Magazin

Diskus hernija je medicinsko stanje koje može izazvati bol i nelagodnost u leđima i drugim delovima tela. Ona se javlja kada unutrašnji deo diska između pršljenova ispupči ili izađe iz svoje normalne pozicije, pritiskajući okolne nerve i uzrokujući bol. Osobe koje boluju od diskus hernije često se suočavaju sa izazovima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog ograničenja pokreta i bola. Uz odgovarajuće savete i strategije za upravljanje ovim stanjem, osobe sa diskus hernijom mogu naučiti kako da prilagode svoje aktivnosti kako bi smanjili bol i poboljšali kvalitet života. U nastavku će biti predstavljeni praktični saveti za efikasno upravljanje svakodnevnim aktivnostima kod osoba koje boluju od diskus hernije.

Važnost pravilnog upravljanja aktivnostima kod diskus hernije

Nepropisno upravljanje aktivnostima kod diskus hernije može dovesti do ozbiljnih posledica. Nepotrebno opterećenje kičmenih diskova može izazvati dalje izbočenje diska i pritisak na nerve, povećavajući tako bol i ograničavajući pokretljivost. Takođe, nepravilno držanje tela tokom fizičkih aktivnosti može dovesti do dodatnog stresa na kičmu, što može pogoršati simptome diskus hernije.

Pravilno upravljanje aktivnostima kad je diskus hernija u pitanju donosi mnogo prednosti. Pravilno vežbanje jača leđne mišiće, što pruža podršku kičmi i pomaže u održavanju optimalne funkcionalnosti. Pravilno držanje tela smanjuje pritisak na kičmu i nerve, olakšavajući time bol i nelagodnost. Adekvatna tehnika podizanja težih predmeta smanjuje rizik od povrede kičme. Izbegavanje dugog sedenja i pravilno raspoređivanje vremena tokom dana smanjuje opterećenje kičme i smanjuje rizik od pogoršanja simptoma. Takođe, pravilna obuća i oprema pružaju dodatnu podršku kičmi i smanjuju opterećenje. Pravilna ishrana i upotreba lekovitih sredstava i terapija doprinose smanjenju upale, olakšavajući tako simptome diskus hernije. 

Fizičke aktivnosti

Vežbanje je jedan od ključnih faktora za upravljanje diskus hernijom. Pravilno vežbanje jača leđne mišiće i podržava kičmu, pomažući u održavanju optimalne funkcionalnosti. Redovno vežbanje takođe poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje upalu i povećava fleksibilnost kičme. Vežbanje takođe može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, što smanjuje opterećenje na kičmu.

Pored treninga i vežbi za jačanje mišića, istezanje igra važnu ulogu u upravljanju simptomima diskus hernije. Vežbe istezanja mogu pomoći da se olakša pritisak na kičmu, poboljša fleksibilnost i smanji bol. Neke od preporučenih vežbi istezanja uključuju vučenje kolena u grudi, pažljivo savijanje tela napred i levo-desno, kao i vežbe istezanja donjeg dela leđa. Važno je vežbe istezanja izvoditi pažljivo i ne forsirati pokrete koji uzrokuju bol.

Opasne vežbe koje treba izbegavati

Iako vežbanje može biti vrlo korisno kod diskus hernije, postoje neke vežbe koje treba izbegavati jer mogu pogoršati simptome. Vežbe s potresima, vežbe koje uključuju veliko savijanje ili okretanje kičme, kao i vežbe koje uzrokuju udarce ili veliko opterećenje na kičmu treba izbegavati. Uvek se konsultujte sa fizijatrom ili instruktorom pre nego što započnete bilo koji program vežbanja.

Pravilno držanje tela

Pravilno držanje tela igra ključnu ulogu u upravljanju diskus hernijom. Loše držanje može povećati pritisak na kičmu i nerve, izazivajući dodatnu bol i nelagodnost. Pravilno držanje, s druge strane, smanjuje pritisak na kičmu, olakšavajući simptome i poboljšava pokretljivost.

Pored praktikovanja pravilnog držanja tela u svakodnevnim aktivnostima, korektivne vežbe mogu pomoći da se poboljšaju držanje tela. Vežbe koje jačaju posturalne mišiće i poboljšavaju fleksibilnost kičme mogu biti vrlo korisne. Neke od preporučenih vežbi uključuju vežbe za jačanje trbušnih mišića, vežbe istezanja za grudi i prednji deo ramena, kao i vežbe za jačanje mišića leđa. Važno je redovno izvoditi ove vežbe kako bi se postigao željeni rezultat.

Upravljanje težim predmetima

Podizanje težih predmeta može predstavljati ozbiljnu opasnost za osobe s diskus hernijom. Dodatno opterećenje na kičmu može prouzrokovati veći pritisak na disk, što može dovesti do daljeg izbočenja diska, veće boli i otežane pokretljivosti.

Korišćenje pomoćnih sredstava može biti od velike pomoći kod podizanja teških predmeta. Često ruka ili ruksak, kolica ili druga transportna sredstva mogu biti korisni kako bi se smanjio pritisak na kičmu. Takođe se može razmotriti korišćenje pomagala poput grabilica ili korpi za podizanje predmeta s poda bez savijanja ili stvaranja dodatnog opterećenja na kičmu.

Izbegavanje dugog sedenja

Dugo sedenje može imati negativan uticaj na osobe s diskus hernijom. Nepravilno držanje tokom sedenja, pritisak na kičmu i nedostatak pokretanja mogu dovesti do pogoršanja simptoma, uključujući bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost.

Prilagođavanje radnog prostora za smanjenje opterećenja kičme

Prilagođavanje radnog prostora može biti od ključne važnosti za smanjenje opterećenja kičme tokom dugog sedenja. Osigurajte da imate ergonomski stolicu s podrškom za donji deo leđa, postavite monitor na odgovarajućoj visini, koristite jastučiće za podršku i postavite tastaturu i miš na pravilan način. Sve ove promene mogu smanjiti pritisak na kičmu i poboljšati držanje tokom sedenja.

Planiranje dnevnih aktivnosti može biti od ključne važnosti za osobe s diskus hernijom. Postavljanje prioriteta za važne zadatke i određivanje vremena za odmor može vam pomoći da održite ravnotežu i izbegnete prekomerni stres na kičmu.

Delegiranje zadataka i traženje pomoći od drugih može smanjiti opterećenje na kičmu. Nemojte se plašiti da zatražite podršku od porodice, prijatelja ili kolega. Učenje da delegirate zadatke smanjuje vašu anksioznost i opterećenje kičme.

Važno je odmarati se i pravilno rasporediti vreme tokom dana. Preterano naprezanje i nedostatak odmora mogu povećati simptome diskus hernije. Uzmite pauze tokom dana, pridržavajte se pravilnog rasporeda spavanja i vodite računa o svom telu. Pronalaženje ravnoteže između aktivnosti i odmora ključno je za efikasno upravljanje diskus hernijom.

Korišćenje pravilne obuće i opreme

Pravilna obuća igra važnu ulogu u podržavanju kičme i smanjenju opterećenja. Loše izabrana obuća može povećati rizik od povrede i otežati simptome diskus hernije. Pravilna obuća može pružiti podršku i stabilnost, smanjiti pritisak na kičmu i poboljšati ravnotežu tokom hodanja i drugih aktivnosti.

U nekim slučajevima, korišćenje ortopedskih pomagala može biti neophodno za smanjenje opterećenja kičme. Ortotski ulošci, specijalne cipele ili druga pomagala mogu pružiti dodatnu podršku i ublažiti simptome diskus hernije. Konsultujte se s ortopedskim stručnjakom kako biste utvrdili koja vrsta ortopedskog pomagala je najbolja za vas.

Pravilna ishrana za smanjenje upale i poboljšanje zdravlja kičme

Pravilna ishrana može biti od velike pomoći kod diskus hernije. Neki od najboljih izvora hrane koja smanjuje upalu uključuju ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama poput lososa i tune, bobičasto voće bogato antioksidansima poput borovnica i jagoda, zeleno lisnato povrće kao što su kelj i spanać, i maslinovo ulje koje sadrži antiinflamatorna svojstva.

Hrana bogata hranljivim materijama ima ključnu ulogu u podršci oporavka i održavanju zdravlja kičme. Uključite hranu poput povrća, voća, nemasnog mesa, orašastih plodova i semenki, mlečnih proizvoda s niskim procentom masti i žitarica bogatih vlaknima u svoju ishranu. Ovi hranljivi sastojci pružaju potrebne vitamine, minerale i proteine za obnovu tkiva i podržavaju zdravlje kičme.

Izbegavanje hrane koja može izazvati inflamaciju može biti korisno u upravljanju simptomima diskus hernije. Hrana bogata zasićenim masnoćama, transmastima, šećerom i soli može izazvati upalu u telu i pogoršati simptome. Pokušajte izbegavati prerađenu hranu, brzu hranu, gazirana pića, slatkiše i slane grickalice kako biste smanjili upalu i poboljšali zdravlje kičme.

Upotreba lekovitih sredstava i terapija

Lekovi mogu biti korisni za ublažavanje bolova i upale kod diskus hernije. Preporučeni lekovi uključuju nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su ibuprofen ili diklofenak za smanjenje bola i upale. Ovi lekovi treba uzimati u skladu s preporukama lekara kako bi se smanjio rizik od neželjenih efekata.

Alternativne terapije kao dopuna konvencionalnom lečenju

Alternativne terapije mogu biti korisne kao dopuna konvencionalnom lečenju diskus hernije. Neki od popularnih oblika alternativnog lečenja uključuju akupunkturu, masažu, chiropraktiku i fizioterapiju. Ove terapije mogu pomoći u smanjenju boli, poboljšanju pokretljivosti kičme i oporavku.

Fizioterapija kao važan deo rehabilitacije

Fizioterapija je važan deo rehabilitacije kod diskus hernije. Fizioterapeut može vam pomoći izraditi individualizovan program vežbanja koji će vam pomoći da poboljšate snagu i fleksibilnost mišića, smanjite bol, poboljšate držanje tela i poboljšate ukupnu funkcionalnost kičme. Redovne posete fizioterapeutu mogu biti od velike pomoći u upravljanju diskus hernijom i ublažavanju simptoma.

Zaključak 

Diskus hernija može biti izazovna, ali pravilno upravljanje aktivnostima može vam pomoći da poboljšate kvalitet života i smanjite simptome. Primenjujte ove praktične savete i konsultujte se sa stručnjacima kako biste postigli najbolje rezultate u upravljanju diskus hernijom. Važno je zapamtiti da ste vi jedinstveni i da je pravilno upravljanje aktivnostima važno za vaše optimalno zdravlje i blagostanje.

https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-black-backpack-walking-on-pathway-in-the-woods-with-her-dog-1009400/