Magazin

Prestonica Srbije leži na dve reke, na koje se pogled pruža sa nadaleko čuvene Kalemegdanske tvrđave. Na mestu gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom, smešten između Istoka i Zapada, Beograd je jedan od starijih evropskih gradova sa bogatom tradicijom i kulturnim nasleđen.

Savremeni Beograd predstavlja kombinaciju starovekovnog nasleđa, socrealističke arhitekture i modernih poslovnih zgrada, koji daju jedinstven šmek našem glavnom gradu. Poznat kao grad prelepih kafića, zavodljivog noćnog života i živopisne istorije, Beograd krije mnoge tajne i pruža užitak svojim stanovnicima. U nastavku teksta pročitajte koja su to mesta sa najlepšim pogledom u Beogradu.

Tvrđava Kalemegdan

Kalemegdanska tvrđava – mesto gde se Dunav i Sava spajaju

Najveći beogradski park i jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih kompleksa naše zemlje predstavlja mesto susreta drevnih civilizacija, ali i modernu lokaciju za uživanje tokom celog dana. Bilo da je u pitanju restoran sa pogledom na reku, klupica pored čuvene statue Pobednika ili neko od uzvišenja na Tvrđavi, Kalemegdan je mesto sa neverovatnim pogledom koji se preliva na Novi Beograd.

Kao mesto gde se spajaju Dunav i Sava, sa sjajnim pregledom čitavog grada, Kalemegdanska tvrđava je omiljeno mesto Beograđana. Kao grad koji leži na 29 brežuljaka, Beograd može da se pohvali prelepim vidikovcima, pa je tako stara Kalemegdanska tvrđava sigurno jedan od najlepših dragulja glavnog grada Srbije.

Avalski toranj – TV prijemnik kao remek-delo arhitekture

Kao jedan od zaštitnih znakova grada Beograda, koji bi se na putu raspoznavao daleko ranije nego što bi osoba ušla u grad, predstavlja još jedno od mesta sa kojeg se pruža predivan pogled. Sa Avalskog tornja, pravog remek-dela arhitekture, puca pogled na Šumadiju i grad Beograd.

Tokom lepog i sunčanog dana, uz šolju kafe i panoramu, koja se nalazi na nekih 120 metara od zemlje, pogled na glavni grad i zelenilo Šumadijskog okruga sjedinjuju se u savršeni zen uživanja. Na samom tornju postoji opcija razgledanja uz neku od optičkih sprava, što dodatno pojačava utisak prelepe prirode Srbije. Dalekosežni pogled deluje očaravajuće na sve posetioce, pa je ovo jedna og glavnih atrakcija, kako za domaće, tako i strane turiste koji se odluče da posete Beograd.

Gardoš kula – toranj iz bajke u Zemunu

Gardoš kula sagrađena je krajem 19. veka i danas predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Zemuna. Podignuta od strane Mađara, na ostacima nekadašnjeg srednjovekovnog utvrđenja Sibinjanin Janka, ova kula među stanovnicima Zemuna nosi naziv i Kula Sibinjanin Janka. Visoka 36 metara, Gardoš kula podseća na toranj iz bajke.

Uzvišica sa koje se pogled prostire na Dunav, u večernjim časovima okupljen svetiljkama sa keja, predstavlja jedno od mesta sa najlepšim pogledom u Beogradu. Kroz istorija je kula u Zemunu bila osmatračnica, vidikovac i simobl moći, a danas predstavlja spoj umetnosti i kulture i nudi autentično iskustvo sa sjajnim pogledom na Singidunum, moćnu reku i okolinu.

Vidikovac na Bežaniji – raskošan pogled na Novi Beograd

Smešten nedaleko od Studentskog grada, iznad Tošinog bunara, vidikovac na Bežaniji pruža raskošan pogled na Novi Beograd. Sam vidikovac se nalazi u blizini autoputa, kao i brojnih saobraćajnica, pa je uz uličnu rasvetu, noću pogled dostojan svetskih metropola. Okolno zelenilo pruža ušuškan osećaj dok gledate na Geneks kulu ili novobeogradske blokove.

Ski staza na Košutnjaku – neverovatan pogled iz beogradske šume

Poznata kao jedina ski staza u Beogradu, u nedostatku visokih planina, koja se prostire preko severne strane Košutnjaka, niz padinu dugu oko 300 metara, ali i kao jedno od omiljenih izletišta Beograđana, ski staza na Košutnjaku pruža neverovatan pogled iz beogradske šume. Zbog prirodnog okruženja, oaze koja vlada na Košutnjaku i pogleda na most na Adi, kao i na grad iza tog mosta, dovoljan su razlog da se ovo mesto svrsta u jedno od onih sa najatraktivnijim pogledom.

Grad Beograd je poznat kao mesto sa važnim geostrateškim značajem, a to je, pored same lociranosti, uslovljeno i činjenicom da leži na dve reke, kao i da je, po uzoru na starorimske gradove, izdignut na brežuljcima. Svako od ovih poznatih mesta nudi uživanje u baš takvom Beogradu, svetskom a našem!