Magazin

Zima je sve bliže, a sa njom i zimske čarolije, praznici, ali i mnogima omiljeni odmor na kom mogu da bave svojim omiljenim zimskim aktivnostima – skijanjem, klizanjem, snoubordingom, ali i zimskim planinarenjem. Zbog ovoga pravi ljubitelji zime odavno su u potrazi za zimskom destinacijom, a agencije kao što je supernovatravel.rs nude odlične aranžmane na kojima lako možete odabrati pravu destinaciju za vas.

Jedna od prvih asocijacija kada se radi o zimskim sportovima, odmoru i zimi generalno svakako je planina. A koje su to tri najviše planine, odnosno planinski vrhovi, na svetu, možete pročitati u nastavku teksta.

Mont Everest – krov sveta

Svima je poznato kako je ubedljivo najviši planinski vrh onaj koji se nalazi na Mont Everestu, u Tibetu, u blizini granice sa Nepalom. Vrh ima 8.848 metara, u stalnom je rastu od po par centimetara na godišnjem nivou i ne može se predvideti koliko će još rasti, a pripada planinskom vencu Himalaji.

Na sanskritu, ovaj vrh zovu Sagarmatha što u prevodu znači Vrh raj. Ovo dovoljno govori o lepoti ove planine. Svake godine ogroman broj planinara pokušava da osvoji vrh Mont Everesta, ali samo mali broj uspe. Do sada je vrh osvojilo oko 2,500 ljudi, a prvi su to učinili  novozelandski alpinista i istraživač Edmund Hilari i planinar Tenzing Norgaj 29. maja 1953. godine.

O samom Mont Everestu, planinarenju na njemu i pokušajima osvajanja vrha sa koga se pruža najfascinantniji pogled na svetu, snimljeno je mnogo dokumentarnih i fiktivnih filmova, a visina ovog vrha i njen izgled oduvek je facinirala planinare iz celog sveta.

Planinarenje

K2 – Divlja planina

K2 je drugi najviši svetski vrh. Pripada lancu Karakorum koji je deo Himalaja. Planinski vrh K2 nalazi se na granici Pakistana i Kine. Ovaj vrh dostiže visinu od 8,611 metara, a jedan je od alpinistički najopasnijih planina, pa je u žargonu često nazivaju Savage Mountain (Divlja planina).

K2 je izuzetno opasna za penjanje i nikad nije bila osvojena zimi, najbolje vreme za osvajanje njenog vrha su meseci od juna do avgusta, a statistike govore kako je svaki četvrti alpinista koji pokušao da se popne na vrh K2 poginuo. Ova planina nije dobar izbor za početnike alpiniste, ali svakako jeste za iskusne alpiniste koji su pritom i ljubitelji adrenalina.

Što se više približavaju vrhu K2, alpinisti mogu da udahnu sve manje kiseonika, pa su maske sa kiseonikom obavezna oprema kada se radi o planinarenju na ovoj destinaciji.  

Mnoge intrigira ime K2, pa valja napomenuti kako ga je ova planina dobila. Naime, evropski izviđački tim je planinu prvi put u potpunosti osmotrio 1856. godine. U ovom timu bio je Tomas Montgomeri koji je planine lanca Karakorum, nekako morao da ubeleži, pa je odlučio da je najjednostavnije da to bude K1, K2; K3 itd. Ostali planinski vrhovi ovog lanca vremenom su drugačije nazvani, ali naziv K2 se ustalio i zato se ova planina i danas ovako naziva.

Kančendžunga

Kančendžunga je planina koja se nalazi na granici Nepala i Indije i treća je najviša planina na svetu sa svojih 8,586 metara. Locirana je na oko 125 km od Everesta, a kao i Mont Everest, deo je planinskog venca Himalaji i na njemu je drugi najviši vrh.

Do 1852. godine mislilo se kako je ovo najviša svetska planina, ali se ubrzo, nakon preciznog merenja, utvrdilo kako je to ipak Everest, pa je ova planina sada na trećem mestu najviših planinskih vrhova.

Ime, koje se jedva izgovara, par puta je bilo dovedeno u pitanje i pokušane su promene ali je originalno ime ova planina ipak uspela da zadrži. Oko ove planine nalaze se doline, jezera i glečeri, a odlikuje se i izuzetno lepim pejzažom, pa se često ovaj deo Indije naziva jednim od najlepših mesta na svetu.

Azijski reljef izuzetno je zanimljiv i atraktivan zbog prisustva ovih džinova na njemu, a prvih 10 najviših planina nalazi se upravo na ovom kontinentu. Ove planine potpuno su fascinantne visine, njihovi vrhovi dosežu oblake, a za one koji se bave alpinizmom ili planinarenjem ovo su vrhovi koje sanjaju da osvoje.