Magazin

Vozači početnici su često nesigurni kada je u pitanju vožnja, pa zbog manjka iskustva mogu da naprave nesmotrene greške. Neke od tih grešaka je kasnije iskustvom moguće ispraviti, dok im druge ostanu u navici, pa ih prave i kao iskusni vozači.

Sami menjaju delove na automobilu

Vrlo je važno da se upoznate sa svojim automobilom i da znate sve o njemu kako biste vozili bezbedno i sigurno. Vozaći početnici se često odlučuju na to da sami menjaju auto delove, dok je najpametnije da to uradi neko iskusniji. Ovo je posebno problem kod starih automobila, koji su podložni čestim kvarovima. 

Preporučuje se da budete prisutni u trenutku kada vam stručno lice popravlja automobil, kako biste znali koji delovi idu na koje mesto i koja im je funkcija. Oni su vrlo specifični na svakom modelu, tako da bi bilo dobro da znate šta se nalazi u vašem automobilu.

Nesigurnost vas dovodi u opasnost

Vozači koji su previše nesigurni mogu usporiti saobraćaj, a često se dešava da se zaustave na nedozvoljenom mestu, upravo zbog straha. To može da bude vrlo opasno, pogotovo ako ostalim učesnicima u saobraćaju ne najavite svoju sledeću nameru.

Ako vas vožnja previše plaši zamolite nekoga ko ima više iskustva da bude prisutan u periodu dok se ne naviknete i ne steknete malo samopouzdanja. Strah bi trebalo prebroditi, tako da se u određenom trenutku morate izboriti sami sa sobom, a kasnije će sve biti lakše.

Vozači početnici misle da voze odlično

Suprotnost nesigurnim vozačima su oni koji misle da dobro znaju da voze odmah nakon položenog vozačkog ispita i dobijanja dozvole. Takvo mišljenje imaju sve dok se ne desi neka neprijatna situacija kada potpuno gube samopouzdanje.

Veoma je pohvalno što verujete u sebe i svoje sposobnosti, ali ono što vam nedostaje je iskustvo i ne bi bilo dobro da eksperimentišete sa brzinom. Vozač na putu mora da bude oprezan i da predvidi reakcije drugih učesnika u saobraćaju, a za to je potrebno vreme, jer je najbitnije voziti sigurno.

Ne koristite telefon dok vozite

Jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nesreća je nedovoljna pažnja vozača izazvana korišćenjem mobilnih telefona. Mobilni telefon je zabranjeno koristiti u toku vožnje, jer mali trenutak nepažnje može dovesti do katasrofalnih posledica.

Kao početnik, sigurno nemate dobru koncentraciju i ne vladate u potpunosti veštinama vožnje kako biste mogli da radite dve stvari istovremeno. To se ne preporučuje ni iskusnim vozačima, koji mogu jednostavnije da se izvuku iz situacija u kojima im je nešto omelo pažnju.

Približavanje vozilima i neuključivanje migavaca

Ove greške poznate su i iskusnim vozačima, iako svaka auto škola obučava polaznike da obrate pažnju na odstojanje od drugih učesnika u saobraćaju i da uključe migavce kao signalizaciju za skretanje ili zaustavljanje. Te navike pojedinim vozačima teško postaju rutina i često su uzrok saobraćajnih nezgoda.

Uključivanje migavaca omogućava vozaču iza da prilagodi svoje akcije vašim i postupi u skladu sa tim, kako ne bi došlo do nerazumevanja. Trudite se da ispravite ove greške i da se tokom vožnje ne približavate previše vozilu ispred vas jer na taj način dolazi do lančanih sudara. 

Nesigurnost pri kočenju

Ovo je jedna od grešaka koje su svojstvene samo vozačima početnicima i ako imate problem sa tim potrudite se da to što pre ispravite. Instruktori u auto školama ukazuju na ovu grešku i trude se da obuče polaznike tako da nemaju problem sa kočnicama, ali početnicima se često desi da ne pritisnu kočnicu kako treba.

Kočnica bi trebalo da se stiska jako i samouvereno, pa se zbog toga vožnja u štiklama ili neudobnoj obući ne preporučuje. Rezervni par patika vam u automobilu sigurno neće smetati, a vožnja sa njima će vam biti olakšana. Pre svakog pokretanja automobila proverite da li vam je sedište dobro namešteno kako bi vam bilo udobno tokom vožnje.

Slabo poznavanje saobraćajnih propisa

Uslov za dobijanje vozačke dozvole je poznavanje saobračajnih znakova i propisa, te se tek nakon polaganja vozačkog ispita iz ove oblasti pristupa praktičnim časovima. Sama teorijska obuka bi trebala da bude interaktivna, kako ne bi došlo do učenja napamet, samo da bi se položio pismeni deo.

vozač u automobilu, u crnoj kožnoj jakni