Magazin

Tržište automobila u Srbiji svake godine sve više i više raste, a razlog tome može biti lakša nabavka i pojeftinjenje vozila. Iako je Srbija zemlja u kojoj se mahom voze polovni automobili, raduje činjenica da je broj prodatih novih automobila u 2018. godini veći za oko 8 procenata u odnosu na ranije godine. Kada su u pitanju novi automobili vozači sa ovih prostora najviše su se odlučivali za vozila marke Škoda, Fiat, Folksvagen, Dačija, Reno, Hjundai, a veliko interesovanje vlada i za japanskim automobilima, pre svega za Nisanom.

Ipak, polovnjaci i dalje drže primat na našim prostorima, a ono što može biti malo poražavajuće jeste podatak da se potencijalni kupci polovnih automobila najviše interesuju za četvorotočkaše koji koštaju manje od 2000 evra (skoro 50% kupaca). Takvi automobili podložniji su kvarovima, ali povoljna prodaja auto delova “olakšava život” vlasnicima ovih automobila, koji lako mogu nabaviti potreban rezervni deo.

Da novac igra glavnu ulogu na našim prostorima kada je u pitanju odabir polovnjaka, svedoči i činjenica da je potencijalnim kupcima najvažnija granica po pitanju radne zapremine – do 2.0 litra. Pre svega, jer porez na luksuz, odnosno znatno skuplju registraciju za automobile sa motorom od preko 2.0 litra vozači ne mogu, ili ne žele da plaćaju. Najviše interesovanja ima za vozila do 2000 kubika, i za vozila od 1600 kubika.

Brendovi automobila koji se najviše traže

Najtraženije marke automobila na našem tržištu su i dalje Folksvagen, Audi i BMW.  Za njima slede Opel i Mercedes, pa možemo zaključiti da su nemački automobili starije generacije i dalje bez konkurencije po popularnosti na ovim prostorima.  

U poslednje vreme primećena je i nešto veća prisutnost francuskih proizvođača automobila, pre svega Reno i Citroen, dok je Fiat standardno dobro kotiran na tržištu polovnjaka i može se videti veliki broj Fiat-ovih modela na našem tržištu.

#Folksvagen – najveći proizvođač automobila na svetu

Neki od najpoznatijih i najznačajnijih modela automobila proizašlih iz fabrike “Folksvagen” su “Buba”, “Golf”, “Polo” i “Pasat”. Legendarni auto ove fabrike je “Golf 2”, koji je postao svojevrsni brend na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina 20. veka. Trenutno je na tržištu polovnjaka najpopularniji “Golf 4”, koji se može pohvaliti istrajnošću, dobrim performansama, ali i povoljnom cenom.

#Audi – nemački kvalitet i dugotrajnost

Audi model koji se najčešće potražuje na tržištu polovnih automobila jeste Audi A4, starosti oko 10 godina. Jednostavno, to je popularan automobil kod nas i tako je već dugo godina. Svoju popularnost duguje pre svega činjenici da je u rangu raspoloživih finansijskih sredstava domaćih kupaca tj. moguće je priuštiti ga, a pritom i održavanje nije skupo.

Audi a4

#Opel – pouzdanost i istrajnost

Njtraženiji model Opel fabrike automobila na domaćem tržištu jeste Opel Astra G. Veoma je jeftina za održavanje, a i dovoljno je pouzdana da ne zahteva česte servise. Osnovna vrlina ovog modela jeste čvrsta karoserija i sposobnost da se dobro nosi sa svim neravninama na putu. Postoje i benzinske i dizel verzije ovog modela, koje su podjednako zastupljene kod nas.

#Fiat – italijanska sofisticiranost i povoljne cene

Fiat je jedan od omiljenijih automobila na ovom prostoru iz razloga što izgleda vrlo dobro, ima dosta prostora, a pritom je i veoma povoljan. Fiat Punto je jedan od najprodavanijih modela ovog italijanskog proizvođača, a kod nas je itekako zastupljen i omiljeni je mali gradski automobil. Fiatovi automobili generalno ne spadaju u kategoriju skupih automobila, a vrlo su sofisticirani i komforni za vožnju.

#Renault – supermini vozilo vrhunske reputacije

Renault Clio je daleko najbolji automobil u svojoj klasi, što po izgledu, što po kvalitetu i performasama. Odlikuju ga lepe linije, kompaktnost i stabilnost što ga čini savršenim malim gradskim automobilom. Modeli starije generacije popularni su kod nas zbog niske cene, ali i zbog dostupnosti rezervnih delova.

Vrsta goriva igra važnu ulogu prilikom kupovine polovnjaka

Ono na šta potencijalni kupci takođe obraćaju pažnju prilikom odabira i kupovine polovnjaka jeste i vrsta goriva na koju automobil ide. Dizel i dalje drži prvo mesto, mada sa nešto manjom prednošću u odnosu na prošlu godinu, što se može videti po podatku da 42 odsto vozača bira polovne automobile koji koriste ovo gorivo.

Interesovanje za vozilima koja koriste benzin je poraslo na 28 odsto, dok je plin takođe postao nešto popularniji. Iako je zabeležen manji rast popularnosti, za vozilima na hibridni i električni pogon i dalje vlada slabo interesovanje.

Ono na šta je važno da obratite pažnju, posebno ukoliko vozite polovnjake, jeste da održavate svoj automobil u adekvatnom stanju i vršite redovne servise. Neophodna je briga o automobilu jer je samo ispravno vozilo bezbedno vozilo, a sigurnost i bezbednost na putu morali bi da budu prioritet jer svaki kvar može dovesti do teških posledica i ugroziti ne samo vozače tih vozila, već i druge učesnike u saobraćaju.