Magazin

Beograd je užurbana metropola sa burnom i bogatom istorijom.

Šetajući po ovom gradu, imate priliku da vidite i osetite uticaje različitih kultura koje su se spojile na jednom mestu. Međutim, kako bi posetioci Beograda mogli da dođu do svih značajnih tački u gradu, potrebno je da osmisle način na koji će, po sletanju na aerodrom, doći do centra grada.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu je jedan od najprometnijih aerodroma u jugoistočnoj Evropi i služi kao glavno čvorište Air Srbije. Aerodrom se nalazi na oko 18 km od centra grada, a postoji nekoliko opcija za dolazak od aerodroma do glavnih gradskih lokacija.

Ovaj tekst će vam dati pregled dostupnih opcija za transfer od beogradskog aerodroma do centra grada, zajedno sa njihovim prednostima i nedostacima. Nadamo se da ćemo vam na ovaj način bar malo pomoći u donošenju odluke.

Taksi – najudobniji način da dođete do grada

Pre svega je važno da se dobro informišete o pouzdanim taksi prevoznicima u Beogradu. Većina taksija nudi mogućnost dogovora oko vožnje i cene unapred, ali mi vam preporučujemo Belgrade airport transfer uz koji će vaša vožnja biti sigurna i prijatna.

Taksiji su svakako najzgodniji i najbrži način da stignete od aerodroma do vaše željene lokacije. Oni su lako dostupni, a vožnja obično traje između 20 – 30 minuta, u zavisnosti od saobraćajnih uslova. Cena vožnje taksijem od aerodroma do centra grada kreće se od 1.500 do 3000 dinara (otprilike od 12 do 25 evra).

Takođe je vredno napomenuti da ne koriste svi vozači taksimetar, pa budite oprezni i obavezno se dogovorite o ceni pre nego što krenete na putovanje.

Našim ljudima koji se sa mnogo stvari vraćaju sa odmora u nekom od letovališta, ali i strancima koji su po prvi put u Beogradu, opcija transfera taksijem koji vas dovozi ‘do vrata’ je svakako najjednostavnija.

Autobus – najjeftinija varijanta za dolazak u centar Beograda

Autobusi su još jedna opcija za dolazak od aerodroma do centra grada. Aerodrom ima četiri autobuske linije, od kojih dve(72 i A1) saobraćaju između aerodroma i centra grada. Putovanje javnim prevozom traje oko 40 minuta i košta od 90 do 400 dinara (između 1 -4 evra). 

Autobusi voze svakih 20 do 30 minuta, što ga čini pogodnom opcijom za one koji imaju gust raspored, a svakako je najpovoljnija vrsta prevoza od aerodroma. Međutim, vredi napomenuti da autobusi mogu biti pretrpani, posebno tokom špica, a putovanje može potrajati duže od drugih vidova prevoza.

Osim toga je važno napomenuti d  sistem javnog prevoza u Beogradu možda nije tako zgodan kao drugi vidovi prevoza, jer može zahtevati presedanje i navigaciju nepoznatim rutama. Zato će vam biti potrebna dobra organizacija ukoliko se odlučite za ovu opciju transfera.

Žena na aerodromu

Usluge prevoza – bez brige oko organizacije

Sve više stranaca dolazi u našu zemlju u periodu održavanja festivala kao što su Exit i Guča. Tada im je potreban i dodatni prevoz do njihovih smeštaja. 

Radi veće prkatičnosti, mnogi hoteli i turističke kompanije nude usluge prevoza do i od aerodroma. Ove usluge mogu biti zgodne za one koji žele transfer bez brige oko navigacije javnim prevozom ili nepredviđenih problema sa pronalaženjem taksija.

Trošak ove vrste prevoza zavisi od organizatora, ali je obično u pitanju veća cena od drugih vidova prevoza. Da biste rezervisali uslugu prevoza, potrebno je da unapred kontaktirate svoj hotel ili turističku kompaniju.

Iznajmljivanje automobila – za sigurne vozače

Za one koji žele da istražuju Beograd svojim tempom, iznajmljivanje automobila može biti dobra opcija. Usluge iznajmljivanja automobila dostupne su na aerodromu, a cena varira u zavisnosti od vrste automobila i perioda iznajmljivanja. 

Vožnja Beogradom može biti izazovna, posebno za one koji nisu upoznati sa gradom, pa je dobra ideja da imate mapu ili GPS uređaj koji će vam pomoći u navigaciji. Takođe je vredno napomenuti da saobraćaj u Beogradu može biti gust tokom špica, pa se pripremite na duže vreme putovanja.

Šatl prevoz – grupni prevoz koji postaje sve popularniji

Broj kompanija koje nude šatl transfer sa aerodroma do različitih lokacija u Beogradu je sve veći, pa je dobro razmotriti i ovu vrstu prevoza. Ona je uglavnom povoljnija od taksija, ali i dalje zavisi od kompanije sa kojom se vozite. Važno je da vožnju unapred dogovorite preko poziva ili onlajn sa odabranim prevoznikom, a oni će vas informisati o svim detaljima.

U pitanju je grupni prevoz manjim kombijem ili većim automobilom, a uglavnom se putnici prevoze do njihovih željenih lokacija. Samim tim, od broja putnika i udaljenosti lokacija će zavisiti i dužina trajanja puta.

Postoji nekoliko opcija za dolazak od Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu do centra grada, uključujući taksi, različite usluge prevoza, iznajmljivanje automobila i javni prevoz. 

Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je važno uzeti u obzir faktore kao što su budžet, udobnost i vreme koje imate na raspolaganju, dok birate najbolji način prevoza za sebe. Bilo da više volite zgodnu i brzu vožnju taksijem ili ekonomično putovanje javnim prevozom, za svakog putnika postoji opcija uz koju će bezbedno stići od aerodroma do centra Beograda.