Magazin

Sigurno vam je poznat onaj osećaj da već sa ulaznih vrata „osetite“ da kuća zahteva ili generalno čišćeje ili veeeliko provetravanje.Najbolji način da vaš dom zamiriše sveže i čisto jeste da otvorite prozore i vrata i pustite malo svežeg vazduha. Svež vazduh ne samo da uklanja onaj ustajali i dugotrajno nakupljene mirise koji nisu uvek prijatni, već ima blagotvorni uticaj na celokupno zdravlje prostora i ljudi. Nažalost, otvaranje vrata i prozora nije baš atraktivna opcija kada je napolju hladno, a vazduh zagađen, što je neminovna pojava u grejnoj sezoni. 

Ako provodite mnogo vremena u svojoj kući, onda je lako naviknuti se na neobične mirise koje bi oni koji vam dolaze u goste mogli odmah da otkriju. Dobra vest je da ih možete eliminisati prilično brzo, a da to ne košta mnogo. Evo 6 najjednostavnijih ideja kako da vam kuća miriše sveže i čisto.

Osveživač sa šporeta

Svi smo mi nekada kupili osušeni potpuri kao dekor za dnevnu sobu, koji da sladak i ponekad začinjen miris u prostoriju, ali takođe sakuplja priličnu količinu prašine kada se ostavi u otvorenom sudu. Umesto toga, napravite nešto slično uz pomoć šporeta, vode, šerpe i još nekoliko sastojaka. Napunite malu šerpu vodom, dodajte narezane limune, pomorandže i začinsko bilje i kuvajte ovu mešavinu na laganoj vatri. Menjajte svoje omiljeno bilje, začine i druge sveže sastojke u zavisnosti od raspoloženja, sezone  ili onoga što imate pri ruci  i možete stvoriti razne zavodljive arome. Odlična stvar kod ovog „instant osveživača“ je da ga možete kuvati koliko god želite, dodavati vodu po potrebi, i širiti mirise po celom komšiluku. Odlično je i kao brzo rešenje kada vam se najave gosti.

Voda i biljke u drugačijem izdanju

Za pravi užitak aromaterapije i tuširanje nalik na banjanje, jednostavno zavežite nekoliko grančica svežeg mirisnog bilja poput ruzmarina, matičnjaka i timijana u krajnji ugao kupatila ili kuhinje gde se neće pokvasiti. Kad god se neko istušira ​​pod toplim tušem ili perete sudove vrućom vodom, para i vlaga će aktivirati eterična ulja u bilju. Dodajte toj kombinaciji grančice eukaliptusa, koje se mogu naći u većini cvećara, da ceo prostor učinite još egzotičnijim. 

Miris kroz klima uređaj

Miris čistog veša je jedan od najprijatnijih mirisa u domaćinstvu, složićete se. Ali kako da postignete tu svežinu svaki put? Jednostavno je. Da biste izbegli kupovinu osveživača za klimu koji često znaju da budu vrlo intenzivnog i jakog mirisa, postavite ispred filtera kojeg imaju svi inverter klima uredjaji maramice za mašinu za sušenje veša. Ove maramice proizvode veći proizvođači omekšivača za veš i mogu se naći u svim drogerijama, a pakovanja sadrže više komada, pa nećete morati česo da ih nabavljate. Kako vazduh struji kroz klima uređaj, tako će se i one isušivati, pa ćete morati da ih menjate na nekoliko nedelja. Ali šta je to u poređenju sa konstantnim mirisom čistog veša u vašem dnevnom boravku? 

Takođe možete da ih postavite u komode za posteljinu, ormare i druga mesta kako bi tkanina mirisala jednako sveže kao onog dana kada ste ih izvukli iz mašine za sušenje veša.

Prirodni DIY difuzeri

Difuzere sa štapićima od trske sa esencijalnim uljima je lako kupiti, ali ih je jednako lako napraviti i kod kuće. Za početak vam je potrebna mala, plitka, uska staklena tegla sa uskim otvorom na vrhu poput tegle za začine. (Alternativno, i mala i uska vaza za cveće vam može pomoći) Napunite čašu sa ¼ šolje nekog neutralnog ulja i u to nakapajte nekoliko kapi bilo kog esencijalnog ulja, a zatim rasporedite nekoliko štapića od trske kroz uski otvor na vrhu. Drveni štapići će upiti tečnost na jednom kraju i raspršiti mirise sa drugog.

Da skratite posao i preskočite još jedan korak: Možete samo da nanesete nekoliko kapi ulja na sijalicu lampe (onu koja je hladna i potpuno ugašena) tako da kada uključite svetlo, ona zagreva ulje i služi kao difuzer.

Mirisni tepih

Tepisi mogu proizvoditi neprijatan miris, posebno ako imate kućne ljubimce. Usisajte neugodne mirise pomoću dezodoransa „uradi sam“ napravljenog od samo dva sastojka: sode bikarbone i eteričnih ulja. Jednostavno pomešajte sastojke, pospite smešu po tepihu i usisajte je nakon nekoliko sati. Vaša kuća će odmah ponovo mirisati sveže i čisto bez hemikalija i dodatnih troškova za sredstva za čišćenje tepiha kupljenih u prodavnici. 

Kupite biljke i cveće

Biljke i cveće ne samo da lepo izgledaju, već i lepo mirišu. Kupite sebi mirisne bukete sledeći put kada budete kupovali namirnice, ili još bolje, nabavite saksijske biljke koje će mnogo duže trajati. U stvari, neke biljke čak imaju pročišćavajući efekat na vazduh, upijajući toksine iz vazduha, prašinu i klice koji se mogu naći u raznim kućnim proizvodima i nameštaju. Neke od njih, kao što su aloe vera, takođe su veoma jednostavne za održavanje, što ih čini savršenim izborom za baštovane koji još uvek nemaju mnogo iskustva sa biljkama.

Pre svega ovoga, prvi korak da vaša kuća miriše je da se rešite svega što loše miriše u njoj. Sprovedite test mirisa po celoj kući, tražeći područja koja su problematična. Obratite posebnu pažnju na poznata područja kao što su kante za smeće u kuhinji, kante za otpatke u kupatilu, police za cipele i sve kutije za odlaganje. Očistite svaku oblast i odložite sve što može izazvati loš miris. 

Takođe pazite na vlažne prostorije sa lošom ventilacijom, jer to podstiče buđ i trulež, koji takođe smrde. A zatim primenite savete za vaše domaćinstvo koji su u tekstu iznad.