Magazin

Pre industrijske revolucije, ljudi u kancelarijama sedeli su na stolicama koje su prilično jednostavno izgledale i nisu bile mnogo praktične. Začetnik modernih stolica koje se danas proizvode je čuveni naučnik Čarls Darvin koji se dosetio da na svoju kancelarijsku stolicu stavi kotrljajuće točkiće, kako bi brže i lakše pristupao svojim beleškama na poslu.

Od tada do danas, kancelarijske stolice menjaju svoj izgled i dizajn, pazeći da budu moderne i pre svega udobne zaposlenima. U našoj zemlji postoje brojni kvalitetni proizvođači kancelarijskih stolica koje možete iskoristiti za opremanje svog radnog prostora, pri čemu su odličan primer Modrulj kancelarijske stolice cene u Beogradu, a u nastavku teksta možete pročitati kako to i da uradite.

Konferencijske stolice

Ove stolice najčešće se nalaze u salama za sastanke, u kojima čelnici firma donose važne odluke. S obzirom na to da se na sastancima mnogo priča, ali i sluša, veoma je važno da na stolici možete biti udobno smešteni i upravo ovo pruža konferencijska stolica. S druge strane, ove stolice su teško prenosive i nisu podesive, jer su predviđene da budu pozicionirane na jednom mestu.

Ergonomske stolice

Ukoliko želite stolice koje su udobne za Vaša leđa, onda su ergonomske stolice pravi izbor. Ergonomska stolica je idealna za ljude koji pate od bolova u leđima i kičmi. Naime, stolica je specijalno dizajnirana tako da u potpunosti daje potporu Vašim leđima. Takođe je pogodna i za duga sedenja u kancelariji, jer su čak i naslon za ruke i glavu podesivi.

“Direktorska” stolica

“Direktorske” stolice imaju kotrljajuće točkiće, koji se okreću u svim pravcima. Naslon za leđa im je visok i duž njega se pruža debeli sloj pene od poliuretana koji je najčešće obavijen kožom. Nasloni za ruke su tapacirani, dok naslon za leđa možete podešavati prema svojim potrebama.

Ove stolice su, kao što im ime kaže, namenjene direktorima, i često su skuplje od drugih kancelarijskih stolica, jer su izrađene od visoko kvalitetnog materijala. Međutim, sigurno je da ćete u njima moći i da pogledate neki dobar film ukoliko želite da imate ovako udobnu stolicu kod kuće.

Stolice za “goste”

Na Vašem radnom mestu potrebno je i da imate i stolice na koje ćete moći da smestite i svoje klijente, poslovne partnere ili posetioce. Iako nisu mnogo pokretne i podesive, ovaj tip kancelarijskih stolica ipak pruža udobnost. Uglavnom su izrađene od plastike ili drva različitih boja i dizajna. Često se nalaze na recepciji ili u čekaonici firme.

Mrežaste stolice

Za razliku od ostalih kancelarijskih stolica koje su izrađene od pene i kože, mrežaste stolice oivičene su mrežicom koja omogućava cirkulaciju vazduha. Vazdušasto i udobno sedište omogućava da sedite dugo za stolom ne osećajući vrućinu. Osim na poslu, na ovoj stolici možete sedeti i kod kuće za računarskim stolom dok na primer instalirate operativni sistem.

Stolice za “slaganje”

Napravljene su tako da mogu lako da se slažu i namenjene su za radni prostor koji nije postran ili u kom su gužve. Takođe mogu poslužiti i kao stolice za dodatna mesta na nekim sastancima ili velikim događajima. Izrađuju se u različitim bojama i dezenima, a s obzirom na to da nisu teške, veoma lako se mogu prenositi.

Radne stolice

Ovo su najpopularnije kancelarijske stolice, koje se mogu pronaći u gotovo svim firmama. Radne stolice imaju kotrljajuće točkiće i rotirajući mehanizam koji omogućava da se okrećete u svim pravcima. Takođe, izrađene su od pene koja ih čini veoma udobnim za dugo sedenje.

Kako bi se prilagodile potrebama različitih korisinika, ove stolice imaju mogućnost podešavanja sedišta prema visini. Ono što ih još čini veoma popularnim je i pristupačna cena po kojoj se mogu nabaviti.

Kao što postoje različite radne pozicije u firmama, tako i navedene kancelarijske stolice imaju različite funkcije u radnom prostoru. U zavisnosti od dizajna, stolice pružaju različite nivoe udobnosti, a na Vama je da odlučite koja odgovara Vašim potrebama.