Magazin

Logistika oko preseljenja u novi stan može da bude veoma zahtevna i komplikovana ukoliko joj ne pristupite pažljivo i sistematično. A da biste znali odakle da počnete, čemu posvetiti posebnu pažnju i kako da se preselite bez (veće) glavobolje, posvetite nekoliko minuta tekstu pred vama.

Pakovanje stvari za selidbu

Pre samog započinjanja selidbe, potrebno je razmotriti potrebu za kutijama ili kesama za sve stvari. Razmislite koliko komada kartonske ambalaže će vam biti potrebno da sve kabaste i lomljive stvari upakujete tako da budu bezbedne tokom transporta.

Ukoliklo niste sigurni, ne želite na selidbu da odvajate vreme, ili ga jednostavno ne posedujte zbog posla – profesionalna selidba stanova ili kuća će vam pomoći da sav nameštaj, vrednosti i stvari preselite bez imalo muke.

Redosled pakovanja/utovara stvari u kamion ili automobil

Prilikom utovara vaših stvari u kombi ili kamion treba voditi računa o tome šta će ići prvo, odnosno da one stabilne i ne tako lako lomljive stvari utovarite prvo, a tek onda pristupiti sa sitnicama, nakitom, flašama, čašama, tanjirima i sl.

Sve lomljive stvari treba umotati u pucketavi foliju ili papir, jer na taj način ćete ih dodatno zaštititi od trenja tokom vožnje a onda i mehaničkih uticaja kao što su udarci, padovi i drugo.

Iako vam se unošenje u kombi čini kao zahtevna operacija, kada sve kutije jasno obeležite po njihovoj sadržini – biće vam izuzetno lako da napravite selekciju šta prvo uneti.

Useljavanje – šta preneti prvo?

Dnevna soba u stanu

Ukoliko ste poslušali naš savet, vaše krhke stvari i dragoceosti biće prve koje treba izneti iz kamiona i “useliti” ih u novi dom. Kutije sa nakitom, posuđe, hranu ako ste nosili – sve to prvo upakujte u kuhinju.

Potom treba iznositi nameštaj: komode, police, sto, stolice, krevet i sve što će činiti srž vašeg doma. Nakon svega iznesite tepihe, prostirke i na kraju odeću i obuću. 

Ukoliko ne postoji opcija da svoje stvari redom, jedno po jedno, iznesete iz vozila za prevoz (što kod agencija koje uslužno sele ljude najverovatnije nije slučaj pa možete biti bez brige), potrudite se da ipak redosledom koji smo naveli pristupite useljavanju – kako se ne biste pogubili gde je šta i kako dalje.

Dodatni savet – stvari koje olakšavaju selidbu

Ukoliko u svom domu koji treba preneti na drugu lokaciju imate veoma mnogo stavri, kao i onih sitnica za koje iste sigurni da znate odakle vam ili ih nise dugo koristili (poput bebi opreme) – oslobodite ih se. Poklonite nekom rođaku, prijatelju ili jednostavno darujte Crvenom krstu, tu će sigurno naći svog srećnog korisnika.

Takođe, dokumenta, račune za vredne prednete, sentimentalne vrednosti i već pomenuti nakit i sitne dragocenosti spakujte u izdržljivu kesu pa u kofer, kako se ništa ne bi rasulo i zagubilo.

Napravite spisak stvari koje selite i obeležite kutije i kese po njihovoj unutrašnjosti. Na taj način (precrtavanjem nakon unošenja u novi dom) ništa se neće zagubiti. 

Pre samog polaska kamiona, proverite da li je sve upakovano i bez oštećenja (teške predmete obavezno stavite na dno kamiona, kao osnovu)! Vozite pažljivo i polako i – želimo vam srećan početak “novog” života na novoj lokaciji!