Magazin

Brz i stresan svakodnevni život ne ostavlja nam mnogo prostora za odmor i dokolicu. Nakon dugog i napornog dana na poslu retko ko će se odlučiti za odlazak u prirodu ili negde van grada radi uživanja. U tom slučaju ideja o opuštanju u sopstvenom dvorištu čini se kao savršena alternativa.

Donosimo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da od svog dvorišta napravite oazu mira i istinski izvor spokojstva.

Napravite plan

Nacrtajte kako želite da izgleda vaše dvorište. Najpre zapišite bez kojih elemenata ne možete da zamislite svoju oazu. Kako će izgledati staze, koje biljke ćete posaditi, hoćete li imati travu, fontanu, ribnjak ili neku skulpturu? Kako treba da izgleda prostor za sedenje? Izaberite baštensku garnituru ili ljuljašku za odrasle.

Ukoliko vam je dvorište sa sunčane strane, dobro razmislite kako ćete obezbediti hladovinu. Neki biraju jefitnije varijante poput suncobrana, neki se opredeljuju za skuplje pravljenje nadstrešnica. Povoljna cena pergole Beograd učinila je da se mnogi odluče za ovaj dekorativan, a koristan detalj u svojoj bašti. Kada se konstrukciji doda platno ili pak neka biljka puzavica, ugođaj je kompletan.

Očistite nered

Stari bicikl, dotrajala baštenska garnitura, gomila lišća i smeća – da li je ovo slika vašeg stražnjeg dvorišta? Ne budite jedan od onih kojima dvorište iza kuće služi za odlaganje nepotrebnih stvari. Pošto napravite plan uređenja svoje oaze, preduzmite prvi korak, a to je čišćenje nereda. Da biste mogli da napravite sopstveni raj, morate imati čist prostor za to.

Ovo se odnosi i na čišćenje korova. Ne želite da se vaše lepe biljke uguše u neurednoj travuljini.

Izaberite prave biljke

Birajte mudro biljke. Odaberite one kojima pogoduje klima mesta u kom živite, te ne zahtevaju mnogo brige. Kada sadite biljke, obratite pažnju i na to koje želite da budu napred, a koje sa zadnje strane. Ne želite da neka visoka biljka potpuno zakloni patuljaste ruže, na primer.

Neko cveće možete posaditi i u saksije, a velike biljke vam mogu obezbediti dobar hlad. Ukrasni grmovi koje posadite uz ogradu mogu poslužiti ne samo kao dekoracija, već i dobar način da zaštitite svoju oazu od znatiželjnih pogleda.

Obezbedite sebi privatnost

Lepo je imati granicu koja razdvaja vaše dvorište od suseda ili ulice. Intimu svog kutka možete obezbediti drvenom ogradom, ali u iste svrhe može poslužiti i metalna ograda u kombinaciji sa grmljem ili živicom. Cena 3d ograda je izuzetno povoljna, a jednostavan izgled panela koji se uklapa u svaki prostor, olakšaće vam izbor.

Mislite na osvetljenje

Zašto koristiti dvorište samo tokom dana? Uz pravu vrstu osvetljenja, možete uživati u svom dvorištu i noću. Izaberite dekorativne sijalice, lampice na žici ili jednostavno svećnjake za sto. Sveće možete postaviti i da plutaju u plićim čašama ili nekoj činiji. Osim svetla dobićete i romantični ambijent, a vaše dvorište će biti jednako primamljivo za opuštanje u samoći, paru ili sa prijateljima.

Napravite fontanu ili ribnjak

Ne samo da je zvuk vode umirujući, već vam može pomoći da prikrijete buku saobraćaja ili komšija. Da li će to biti fontana u renesansnom maniru, jezerce sa fontanom i slapovima ili sistem fontana napravljenih od dekorativnog kamena i saksija, to birate sami i usklađujete sa celokupnim dizajnom dvorišta.

Ne zaboravite na staze

Napravite simpatične staze od šljunka ili kamena. Šljunkovite i nepravilno oblikovane kamene ploče deluju prirodnije, dok pločice pravih uglova nude uravnoteženiju, mirniju atmosferu. Razmišljajte o ovim stazama kao o putevima koji vode od kuće do mesta za beskrajni mir i sasvim je izvesno da ćete napraviti pravi izbor za svoje dvorište.

Izaberite udoban baštenski nameštaj

Na kraju, ali ne i najmanje važno – baštenski nameštaj. Izaberite udobnu i čvrstu garnituru za sedenje. Možda deluje kao nepraktično, ali presvlake od belog platna mogu biti dobar izbor jer su upečatljive, a uz malo izbeljivanja moguće je održati ih netaknutim.

Ne štedite novac kad kupujete baštensku garnituru. Kupite onu od kvalitetnog i čvrstog materijala koji može preživeti više od jedne sezone. Obezbedite dovoljno mekanih jastučića, pa i tanko ćebence za prohladne večeri, da uživanje bude potpuno.