Magazin

Bebin dolazak kući je sigurno jedan od najvažnijih trenutaka u životima mladih roditelja. Zbog toga je svima njima izuzetno važno da bebu dočekaju u sređenom domu, sa pripremljenim stvarčicama, nameštajem i svim potepštinama koje mogu da zatrebaju bebi. 

Ukoliko i vi svoj dom pripremate za ovakav doček, u nastavku pročitajte koje su to osnovne stvari koje bebu treba da sačekaju u kući, i šta je to što će dolazak mame i bebe učiniti posebnim događajem. 

mama sa bebom u kuci

#1 Krevetac i posteljina

Prva stvar koju ćete uraditi po dolasku kući sa detetom, jeste spuštanje bebe u njen krevetac. Zato je neophodno da bebino mesto za spavanje bude unapred uredno sređeno. To podrazumeva stabilan krevetac, udoban dušek, kao i komplet ogradice za krevece sa posteljinom, kako bi bebin kutak bio potpuno udoban i bezbedan. 

Ove detalje birajte u nežnim bojama koje pristaju dečijem kutku, a uvek je poželjno da ih obogatite dodacima namenjenim za bebe, poput ukrasnih jastučića, pletenica i drugih sitnica, ali da pri tom ne zatrpate bebin prostor koji pre svega treba da bude komforan. 

#2 Komoda za presvlačenje

Jedina stvar koju ćete uraditi pre spuštanja bebe u krevetac jeste presvlačenje, ukoliko je to neophodno. Za ovu aktivnost će vam biti potrebna funkcionalna komoda izrađena za ovu potrebu, pa ne oklevajte da kupite jedan ovakav komad nameštaja koji će vam olakšati sva bebina presvlačenja i organizaciju stvari potrebnih za to.

Iako vam se čini da bebu možete presvlačiti i na običnom krevetu, treba da uzmete u obzir i to da su uz ovakve komode, vlažne maramice, kreme i pelene na jednom mestu, pa sve što vam je potrebno se nalazi na dohvat ruke. Ovu komodu možete smestiti odmah pored bebinog kreveca, tako da najvažniju brigu o bebi vodite na jednom mestu, umesto po celom domu. 

#3 Kadica za kupanje bebe

Baš kao komoda za bebe, i kadica za bebe je preko potreban deo bebinih stvari. Kroz prvo kupanje bebe ćete verovatno proći sa patronažnom sestrom, za šta će vam svakako biti potrebna specijalizovana kadica prilagođena bebi. 

Uz kadicu, naravno, idu i peškiri za bebe, bokali za polivanje, ogrtači, kupke i sapuni prilagođeni isključivo bebinoj koži, kao i poneka igračkica za vodu koja će deci biti posebno zanimljiva kada napune nekoliko meseci. 

#3 Pelene, vlažne maramice i higijena

Pelene za bebe su nešto bez čega kao mama nećete moći, pa se pre odlaska u bolnicu na porođaj pobrinite da vas kod kuće sačeka nekoliko pakovanja, kako jednokratnih tako i platnenih pelena koje morate imati na dohvat ruke. 

Vlažne maramice su neizostavan deo svakog presvlačenja, kao i kreme, bebi puderi i druge stvarčice za higijenu. Među njima bi trebalo da se nađu i odgovarajući sapuni koji su namenjeni bebama, jer u ovom slučaju klasična kozmetika nikako ne odogovara osetljivoj bebinoj koži. 

Kada je u pitanju higijenski aspekt, on se ne odnosi samo na proizvode za higijenu, nego i na samo bebino okruženje. Neka dom bude čist, police blistave, a bebina soba uredno spremljena, provetrena i lepo osvetljena. Bilo bi dobro da pre bebinog dolaska dubinski očistite nameštaj i tepihe u domu, kako biste bakterije i prljavštinu sveli na minimum.

odeca i posteljina za bebu

#4 Odeća za bebu

Imajte na umu da odeća za bebu podrazumeva i nekoliko različitih odevnih komadića dnevno, s obzirom na to da se bebe lako prljaju. Zbog toga je poželjno da vas kod kuće sačekaju bebi bodiji, benkice, pidžamice, portikle, trenerkice i drugi udobni komadi. 

Idealna odeća za bebu je ona koja je izrađena od prirodnih materijala, pre svega pamučnih, pa izbegavajte sve što ima grube detalje i na prvi pogled steže bebu više nego što bi trebalo. 

Dekorišite dom za bebin dolazak

Ovaj se deo, naravno, odnosi na očeve koji u pripremi iznenađenja mogu potražiti pomoć majki, sestri ili drugarica. Kako bi dolazak mame i bebe bio svečan i još lepši na fotografijama i u sećanjima, dekorišite dom balonima, cvetnim aranžmanima i sličnim ukrasima. 
Nije potrebno da preterujete, pa će čak i jedan lep buket cveća za novopečenu mamu biti dovoljan, dok svi ostali detalji mogu da dođu ako ste raspoloženi za ovu malu akciju. U centru pažnje je svakako novi član porodice, a kakvom će dobrodošlicom i dekoracijom njegov dolazak biti propraćen – na vama je da izaberete.