Magazin

Ukoliko imate svoj sajt ili vodite blog, sasvim je izvesno da ste već čuli za nativno oglašavanje. U eri digitalnog marketinga i Internet poslovanja svakodnevno se srećemo sa inovacijama, sa zanimljivim i kreativnim načinima da svoj posao unapredimo, a zaradu uvećamo.

Nativni oglasi su jedna od takvih originalnih marketinških metoda, koje su svojom nenametljivošću postale izbor broj jedan svih onih koji žele da nešto reklamiraju.

Šta je to nativno oglašavanje?

Zamislite reklamu što se savršeno uklapa u sadržaj vašeg sajta, bez napadnog iskakanja banera koji ometa čitanje teksta. Zamislite oglas koji je relevantan, kvalitetan i u svakom pogledu kompatibilan sa onim što inače na svom sajtu, odnosno blogu predstavljate. To je nativno oglašavanje. Kada stručnjaci u sferi digitalnog marketinga žele da jednostavno opišu ovaj vid advertajzinga, oni vole da upotrebe reči neprimetno i prirodno.

Nativni advertajzing je upravo to – neprimetan i prirodan način da se korisnicima ponudi proizvod ili usluga koja mu bože biti od koristi. U zavisnosti od toga kakav sadržaj objavljujete, kao i od toga kolika je posećenost vašeg sajta ili bloga, te koliko vremena imate da se posvetite oglašavanju uopšte, napravićete svoj izbor kvalitetnog i relevantnog oglasnog sadržaja.

Ukoliko ste početnik ili jednostavno radije prepuštate profesionalcima da rade svoj posao, uvek možete potražiti web platforme koje se bave nativnim oglašavanjem na različite načine. Primera radi, na našem jeziku postoji platforma Native Media, koja sa jedne strane nudi prostor za oglašavanje, ali sa druge pruža mogućnost postavljanja nativnih oglasa na vašem sajtu.

Kako nativni oglasi rade za vas?

Istraživanja stručnjaka su pokazala da upravo zahvaljujući svojoj nenametljivosti i odličnoj uklopljenosti u osnovni sadržaj sajta, nativni oglasi privlače duplo više pažnje korisnika od banera i običnih displej oglasa. Ilustrujmo to primerom. Umesto da vam dok čitate tekst o skijanju iskaču reklame za kupaće kostime, u članku možete očekivati neki novi podatak o opremi za skijanje. Nativni oglasi funkcionišu tako što se pojavljuju kao dodatna informacija o temi koju već istražujete.

Ovo je jedan od razloga zbog kog se ovakvi oglasi uglavnom postavljaju na kraj teksta, jer po završetku čitanja možete nesmetano dalje čitati na nekom drugom sajtu o temi koja vas zanima, ili pak kupiti proizvod koji je povezan sa sadržajem članka.

Prilagodite sadržaj koji nudite svojoj publici

Da biste na pravilan i efektivan način koristili prirodno oglašavanje, te zaradili na svom blogu i sajtu, izuzetno je važno da sadržaj i roba koju nudite bude prilagođen vašoj publici. Tačnije, vaš glavni zadatak je da dođete do svoje ciljane publike.

Ako ste poslastičar, sasvim je sigurno da nećete traćiti svoje resurse na sajtovima koji vaši potencijalni kupci ne koriste, pa tako nećete nuditi svoje čokoladne keksiće i kolače na platformama koje se bave sportom, fitnesom i zdravim načinom života.

Istražujte potrebe svoje publike i potencijalnih potrošača, te u skladu sa tim pametno postupajte. Kreme protiv starenja kože ili anticelulit kreme reklamiraćete na ženskim portalima, nosiljke za bebe na magazinima koji se bave roditeljstvom i slično. Takođe, birajte pažljivo društvenu mrežu na kojoj ćete se oglašavati i igrajte po njenim pravilima. Jednostavno, nije isto objaviti status na Fejsbuku i Tviteru, kao što neće imati efekta da isti sadržaj i u istoj formi objavite na obe platforme.

Manje je više!

Ukoliko tek ulazite u svet nativnog oglašavanja ne postavljajte pred sebe visoke ciljeve. Budite zanimljivi i drugačiji, ali strpljivi kada stvarate nove sadržaje. Nije lako ni jednostavno kreirati materijal za više različitih portala i kanala.

Krenite korak po korak. Napravite jednu ili dve objave koje ćete posebno promovisati. Pratite kakve efekte ste postigli, pa uporedite sa ranijim objavama. Na ovaj način vi zapravo testirate učinak vaših nativnih oglasa. 

Potražite pomoć profesionalaca

Najbolji i najbrži put do uspeha, sasvim sigurno jeste saradnja sa profesionalcima. Ne ustručavajte se da potražite najkvalitetnije savete i metode reklamiranja za vaše proizvode i usluge. Istražujte, učite i posvećeno pratite nova dešavanja u svetu digitalnog marketinga.

Pored brojnih platformi na engleskom jeziku koje se bave nativnim advertajzingom i mogu vam pomoći da označite svoje potencijalne kupce i izgradite pouzdanu strategiju nativnog oglašavanja, postoje i one na srpskom jeziku, kao što je već pomenuta Native Media. Više informacija potražite na sajtu nativemedia.rs.