Magazin

Vlasnici, ljubitelji pasa, ali i svi ostali koji su ikada imali bilo kakav kontakt sa ovim domaćim životinjama verovatno jesu svesni neizmerne ljubavi koje ovi kućni ljubimci pružaju.

Upravo zbog toga zaslužuju kompletnu brigu i pažnju vlasnika. To se odnosi na pružanje svih potrebnih uslova za njihov bezbrižan život i razvoj. Činjenica je da svaka rasa ima svoje pojedinosti i da je skladno tome potrebno pristupati im nešto drugačije prilikom vaspitavanja.

U nastavku teksta se bavimo odlikama određenih rasa koje ih izdvajaju kao specifične u odnosu na ostale, pa ćemo se potruditi da ukažemo na osobine po kojima su neke od najzastupljenijih rasa poznate.

Nemački ovčar – izraziti zaštitnik i čuvar teritorije

Tokom 19. veka, nemački kapetan Maks fon Stefanic dao je sebi zadatak da ukrštanjem više ovčarskih rasa stvori veoma kvalitetnu rasu pod nazivom Nemački ovčar.

Ukoliko posmatramo izuzetnost ove rase u svakom smislu, slobodno možemo reći da je u tome i uspeo.

Genetski posmatrano, sasvim je moguće da se ovaj pas pre čak desetak hiljada godina ukrstio sa svojim divljim bratom vukom, ali to nije naučno dokazano. Zbog izgleda koji neodoljivo podseća na vukove, Nemački ovčar je još poznatiji u narodskom izgovoru i kao – Vučjak.

Nemački ovčar ili vučjak svojim izgledom podseća na agresivnu rasu, ali je zapravo potpuno suprotno, a odlikuje ih dobar odnos prema deci. Imaju istančan njuh za praćenje tragova, pa su česti članovi policijskih ekipa u radu na terenu.

Osim toga, ono što ih najviše karakteriše jeste dominantnost i osećaj za branjenje teritorije. Potrebno je dresirati ih autoritetno ali pametno radi njihove poslušnosti!

Border koli – verovatno najpametniji pas na svetu

Jedna od najomiljenijih rasa pasa na svetu koja je široko rasprostranjena i na našim prostorima kako za radne aktivnosti u poljoprivredi, tako i kao kućni ljubimac.

Pripada grupi pastirskih pasa nežnijeg karaktera i prepoznatljivog izgleda atletske građe sa crno-belom dlakom.

Veruje se da se prvi put pojavio tokom 16. veka u Škotskoj i da se koristio kao veoma efikasan čuvar stada. Ime je dobio po oblasti Border u ovoj zemlji.

Karakter Border kolija kaže da je ova rasa veoma mila, draga i privržena porodici, dok prema onima koje ne poznaje gaji određenu dozu nepoverenja, te je na distanci.

Glavna odlika mu je visoka inteligencija, kao i veoma dobra memorija, pa su odlični za učenje velikog broja komandi. Zahvaljujući ovim osobinama pripada grupi pasa kojima možete zadavati složene zadatke, pa nije retkost da se Border koli nađe kao pomoćnik u obavljanju poslova čuvanja ovaca i slično.

Zlatni retriver – razdragan pas idealan za porodice

Zlatni retriver je rasa pasa koja je idealna za porodice sa malom decom, s obzirom na njihov karakter i privrženost.

Veoma su pitomi, lepi i dragi, a posebno se ističe njihova blaga narav, naročtio prema maloj deci. Već godinama su jedna od najpopularnijih rasa širom sveta zbog svih navedenih osobina. 

Nastali su tokom 19. veka u Škotskoj spajanjem žutog kovrdžavog retrivera i vodenog španjola. U počektu su se najviše koristili u lovu, dok je njihov blag karatker vremenom prevagnuo, pa su postali idealni za porodične uslove.

Ono što ih najviše karakteriše jeste upravo blaga narav i nedostatak agresivnosti. Svoju razdraganost prikazuju isključivo kroz igru i tako kanališu energiju.

Veoma se jednostavno dresiraju i biće vam potrebno malo angažovanja oko toga. Ukoliko se malo više posvetite, moguće ih je učiniti potpuno poslušnim i pogodnim za vodiče ljudima sa problemima sa vidom.

Ono što ih dodatno čini poželjnim za kućne uslove jeste jednostavno održavanje.

Dovoljno je nekoliko puta godišnje odvesti ih kod frizera za pse i to je sve!

Engleski buldog – dobar i lenj

Predstavlja jednu od starjijih rasa, koja je nastala u 15. vijeku i imala nešto drugačije fizičke karakteristike nego što je to danas slučaj. Bili su duži i veći, ali i korišćeni kao mamci u borbama bikova.

Tokom 19. veka je ova aktivnost zabranjena, dok su i buldozi kakve danas poznajemo nastali krajem istog veka.

Veoma su sitni, debeli i lenji, tako da su idealni za kućne uslove i one vlasnike koji ne žele da ulažu previše vremena i pažnje u igri sa svojim kućnim ljubimcem. Iako to mnogi ne znaju, važe za veoma hrabre pse, dok su zapravo veoma prijateljski nastrojeni i obožavaju decu.

Svoju popularnost Engleski buldog stekao je 2013. godine i ona je tada bila na svom vrhuncu, ali su i danas čest izbor mnogih ljubitelja pasa koji imaju decu. Danas ih je nešto teže nabaviti, pa im i cena nije visoka. 

Ukoliko ipak uspete da ga nabavite, budite svesni kako održavanje ne zahteva previše novca. Ono što ponekada može biti čudno kod ove rase jeste da ih maltene morate terati da se pokrenu.

Šetnje će biti veoma kratke i dosadne, a na igru sa njima zaboravite. Pa ipak, prave su maze i prema tome idealni za decu.Nadamo se da smo vam dali zanimljive informacije o nekima od najpopularnijih rasa na svetu, te da ćete se možda u budućnosti odlučiti za njih. Ipak, koji god da bude vaš konačan odabir, posvetite maksimalnu pažnju, ljubav i energiju u dresuru!