Magazin

Oduvek ste maštali o venčanju u nekoj romantičnoj, dalekoj i egzotičnoj destinaciji? Niste pristalica tradicionalnih venčanja sa mnogo svatova i želja vam je da ono čuveno “da” kažete na nekoj prelepoj plaži ili nekom neobičnom mestu u inostranstvu? 

Bilo da je reč o svetskoj metropoli, manjem gradu u evropskoj ili nekoj ostrvskoj zemlji u Aziji, Južnoj Americi ili Okeaniji, veoma je važno da znate šta vas sve čeka ako planirate venčanje van granica svoje zemlje.

Pročitajte šta je sve to što bi trebali da znate o planiranju venčanja u inostranstvu. 

#1 Pronađite idealnu agenciju za organizaciju venčanja

Samostalna organizacija venčanja u inostranstvu je, složićete se, veoma rizičan poduhvat, pogotovo ako nemate nikoga da vas posavetuje o svoj neophodnoj dokumentaciji i pravilima. Zato su tu agencije, kao što je Wedluxe organizacija venčanja, Aria i Travel Boutique agencije, koje mogu da vam dosta olakšaju i ubrzaju sam proces organizacije.

Agencije koje se, već dugi niz godina, uspešno bave organizacijom venčanja i drugih proslava u zemlji i inostranstvu, mogu vam zaista biti zlata vredne. Njihovo iskustvo u radu sa klijentima i ljudima iz inostranstva i unapred pripremljen spisak svih dokumenata koje morate imati će vam mnogo značiti.

Veoma je preporučljivo da organizaciju venčanja u inostranstvu prepustite iskusnim profesionalcima koji će vas tačno voditi kroz sve korake kako biste realizovali jedan od vaših najvećih snova.

#2 Informišite se o svoj potrebnoj dokumentaciji 

Kako biste uspešno sklopili brak sa svojim partnerom ili partnerkom u inostranstvu, potrebno je da znate koja je dokumentacija neophodna za tako nešto. Ukoliko izostavite i jedan jedini papir, to može biti odlučujuć faktor da se vaše venčanje ne realizuje i zato je veoma važno da ne izostavite ništa neophodno. 

Potrebni su vam sledeći dokumenti koji su obavezni:

  • Pasoš koji je skeniran u boji
  • Izvod iz matične knjige rođenih 
  • Državljanstvo
  • Uverenje da niste venčani
  • Krštenica

Ukoliko je jedan od partnera (ili oba) razveden, neophodno je dostaviti potvrdu o razvodu prethodnog braka. Isto se odnosi na to ukoliko je neko udovac ili udovica i ponovo stupa u brak, mora dostaviti izvod iz matične knjige umrlih preminulog supružnika.

Kada je reč o vašim kumovima koji će da posvedoče početku vašeg zvaničnog zajedničkog života, oni će morati da dostave skenirane pasoše. Vodite računa da svi dokumenti budu isključivo originali, osim ukoliko je za neke od njih dozvoljeno da budu overene kopije.

Takođe, sva dokumenta je potrebno prevesti na zvanični jezik zemlje u kojoj se venčavate i dostaviti iste.

#3  Obratite pažnju u kojoj zemlji možete sklopiti zvaničan brak

Pri odabiru idealne destinacije za vaše venčanje morate voditi računa o tome u kojim je sve zemljama svijeta sklapanje zvaničnog braka moguće. To može da bude glavna stvar zbog koje ćete, eventualno, zaobići neku destinaciju o kojoj ste maštali dugo, a u kojoj nije moguće ostvarivanje zvaničnog braka.

Ako ste odlučili da se venčate van zemlje, a da vaš brak bude zakonit, to možete uraditi u svim zemljama koje su članice Bečke, Haške i Pariške konvencije. Od egzotičnih ostrva i zemalja brak možete sklopiti u zemljama kao što su: Mauricijus, Bahami Sejšeli, Fidži, Barbados, Grčka, Južna Afrika, itd.

Ono što je ključno da znate jeste da vaš brak postaje priznat tek kada bude bio upisan u matičnu knjigu venčanih u našoj zemlji. Na vama je da venčani list odnesete kod našeg matičara koji će vaš brak ozvaničiti njegovim upisivanjem u knjigu venčanih.

#4 Odabir gostiju koje ćete povesti

Osim kumova, koji će posvedočiti vašem braku u inostranstvu, veoma je važno da odlučite da li ćete na put povesti još nekog od gostiju. S obzirom na to da je za venčanje u inostranstvu, potrebna pozamašna svota novca, svaki gost koga planirate da povedete će biti veliki trošak.

Razmislite koliko vam se isplati vođenje gostiju na vaše venčanje u inostranstvu i da li je to zaista neophodno. Idealno rešenje može da predstavlja organizacija proslave u vašem gradu, nakon što obavite venčanje u inostranstvu.

Tako ćete uštedeti novac na venčanju u inostranstvu i moći da pozovete veći broj gostiju.

Uživajte maksimalno u svakom trenutku vašeg venčanja

Venčanje u inostranstvu je jedna od najlepših i najromantičnijih stvari za mnoge buduće mladence. Nakon svih neophodnih stvari prilikom pripreme, savetujemo vam da se opustite i uživate u svakom trenutku vašeg venčanja.

Imaćete jedno od najautentičnijih venčanja ikada, kao i predivne uspomene za ceo život!