Magazin

Zavisnik ste od adrenalinske vožnje motorom? Obožavate slobodu i osećaj kao da letite po putu, dok vetar bije sa svih strana? Dobrodošli u klub pasioniranih ljubitelja motora! Mnogi ljudi širom sveta su, još od nastanka ovih dvotočkaša, zakleti bajkeri kojima motor nije samo prevozno sredstvo već i način života. 

Odabir idealnog motora za jednog motoristu je kao odabir muzičkog instrumenta za jednog virtuoza. Iz tog razloga ljubitelji ovog neobičnog prevoznog sredstva, biraju samo najbolje modele i kubikaže za sebe.

Kada požele da sebe časte novim motorom, mogu da budu sigurni da će svoj stari moći da prodaju po najboljoj ceni kod onih koji vrše otkup motora i skutera

Zbog svoje praktične primene, motor je jako popularno prevozno sredstvo za gradsku vožnju. On je najbolje rešenje za izbegavanje gužvi i omogućava lako i brzo kretanje, ukoliko ste jedan od spretnijih vozača.

Međutim, evo čega sve morate da se pridržavate ako ste se odlučili da koristite motor po gradu.

#1 Koncentracija mora da bude na najvišem nivou

Kada je u pitanju vožnja motora po gradskim ulicama, morate da budete svesni da je neophodna ogromna koncentracija. Bez obzira na to koliko ste odličan i iskusan vozač, nikada nemojte da se oslanjate na činjenicu da su i drugi vozači podjednako dobri kao vi. 

Vrlo često to nije slučaj i zato je pažljiva vožnja u gradu pravilo svih pravila. Ako dođe do sudara sa automobilom, i da ste vozili po svim propisanim pravilima, vi kao dvotočkaš nemate skoro nikakve šanse.    

Zato budite skoncentrisani i pažljivi dok vozite motor i trudite se da maksimalno poštujete propise

#2 Budite vidljivi na putu

Najčešće nesreće motorista u saobraćaju se dešavaju kada ih vozač u automobilu ne vidi na putu. Uzrok tome, kao što već i do sada znate, je mrtav, odnosno slepi ugao.

To je nevidljivi prostor preko bočnih retrovizora koji vozači automobila prosto ne mogu da vide.

Iz tog razloga je potrebno da uzmete to u obzir, pogotovo kada pretičete auto na putu. Postoji šansa da vas vozač auta ne primeti i time rizikujete svoj život. Zato uvek signalizirajte autu pri preticanju kako biste bili sigurni da vas je registrovao. 

Nemojte da brzate zbog gluposti i budite strpljivi i sigurni da ste vidljivi svima u saobraćaju. 

#3 Prilagodite brzinu motora u saobraćaju

Nikada nemojte da zaboravite da brzoj, adrenalinskoj vožnji nije mesto u gradskom saobraćaju. Bez obzira i ako ste jedini na putu u tom trenutku i želite da date gas na motoru, zapamtite da nema opuštanja!

Sekund je potreban da zbog nepažnje pri velikoj brzini naletite na nešto ili na nekoga što će vas koštati života. Po jednom istraživanju, najviše stradalih motorista je vozilo nedozvoljenom brzinom. Setite se ovoga svaki put kada vas ponese vožnja motorom za ludovanjem.

#4 Poštujte saobraćajne znakove i signalizaciju

Osim dozvoljene brzine, tu je i mnoštvo saobraćajnih znakova koje nikako ne smete da zanemarite kada vozite motor u gradu. 

Poštujte svaki saobraćajni znak na putu jer on može da vam bude spas u neželjnim situacijama. Takođe obratite pažnju na svoju ali i tuđu signalizaciju i saobraćaju kako biste u svakom trenutku bili dobro organizovani pri vožnji.

#5 Nosite kacigu obavezno 

Iako se podrazumeva kaciga na glavi prilikom vožnje motora, sve češće se mogu videti vozači koji ne poštuju to zlatno pravilo. Najgora greška koju možete da uradite jeste da sedate za motor bez kacige.

Još je gora situacija ako vaš suvozač iza vas nema svoju kacigu. Ukoliko želite da prevezete nekog prijatelja, a da pritom on ili vi nemate kacigu za njega, učinite mu uslugu i pozvite mu taksi.

Pored kacige, potrudite se da je sa vama sva neophodna oprema za motor i da ste adekvatno obučeni za vremenske prilike napolju. 

Na kraju shvatite da motor nije igračka

Ako zaista želite bezbednu vožnju, shvatite samo jednu stvar – motor nije igračka

Znamo da zvuči kao kliše, ali vožnja motora je izuzetno opasna ako se motorista ne pridržava dozvoljene brzine i ostalim propisima u saobraćaju!
Motor je prevozno sredstvo koje morate da shvatite ozbiljno, tako što ćete sva ludovanja i jurcanje za adrenalinom da ostavite po strani. Vaš život je u vašim rukama i zato pažljivo vozite!