Proces pripreme jela je kombinacija veštine, znanja i ličnog ukusa. Rezultati mogu da variraju, ali ako tražite savršenstvo, onda su vam potrebni i najbolji aparati i moderna organizacija kuhinje pa ćete imati i savršene uslove za to.
Kulinarstvo je umetnost, a svakom umetniku treba prava podrška da bi kreirao čaroliju. Svako jelo je zasebno, svaka priprema posebna pa je i ukus jedinstven. Potrebno je i umeća i talenta da bi se namernicama dao ukus koji prija našem nepcu.
U svemu tome organizacija kuhinje igra veliku ulogu, a uređaji su tu da skrate proces i sačuvaju traženi ukus, vitamine i hranljive sastojke za ukusnu i zdravu pripremu.
Kako se dobija pravilno organizovana kuhinja? O kojim delovima treba voditi računa? Koje uređaje treba koristiti?
Efikasan radni proces nastaje iz dobro organizovane kuhinje
U praksi to znači da se kuhinja mora organizovati tako da se svi poslovi izvode nesmetano, bez zastajanja i problema. To je važno zato što se u kuhinjama rade različiti zadaci, a u većini situacija moraju da se usaglase da bi se dobio dobar rezultat pripreme namernica.
Čuvanje namernica, obrada namernica, pranje i održavanje higijene, odlaganje pribora za jelo i pripremu hrane…su samo neki od centara koji u okviru sebe imaju dalje podele na najrazličitije segmente. Da bi kuvali poput kulinarskog eksperta potrebno je da pravilnim redosledom organizujete posao. Prvo se najviše vremena provodi kod sudopere jer pranjem i čišćenjem započinje priprema svakog jela.
Zatim se namernice usitnjavaju, mešaju, začinjavaju na otvorenim radnim površinama tj. pultovima, a potom se pristupa termičkoj obradi na šporetu uz pomoć pečenja, prženja i kuvanja. Ergonomija u kuhinji donosi brže obavljanje poslova jer su svi elementi logički postavljeni i sve je „pri ruci“.
Dizajneri imaju jednostavan predlog, a to je obrazovanje trouglova u kuhinji. Naime, odličan raspored ćete postići ako tri segmenta rasporedite tako da obrazuju trougao. Ako uzmemo za primer šporet, frižider i sudoperu, onda jedan od tri elementa treba da bude na suprot prva dva.
Takođe, između šporeta i sudopere treba da bude slobodnih radnih površina jer je to logičan sled, kao što je i to da se police sa čistim posuđem nalazi bliže mestu gde se servira i poslužuje.
Pri postavljanju uređaja, važno je obratiti pažnju na smerove otvaranja rerne, frižidera, sudomašine jer se tu može napraviti konfuzija i pogrešna procena oko mesta postavljanja. Tek tada se može reći da se postiže pravilan raspored u prostoru i dobri rezultati.
Znajući ova pravila dolazi se do praktične i funkcionalne organizacije u kojoj je priprema hrane efikasna i brza.
Ugradna ploča kao srce svake kuhinje – Ušteda prostora uz izvanredne rezultate
U savremenim i modernim kuhinjama najčešće se postavljaju ugradne ploče zasebno od ugradne rerne pa im se pronalazi adekvatnije mesto za montiranje i rad. Baš zato što je grejna ploča jako važan deo kuhinje, predlažu se kvalitetni modeli, a Bosch ugradne ploče za kuvanje imaju dokazanu efikasnost i kvalitet.
Pošto svaki kuvar ima jedinstven način obrade namernica, u ponudi ugradne ploče za kuvanje postoje: kombinovane, staklokeramičke i indukcione, a u svakoj od grupa se nalaze različiti modeli koji imaju drugačije karakteristike da bi se ispunili zahtevi i najprobirljivijih.
Kupovinom se dobijaju neke od osnovnih karakteristika kao što su:
- Flexinduction – lako prilagođavanje veličini različitog posuđa,
- PowerBoost – brzo zagrevanje,
- DirectSelect – interfejs koji je jednostavan za upotrebu,
- Home Connect – daljinska kontrola uz pomoć aplikacije,
- Touch ekran – komande koje su na dodir…
Opšte je poznato da je dizajn svake Bosch ugradne ploče za kuvanje jedinstven pa su tu pravougaone, kvadratne, ali i modeli sa samo dva mesta za pripremu. Lako se ugrađuju čak i u najuže prostore i donose odlične rezultate pripreme namernica uz uštedu energije.
Savremene tehnologije donose i inovativne varijante koje kombinuju gril, klasične ringle, staklokeramiku i plin, a tu su i modeli koji imaju integrisan aspirator pa se isparenja od kuvanja odmah uvlače na dole.
Ugradne ploče za kuvanje su osmišljene tako da preciznim podešavanjem temperature, većim brojem mesta za pripremu i dodatnim opcijama omoguće čak i početnicima da uživaju u pripremi kulinarski specijaliteta. Bićete zahvalni i na tome što se ovakav model jednostavno održava jer se sva masnoća vrlo lako čisti. Kraći period kuvanja, ali i vreme neophodno za održavanje kuhinje je nešto što svako želi.
Ulaganje u kvalitetan šporet je najvažniji korak u uređenju kuhinje, a odatle se biraju ostali aparati i elementi za opremanje.
Koje još električne uređaje kuhinja treba da ima?
Ako se postavlja ugradna ploča za kuvanje, onda vam treba i ugradna rerna koja može biti postavljena ispod ploče, ali i na neko drugo mesto. I tu postoje brendovi koji prednjače i osobine koje odgovaraju svakom kupcu individualno.
Savremene rerne ne samo da peku, već i kuvaju na pari, roštiljaju, griluju i još mnogo toga. Zato je i ovde važno odabrati karakteristike koje najbolje odgovaraju.
Što se tiče odabira frižidera i zamrzivača, izbor će biti prema zapremini, poziciji komora i sistemu hlađenja. No Frost i Neo Frost su dva najbolja sistema za hlađenje bez naslaga leda, ali kod prvog se koristi samo jedan motor, a kod drugog dva pa je važno izabrati odgovarajući model.
Sudomašine se takođe često postavljaju i biraju se između uskih i standardnih modela broja kompleta koji peru i temperature na kojoj to čine.
Ovim većim modelima treba dodati i male kuhinjske aparate (kuhinjske vage, seckalice, mikser…) pa se i za njih mora isplanirati mesto. Neki stoje na pultu jer se non-stop koriste, a neki se odlažu na police.
Logično je da pri pripremi jela iskoristite veliki broj sudova i napravite nered, ali kod dobro uređenih kuhinja on nestaje vrlo lako. Na jednom delu se posuđe slaže u sudomašinu ili pere u sudoperi, pult se čisti, višak namernica se odlaže u ostavu ili frižider i posao je završen.
Planiranje rasporeda ormarića
Kuhinje su i skladišni prostori u koje se odlažu namernice, posuđe za pripremu, posuđe za serviranje i svi aparati. Zato je potrebno puno mesta da bi sve izgledalo uredno.
Važno je iskoristiti svaki raspoloživ prostor, ali tako da postoji mogućnost slobodnog kretanja i promena smera. Viseći ormarići do plafona i pametno raspoređivanje stvari ispod pulta će zadovoljiti sve potrebe.
Iako nije moguće napraviti takvu organizaciju da je sve pri ruci, sa dobrim razmeštajem i sa dovoljno prostora i to se može postići. Uvek se mogu iskoristiti i različiti dodaci kakvi su držači na pločicama, otvorene police i organizatori za police pa da sve bude pravilno i efikasno sortirano i uvek lako dostupno.
Dobrom kuvaru je potrebna i dobra rasveta u kuhinji
Kuhinjska rasveta treba da bude kombinovana: plafonska, spot i zidna što je i dekorativno i praktično. LED svetla su idealna za takva mesta ugradnje jer su hladna, ne smeta im vlaga ili promena temperature, a ni ne pregorevaju često pa će trajati dugo bez ikakvih dodatnih ulaganja.
Na plafonu se najčešće postavljaju plafonjerke, mada ni visilice nisu izuzetak. U svakom slučaju ej važno da se osigura dobro obasjavanje površine ispod, a naročito delova gde se priprema hrana.
Ipak, uvek postoje „mrtvi uglovi“ i područja koja bacaju senku pa je iz tog razloga neophodno koristiti i usmerenu rasvetu za jasnije izvršavanje pojedinih zadata.
LED trake i Spot svetiljke su se pokazale kao odličan dodatak koji je dekorativan, ali i funkcionalan. Jasnije ćete videti područje u kojem čistite i sitnite namernice, ali i delove gde se one pripremaju.
Savremeni prostori koriste i savremenu rasvetu što omogućava da se postave pametni sistemi koji koriste daljinsku kontrolu, imaju mogućnost promene boje i intenziteta osvetljenja i na jedan potpuno originalan način dizajniraju izgled kuhinje.
Sve započinje sa planom, pa tako se osmišljava i raspored unutar kuhinje što je jako važno da bi se u njoj funkcionisalo bez problema. Svaki element ima svoje mesto, samo je važno razmisliti o tome i postaviti ih na pravi način. Nakon toga sledi kupovina uređaja i dalje uređenje.
Ako je kuhinja srce jednog doma, onda je šporet srce kuhinje. Uključuje se i isključuje po nekoliko puta dnevno i služi za pripremu slatkiša, slanih jela i napitaka. Zato je neophodno odgovorno pristupiti i postaviti model koji zadovoljava sve zahteve što će u decenijama upotrebe doneti pravo zadovoljstvo kuvanja.
Osim ugradne ploče, kuhinjama treba rerna, frižider, a ni sudomašina nije višak. pronađite im mesto i birajte najbolje karakteristike pa će iskustvo kuvanja biti još bolje.
I na kraju, ali ništa manje značajno je i to kako će se pozicionirati kuhinjski ormarići, ali i rasveta koja je dekori i praktičan dodatak. Malo planiranja, malo odluka i dolazite do savršeno dizajnirane kuhinje koja će vas inspirisati na kreiranje neverovatnih ukusa. Zaslužujete da imate pravu podršku na svakom koraku.