati gostujuće umetnike da izlože svoja dela.

Slično ovome, ukoliko ste sami neka vrsta umetnika i želite da ispoljite to – stvorite sebi kreativni kutak u svom stanu. Nabavite stolove, police ili šipke za odlaganje materijala i alata. Osigurajte prostor za rad i dovoljno osvetljenja kako biste mogli da se posvetite svojim kreativnim projektima. Ovaj studio će vam omogućiti da se fokusirate na svoje hobije i omogućiti vam da proširite svoje veštine.

Mini spa centar u vašem domu

Ako želite da se opustite i udahnete novu energiju u udobnosti svog doma, možete pretvoriti dodatni prostor u svoj sopstveni spa centar. Investirajte u parnu saunu, hidromasažnu kadu ili prostor za masažu. Dodajte mirisne sveće, udobne peškire i sve što bi vam moglo trebati za potpuni spa doživljaj. Ova investicija može biti pravi raj za opuštanje i rešavanje svakodnevnog stresa.

Gostinjska soba

Ako imate dodatnu sobu, možete je pretvoriti u prostor za goste. Opremite tu sobu sa kvalitetnim krevetom, posteljinom i svim potrebnim elementima za udoban boravak. Ova ideja će vam omogućiti da uvek imate mesto za prijatelje i porodicu kada dolaze u posetu, a istovremeno će vam pružiti dodatnu privatnost i mogućnost iznajmljivanja sobe, ako to želite. Ukoliko se za to odlučite registracija je danas u svetu interneta veoma jednostavna.

Bez obzira na to za koju se opciju odlučite, važno je da iskoristite prostor na način koji odgovara vašim potrebama i interesovanjima. Uživajte u pretvaranju svog doma u funkcionalan i estetski privlačan prostor koji vam pruža radost i udobnost. Nekretnine su trenutno najveće blago, tako da se trudite da ih održavate što je bolje moguće. Za još interesantnih tekstova pratite naš sajt.