Magazin

Dok smo pucnuli prstima, ili dlanom o dlan,  januar 2019. godine se približio svom kraju. Za nama su dve Nove godine – jedna kalendarska, kako je nazivamo, čekajući onu drugu – Pravoslavnu ili Srpsku. Ostavili smo za sobom i tradiciju i divne Božićne običaje, ali nas u narednom periodu i dalje očekuje obeležavanje krsnih slava. Ipak, onima koji vole provod, povoda ne manjka, pa se mnogi spremaju da dočekaju i Kinesku novu godinu!

Kineska nova godina stiže 5. februara

Kineska nova godina zapravo predstavlja prolećni festival, kojim se ispraća zima i proslavlja početak novog proleća. Njim se obeležava početak nove godine po tradicionalnom, lunisolarnom, kineskom kalendaru. On je kombinacija lunarnog i solarnog kalendara. Slavlje traje danima, pa nije samo doček centralni događaj, kao do kod nas. Slavlje tada počinje, ali se završava 15. dana ovog perioda. To je najduži kineski praznik. Nova godina prema kineskoj tradiciji dolazi u noći kada se pojavljuje mlad mesec, između 21. januara i 20. februara. Ove 2019. godine to će biti 5. februara. Obeležava se kao državni praznik.

Kako se dočekuje Nova godina u Kini?

Slično kao i kod nas, ovaj dan dočekuje se uz obilje hrane i specijaliteta. Na trpezi su obavezno knedle, kojima se goste domaćini, ali i gosti. Običaj je da se one jedu oko ponoći, a simbolizuju bogatstvo. Veoma im je važno okupljanje ovoga dana, pa se ne pitaju kao mi: gde izaći? Porodica se sabira oko trpeze, koja je bogata jelima od mesa, kao što su svinjetina ili pačetina. Oni koji su udaljeni, kupuju karte i putuju do svojih porodica, često vozom ili avionom. Vreme provode sa porodicom, a trećeg dana se okupljaju sa prijateljima.

Običaj je da se svi obuku u crvenu boju ili da imaju bar neki detalj u ovoj boji. Veruju da time teraju lošu sreću i zle duhove. Tako obučeni, porodično se  fotografišu za uspomenu.

Nakon večere, mnogi odlaze u hramove, ali se i kod njih organizuju žurke. Vatromet je obavezan, kao nastavaka tradicije teranja zlih duhova. U tu svrhu koriste se i petarde. Veruje se da ne bi trebalo čistiti ništa metlom, jer to donosi lošu sreću. Mnogo pažnje je posvećeno poštovanju starijih, a oni mlađima poklanjaju crvene koverte, kako bi potisnuli starenje od njih. Poklanjaju se pomorandže, keksići, čokolade. Slatkiši uglavnom, ali ni Kinezi nisu odoleli potrošačkoj kulturi koja je stigla sa Zapada, pa mnogo novca troše i na skuplje poklone.

I oni dekorišu svoj prostor ovim povodom, najčešće motivima od crvenog papira, koji simbolizuju zdravlje i blagostanje. Puštaju se svetiljke, ponovo crvene, od papira, kao i lampioni.

Osim u Kini, ovaj praznik dočekuje se i tamo gde živi mnogo Kineza: u Butanu, Severnoj Koreji, Južnoj Koreji, Mongoliji, Nepalu, i Vijetnamu.

Doček Kineske nove godine u Srbiji

S obzirom na to da i u našoj zemlji postoji mnogo pripadnika kineske nacionalnosti, jasno je da se proslava prenela i u Srbiju, odnosno na čitav Balkan. Osim Kineza, koji u svojim prodavnicama rade kraće, pa čak imaju i neradne dane, što je inače retkost, Nova godina se dočekuje i u klubovima. Obično se organizuju tematske žurke, za koje vlada veliko interesovanje. U njima se najčešće okuplja domaće stanovništvo, dok Kinezi odlaze u svoju domovinu ili, prema običaju, vreme provode sa svojim najdražima.

Ukoliko ste raspoloženi za još jednu proslavu, možete da odete u kafanu ili klub, ali i u resotran, kao što je Magaza kako biste se počastili nekim od specijaliteta, u skladu sa ovim događajem.