Magazin

Termin izolacija ima šire značenje u psihologiji i sociologiji, ali dobro je poznato i da ova ista reč igra veliku ulogu kada je u pitanju građevinarstvo i materijali koji se koriste prilikom gradnje.

Svaka kuća, zgrada ili građevina čelične kostrukcije zahteva zaštitu od atmosferskog uticaja i buke, a upravo u te svrhe koriste se izolacioni materijali. O tome šta su oni zapravo, i koji su najbolji materijali za izolaciju pročitajte u nastavku teksta.

Šta je izolacija u građevini?

Kao što smo napomenuli, izolacija se u građevinarstvu upotrebljava kako bi se stambeni ili logistički objekti zaštitili od nepoželjnih uticaja vlage, toplote i zvuka. Postoje 3 vrste izolacije u čije se svrhe koriste veštački građevinski materijali:

  • Toplotna izolacija – postavlja se radi smanjivanja provođenja toplote kroz zidove u okolinu.
  • Zvučna izolacija – postavlja se u građevinske objekte radi smanjivanja nepoželjne buke u prostorijama, bilo da ona dolazi spolja ili iznutra.
  • Hidroizolacija – štiti objekat ili neke delove od štetnog uticaja vlage, bilo da su izvor vlage padavine ili podzemne vode. Najčešće korišćeni hidroizolacioni materijal je na bazi bitumena.

Ovo su najbolji izolacioni materijali

Kada je reč o materijalima koji se koriste za izolaciju, ponuda je zaista raznovrsna. Ipak, određeni materijali se izdvajaju kao posebna preporuka za izolaciju kuće u kojoj živite.

Mineralna vuna

Mineralna vuna je izolacija od kamena i staklene vune. Ona je postojana na visokim temperaturama i pogodna je jer se ne mrvi. Ovaj materijal ima karakteristike toplotne izolacije, ali ujedno dovodi do rasta provodljivosti toplote pri navlaživanju, zbog čega se treba pažljivo upotrebljavati.

Ekspandirani polistiren (EPS)

Ovaj materijal je poznatiji kao beli stiropor, i predstavlja jeftiniju varijantu. Njime se najčešće izoluju kontaktne fasade. Postoji i ekstrudirani polistiren (XPS) koji se proizvodi u boji i koj je skuplji.

XPS međutim ne upija vodu. Reč je o gorivom materijalu koji se ne sme koristiti u fasadnim sastavima visokih zgrada i zgrada u kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Tvrde pene

Materijali koji imaju vrlo povoljnu toplotnu provodljivost su poliizocijanurat (PIR) ili poliuretan (PUR). Reč je o materijalima koji su nešto skuplji, a uglavnom koriste kod kosih i ravnih krovova, ali i zidova i podova.

Ovi materijali su otporni na vlagu i ultraljubičasto zračenje, a njihova karakteristika koja je posebno dobra jeste čvrstoća. PIR pri gorenju može emitovati otrovne plinove, ali reč je o materijalu koji je teško zapaljiv.

Alternativni materijali

Za izolaciju se može koristiti i niz ekološki prihvatljivih alternativnih materijala. Njih odlikuju prirodne sirovine koje se lako recikliraju – celuloza, ekspandirana glina, pamuk, ovčja vuna, slama, lan i slično.

Ovi materijali se često moraju podvrgnuti određenim tretmanima i dodacima, u cilju protivpožarne zaštite i dužeg trajanja, ali i kako bi zadovoljili tražene tehničke karakteristike. Ovo su skuplji materijali.

Kako odabrati pravi materijal za izolaciju?

Odabir najboljeg materijala je složen postupak. Pre nego što se donese odluka, neophodan je detaljan pregled stanja podloge, ali i mogućnosti i ciljeva investitora. Neki investitori na prvo mesto stavljaju ekološki, a neki ekonomski aspekt, i ovo značajno utiče na to za koji će se materijal odlučiti.

Kada se bira materijal za izolaciju, u obzir se moraju uzeti paropropusnost, protivpožarnost, dugovečnost, otpornost na vlagu, insekte i hemikalije, kao i sposobnost zvučne izolacije.

Na izbor materijala utiču i lokalni mikro i makro klimatski uslovi, tradicija gradnje, to koliko je proizvod popularan i preporuke za isti, kao i razni specifični zahtevi. Kada izaberete optimalni materijal, bitno je razmisliti i o iskustvu i znanju izvođača radova, i slušati ideje i zamisao stručnjaka.