Magazin

Rođendan, diplomiranje, unapređenje, useljenje, iseljenje – sve su ovo povodi za okupljanje društva, i noć provedenu uz smeh i zabavu. Iako organizacija proslava često zahteva dosta vremena i truda, ovakvi skupovi se mogu organizovati na vrlo jednostavan način. Veče kviza i društvenih igara za vas i vašu ekipu je nešto što garantuje dobar provod.

Za veče kviza vam nije potrebno ni mnogo materijalnih sredstava. Obezbedite muziku, piće i grickalice, mesto za sedenje, pozovite najbliže prijatelje i organizujte veče za pamćenje. Evo nekoliko primera igara koje možete igrati u društvu.

 

Napravite svoj kviz

Verovatno je veliki broj vas gledao seriju “Prijatelji” i čuvenu epizodu u kojoj oni igraju kviz sastavljen od pitanja iz njihovih života, kako bi utvrdili ko koga bolje poznaje. Nema razloga da i vi ne uradite nešto slično.

Neka jedna osoba formira ekipe i sastavi spisak pitanja na koja ćete odgovarati, i kroz koja ćete se još bolje upoznati. Ako mislite da sve znate o vašim priateljima, ovo je odlična prilika da proverite da li je zaista tako.

Ukoliko vam ova tema kviza nije zanimljiva, ili se već previše dobro poznajete, možete sastavljati pitanja iz oblasti opšte kulture, sporta, muzike, ili bilo koje teme koja vas interesuje. Potrebno je samo da smislite sistem bodovanja i nagradu za pobednika, i zabava može da počne.

Asociacije

Asociacije su igra za celo društvo koja nikada ne može da razočara. Cilj je da igrač uz pomoć svog saigrača pogodi zadati pojam. U prvom krugu pojam se objašnjava opisivanjem, u drugom se za objašnjavanje koristi samo jedna reč, a u trećem pantomima. Pobednik je tim koji ima najviše pogođenih pojmova.

Neka svaki igrač napiše po 10 pojmova, prikupite ih i stavite u neku posudu, i izvlačenje može da počne. Ukoliko nemate inspiraciju za pisanje pojmova, možete se poslužiti i aplikacijom sa mobilnog telefona, prilikom čega igrač koji pogađa drži telefon na kome se nalazi pojam na čelu, tako da je ekran okrenut ka saigraču koji mu pojam objašnjava.

Pictionary

Naučili smo da su društvene igre zabavne još dok smo kao deca igrali, smejali se i svađali uz “Ne ljuti se čoveče”. Ovu društvenu igru ste možda prerasli, ali ovaj vid zabave sigurno niste.

Pictionary je društvena igra koja je zanimljivija i odraslima. I ovde se pogađaju pojmovi, ali se umesto reči koristite metodom crtanja. Igra počinje bacanjem kockice i pomeranjem figurica, i polje na koje stanete određuje koji ćete pojam sa kartice pogađati.

Na tajmeru podesite 60 sekundi (vreme predviđeno za crtanje i pogađanje) i – počnite. Ako je pogađanje uspešno, igrači nastavljaju kretanje po polju za broj koji je pokazala kockica. Pobedni je onaj koji prvi stigne do cilja.

Osim što će se u vama probuditi takmičarski duh i kreativnost, sigurno će umeće ili neumeće crtanja vaših saigrača izazvati smeh do suza. Još jedna igra brzog crtanja koja je slična ovoj je Draw Out, koja sadrži 300 kartica sa pojmovima.

Ko sam ja?

Još jedna igra sa pogađanjem, ali ovoga puta ne pojmova već – ličnosti. Jedna osoba zamišlja određenu ličnost koja je poznata iz sveta istorije, muzike, politike, ili bilo koje druge oblasti, a ostatak ekipe treba da pogodi o kome se radi.

Zagontena ličnost se otkiva postavljanjem pitanja na koje osoba koja ju je zamislila odgovara samo sa “da” i “ne”. Pitanja kao što su godište, pol, boja kose ili slično će vam pomoći da dođete do cilja. Igra mora imati najmanje 2 igrača.

Ubice

Ovo je igra koja, za razliku od ostalih koje smo naveli, zahteva – ćutanje. Potrebno je šest do osam igrača, i njima se deli onoliko papirića koliko ih ima. Na jednom papiriću piše “ubica”, a na ostalima “civil”.

Potrebno je da se igrači poređaju u krug, kako bi svi mogli da se pogledaju u oči bez naglih pokreta. Cilj igrača kome je dodeljena uloga ubice jeste da namigivanjem ubije ostale saigrače.

Ako neko uhvati ubicu kako namiguje, prijavljuje ga i završava rundu. Ukoliko je ubica neprimetno obavio svoj zadatak, ubijeni civil nakon nekoliko sekundi objavljuje da je mrtav. Ubica se tokom cele igre trudi da ubije civile, a ostali da ga uhvate na delu.

Pored svih ovih predloga, uvek dobra opcija za društvo jesu karte, ili razne igre pamćenja. Ukoliko se odlučite na bilo koju od navedenih igara, nema šanse da vam bude dosadno. Veče kviza i društvenih igara može postati i lepa tradicija za vašu ekipu.