Magazin

Kako podnosite promene? 

Znate li kako vaše dete podnosi promene? 

Selidba u novi stan uglavnom je pozitivno iskustvo, ali tranzicija može biti izuzetno stresna, posebno ako se selite se u drugi grad.

Pre nego što spakujete kofere, potrebno je da uradite nekoliko važnih stvari: odaberite nekretninu, pronađite najpovoljniji kredit za stan, uredite prostor po svojoj meri i upoznajte mališana sa onim što ga očekuje. 

Kako bi vama i vašem detetu selidba prošla sa što manje stresa, u narednim redovima vam dajemo savete koji će vam pomoći da proces selidbe prođe što jednostavnije!

Porodica

Razgovor – imajte razumevanja za detetove brige

Razgovor je odlična metoda za rešavanje najvećeg broja problema. Iako selidba u startu deluje kao problem, možda je u detetovim očima to mnogo izazovnije nego što mislite. Stoga je naš savet da otvoreno razgovarate sa vašim mališanom. 

Čak i od najranijeg perioda, deca mogu da osete stres, ali i izgube osećaj sigurnosti, osete stah i tugu. Pre početka procesa selidbe, krenite sa pripremanjem deteta za tranziciju. Izuzev razgovora, ukoliko se selite na drugu lokaciju u istom gradu, prošetajte nekoliko puta sa detetom tuda, posetite obližnje parkove i njemu interesantna mesta. 

Dozvolite mu da vam postavlja pitanja i imajte razumevanja za njegovu nesigurnost. Takođe, uključite ga u odlučivanje, a postavljajte i vi njemu pitanja, posebno ako vidite da je nema previše interesovanja za selidbu. To uglavnom znači da je uplašen ili potišten. 

Selidbu treba predstaviti kao pozitivan proces, a ako od starta krenete razgovor o negativnim emocijama i postavljate pitanja poput: “Da li si tužan zato što se selimo”, nećete biti na pravom putu. 

Umesto toga pitajte dete: “Šta misliš o tome što se selimo”, “Šta ti se najviše sviđa u našem novom kraju”, “Kako bi voleo da izgleda tvoja nova soba”, i slično. Za najmlađe možete čak i organizovati aktivnosti, te crtati novi stan, praviti maketu od kartona i drugih materijala. Cilj je predstaviti selidbu kao pozitivan proces.

Pomenućemo da je mlađoj deci nešto jednostavnije da se prilagode promenama, dok je starijoj deci, posebno školarcima ovaj proces teži. Takođe, kod starije dece, razgovor je najbolje sredstvo dok je kod najmlađih pored toga važno uključiti igru. 

Uključivanje deteta u pakovanje – budite pažljivi

Kada na red dođe pakovanje, odnosno kada sam proces već počne, bitno je uključiti dete i načiniti da se oseća važnim. Najmlađima dopustite da spakuju svoje omiljene igračke i raspreme staru sobu. 

Nešto starijoj deci prepustite još važnije zadatke poput planiranja, sortiranja predmeta iz drugih soba, pakovanja u kutije, obeležavanje kutija… Nekada će mališani imati jednostavnije rešenje za efikasno pakovanje, koje vama možda ne bi palo napamet. 

Pakovanje učinite interesantnim tako što ćete pustiti muziku, praviti pauze i igrati zanimljive igrice tokom procesa i slično. 

Ipak, ako deca pokažu odbojnost prema ovom procesu, nemojte ih forsirati, jer veoma lako može doći do kontraefekta.

Kutija

Dopustite mu da učestvuje u uređivanju novog prostora 

Iako je na red došao poslednji korak, a to je useljenje u stan, adaptacija na novi prostor nekada može biti i najteža. Ovaj posebno izazovan proces učinite što jednostavnijim primenom nekoliko trikova. Stan možete posetiti i pre nego što se u njega uselite, te dopustiti deci da daju predloge i ideje za uređivanje. 

Zajedno birajte boju za zidove, komade nameštaja i raspored u prostoru. Sa detetom krenite u kupovinu i zajedno birajte dekorativne predmete za nove prostorije u stanu. Takođe, možete ga podstaći da u potpunosti isplanira izgled nove sobe. Zajedno učinite vaš dom toplijim mestom za život.

Ako ipak nema želju za ovim, to je znak da verovatno nije sasvim prihvatio proces selidbe i da mu se novi prostor iz nekog razloga ne dopada. U ovom slučaju, izuzev razgovora, koji je kao što smo pomenuli najbolja metoda, sobu mališana možete urediti po ugledu na staru.

Ovaj postupak učiniće da se dete oseća sigurnije i srećnije. Ako vaš mališan ima omiljenu plišanu igračku, neka ona tokom celog procesa bude uz njega. Takođe, predlog je da vi uz sebe imate neke od njegovih omiljenih igračaka i odevnih predmeta kao biste u svakom trenutku imali “keca u rukavu”. 

Selidba može da potraje, te nervoza i neraspoloženje deteta mogu da rastu, a možda su baš ove korisne stvari odličan način da oraspoložite mališana. Kada već uredite novi stan i svi radovi budu gotovi, pozovite drage ljude sa kojima je dete blisko, organizujte zabavu useljenja na kojoj će prisustvovati i njegovi drugari. 

Takođe, ukoliko u vašoj novoj zgradi žive mališani sličnog uzrasta, preporuka je da se što pre upoznate sa komšijama i dopustite deci da se igraju.  

Još jedna stavka koju ćemo pomenuti jeste da će i vama selidba verovatno teško pasti, a svaki korak može biti jednako naporan – pakovanje i raspakivanje stvari, prevoz, planiranje prostora, renoviranje (ukoliko za to ima potrebe) i slično. Probajte da pronađete način da smanjite stres onako kako vam to najviše prija – šetajte pored reke, uživajte u muzici ili se opustite uz omiljenu knjigu.Deca će sa lakoćom primetiti nervozu roditelja, što može dodatno otežati proces, te je vrlo važno da zajedno u dobrom raspoloženju krenete u nove životne pohode.