Magazin

Srpske svadbe predstavljaju jedan od najvećih i najkompleksnijih rituala koji se sastoji od ogromnog broja neophodnih koraka. Često mladenci u sklopu pripreme za svadbu uvežbavaju postupak i korake koji će ih taj dan sačekati.

Svako od nas je na desetine puta bio pristutan mnogim zanimljivim događajima na nekoj od svadbi. Na kraju sve to bude jako simpatično. Zato Vam donosimo nekoliko zanimljivih pojedinosti koje se ne mogu izbeći na tradicionalnoj srpskoj svadbi.

Srpska svadba

Svađa prilikom hvatanja bidermajera

Slobodna devojka koja uhvati mladin bidermajer po verovanju je sledeća koja će se udati. Zato je običaj da se ispred crkve veliki broj mladih dama u štiklama i kratkim haljinama, poređa i čeka na svoju priliku da postanu “odabrane buduće mlade”.

Po nekom nesuđenom pravilu, mesto na kome se okupe i čekaju let ovog “magičnog” buketa jako usko i neravno. Sve ovo dodatno otežava zauzimanje centralne pozicije za hvatanje budermajera.

Na kraju, kada mlada baci bidermajer neretko se desi da dođe do svađe jer ga više devojaka uhvati. Uz malo rasprave i nekoliko oštrih pogleda, buduća mlada postaje vlasnik mladinog buketa.

Ko će naručivati muziku

Na samoj svadbi postoje dve grupe gostiju koji su postavljeni na različitim delovima vaše odgovarajuće sale za svadbu. Oni dolaze iz različitih tabora, jedni su mladini dok su drugi mladoženjini gosti. Svako iz ovih grupa želi da ostavi svoj trag i ispoštuje domaćine, pa je spreman da poruči veliki broj pesama koje po pravilu promene tempo i atmosferu proslave.

Samom domaćinu svadbe nekada najteži deo bude održavanje mira svojih pripitih zvanica koji su nezadovoljni jer nemaju kontrolu nad bendom. 

Iako dobre bendove danas možete pronaći lako, bez obzira da li vam je potrebna muzika za svadbu u Beogradu, u Novom Sadu ili u bilo kom drugom mestu u Srbiji, ovakve stvari nisu do muzike i često se dešavaju na mnogim srpskim svadbama.

Poljubac sa svakim gostom

Srpska svadba se ne može nazvati svadbom ukoliko nema bar 300 zvanica. Jako često je taj broj znatno veći. Kako bi ispoštovali svaog gosta i primili čestitke, mladenci se pozdrave i “po srpski” poljube 3 puta sa svakim. Kada bi ih pitali šta im najteže pada, sigurno je da bi veliki broj njih odgovorio da je to upravo ova obaveza.

Mlada najčešće izgubi polovinu svoje šminke tokom ovog rituala, dok mladoženja zaradi veliku upalu mišića ruku od silnog rukovanja sa dragim gostima. Pored svega toga, potrebno je i slikati se sa svim gostima kako bi ostao zabeleženi trag i uspomena na njihovo prisustvo na svadbi.

Kolo koje nikako da prestane

Srpsko tradicionalno kolo je deo svake svadbe. Od užičkog preko žikinog do moravca, većina gostiju se trudi da isprati ovaj običaj. Tada sa svojih mesta ustanu i oni koji pre toga nisu to činili.

Gotovo uvek bend tu pauzu za kolo iskoristi za odmor, jer jedini odgovorni je harmonikaš. Iz tog razloga, kolo nekada potraje i duže od 30 minuta. Svako ko je bar jednom igrao kolo zna koliko je ono zajtevno, a ukoliko traje tako dugo definitivno predstavlja veliki zamor.

Ova lista definitivno može biti jako duga, ali ovo je dovoljno da Vas povede na razmišljanje o ovoj temi. Na kraju, koliko god bilo nelogičnosti u okviru tradicionalne srpske svadbe ona predstavlja deo tradicije i kulture i nešto što se neguje i što će se negovati generacijama.