Magazin

Iako je kićenje novogodišnje jelke prva asocijacija kad se spomene ukrašavanje i dekorisanje doma za praznike, ovo je samo jedan od mnogih prazničnih rituala koji podrazumevaju dekorisanje doma. 

Praznici su savršena prilika za provođenje vremena u domu sa porodicom i stvaranje najlepših uspomena, pa valja i da sam enterijer odiše posebnom, prazničnom estetikom i tako ulepša celu atmosferu.

Ukoliko se pitate kako ukrasiti dom za praznike tokom godine, u nastavku teksta čeka vas nekoliko saveta i ideja koje će vam u ovome sigurno pomoći.

Dekorisanje uskršnjih jaja

Nova godina – ukrasi i elementi koji će ulepšati dom

Pre nego što dočekate Novu godinu u Stadionu ili na nekom drugom popularnom mestu na kom ćete se fenomenalno provesti, podrazumeva se da ćete dekorisati dom u duhu novogodišnje čarolije!

Pre svega, tu je čuvena jelka, ali ne zaboravite i na sveće, ornamente koje možete okačiti iznad vrata, kao i ukrase za trpezu. Savetujemo da svi ukrasi budu u jednom tonu, ali u više boja. Na primer, ako se odlučite za tople boje kao što su crvena i zlatna, nemojte da vam na sred stola stoji ukras srebrne ili plave boje.

Vodite računa da sve izgleda kompaktno i kao jedna celina, te da vaš dom tokom praznika bude dekorisan sa stilom. Ovo se ne odnosi samo na boje, već i oblike ukrasa. 

Ukoliko se, recimo, odlučite za dekorativne elemente geometrijskog oblika i minimalizam u dekorisanju – budite mu dosledni. Isto je i sa onima koji vole raskošniji izgled – neka cela kuća odiše raskošom tokom novogodišnjih praznika!

Slavska idila – dekorisanje doma za slavu

Slave su mnogo poznatije po hrani (posebno mrsne slave) i atmosferi, nego po dekoraciji. Preporučujemo da za slavu svoj dom dekorišete tradicionalnim ukrasima i ornamentima koji će još više “začiniti” slavsku atmosferu.

Starinski rustični stolnjaci, uz tkaninu koja može ići posred stola i napraviti kontrast u odnasu na stolnjak, odlično je rešenje za dekoraciju. Savetujemo da na slavsku trpezu postavite i sveće, a da se odlučite da ovog dana iz vitrine izvadite sav onaj pribor za ručavanje, čaše i escajg koje tokom cele godine ne koristite. Salvete mogu učiniti ogromnu promenu, pa ih birajte sa ukusom i u duhu ostatka slavske dekoracije za koju ste se odlučili.

Uskršnja dekoracija – ukrašavanje doma za najsrećniji hrišćanski praznik

Uskrs je praznik sreće, proleća, kucanja jajima i uživanja u porodičnoj atmosferi. Dok su novogodišnji praznici poznati po ukrašavanju zimskim, svetlucavim bojama, a slavski rustičnim stilom – Uskrs je savršena prilika za kreiranje razigranog i veselog enterijera koji će dodatno ulepšati ovaj praznik svakoj porodici.

Kao i kod ostalih praznika, način dekorisanja trpeze može napraviti veliku promenu u enterijeru, pa je preporučljivo da ne zapostavite ovaj element i dekorišete prostor na što lepši način. Cvetni aranžmani inspirisani Uskrsom takođe će ulepšati svačiji dom, a preslatki motivi zečića, koji su zaštitni znak Uskrsa, vrlo su dobrodošli u svačijem enterijeru tokom ovih praznika. 

Ne brinite, nismo zaboravili na čuvena jaja i njihovo dekorisanje. Ona bi trebalo da  budu u samom centru trpeze i što lepše ukrašena! To ne znači da svako jaje treba da bude umetničko delo  – naprotiv. Ako ste ljubitelj elegantnog stila i ceo dom će odisati svedenošću – potpuno jednobojna, ali kvalitetno obojena i uljem premazana jaja sasvim su dobar izbor. 

Pa, jesmo li vam pomogli u dekorisanju doma za praznike? Sigurni smo da smo vas barem inspirisali na to da svom domu i njegovom izgledu posvetite posebnu pažnju tokom praznika. Ostanite dosledni sebi, svom stilu i ukusu i sigurno nećete omanuti!

Ceo ambijent ukrasite u istom ruhu, a on će u znak zahvalnosti odisati lepotom i ostavljati bez daha svakog ko ga poseti. Srećni praznici!