Poslednjih godina je očigledna smena i razilaženje mišljenja u pogledu konzumacije nekih grupa namirnica. Međutim, čini se da je smetnuto s uma da neke namirnice, poput mleka i mlečnih proizvoda imaju veliki uticaj na poboljšanje sveukupnog ljudskog zdravlja, pre svega dečjeg organizma.
Ukoliko ste i vi na raskrsnici da izbacite mleko i mlečne proizvode iz frižidera – dobro je posvetiti tekstu koji smo za vas pripremili malo vremena i u poznati se sa činjenicama zašto su neki proizvodi ipak vredni dodavanja na još jedan spisak za kupovinu.
Blagotvorni učinak na varenje
Domaća proizvodnja mlečnih proizvoda bazira se na potrebi da svaki čovek, zavisno od potreba svog organizma pronađe i uživa u mlečnom proizvodu koji voli. Zato na tržištu imamo nebrojeno vrsta sireva, kiselih mleka, jogurta, kefira, namaza i drugih specijaliteta koji obogaćuju našu ishranu i snabdevaju naš organizam neophodnim vitaminima.
Međutim, glavna blagodet mlečnih proizvoda, a pre svega jogurta i kefira koji sadrže probiotske kulture jeste olakšavanje varenja i održavanje zdravih bakterija na optimalnom nivou. Probiotici su živi mikroorganizmi sačinjeni od dobrih bakterija i/ili kvasaca.
Dok loše bakterije koje pospešujemo neadekvatnom ishranom i prekomernim unosom šećera izazivaju upalne reakcije – ove, dobre, bakterije štite naš organizam (creva) od množenja patogena i čuvaju nam zdravlje. Još neki od benefita probiotskih mlečnih proizvoda jesu i:
- podsticanje varenja
- ubrzavanje metabolizma
- smanjenje nadutosti
- uklanjanje problema sa dijarejom ili zatvorom
- redukovanje lošeg holesterola
- pospešivanje gubitka masnih naslaga
- povoljan uticaj na alergije
Zašto se onda stomak naduva nakon mleka?
Mnogi ljudi odlučuju da iz svoje ishrane izbace mleko zbog osećaja nadutosti i otežanog varenja, što nije bez objašnjenja u nauci. Kada u tankom crevu nemamo dovoljno enzima koji regulišu laktozu (mlečni šećer) onda se naš stomak buni, odbacuje ovu namirnicu što mi osećamo kao bol i nadutost.
S godinama, ljudi gube sposobnost da vare laktozu, zbog čega treba izbegavati “obrana” mleka, u kojima nema mnogo masti ali je visoka koncentracija ovog šećera. Birajte punomasne mlečne proizvode ako želite uživate u ukusu osvežavajučg mleka ili da od njega pravite svoja omiljna jela, jer mlečne masti se veoma lako vare.
Odličan izvor proteina i kalcijuma

Mlečni proizvodi su jedan od najboljih izvora proteina i kalcijuma u prirodi, koji stoje rame uz rame sa mesom i povrćem! Sigurno se sećate da su vam kao deci preporučivali šolju mleka pre spavanja, a istina leži u tome što je mleko naročito pogodna hrana za tela i organizam u razvoju i sportiste. Kalcijum i fosfor su veoma zastupljeni u mleku a čine gotovo 70% skeletnog sistema.
Kazein i proteini surutke izdvajaju se za proteinski prah bez kog ne mogu sportisti, lako se vari i omogućava veću pokretljivost mišića i jači i stabilniji muskulatorni sistem.
Mleko je prepuno kvalitetnih vitamina, minerala i veoma blagotvorno utiče na naš organizama – samo je potrebno prilagoditi vrstu i količinu našim dnevnim potrebama i osećaju u stomaku. Ne odričitie se nečega što vam prija ili volite – samo ga pametno koristite!