Magazin

Iako se približava kraj leta, to ne znači da je period putovanja gotov, posebno ako želite na kratko da pobegnete iz grada i otputujete na neku zanimljivu destinaciju. Jesenje putovanje može biti čak i mnogo zabavnije od letnjeg, jer konačno nisu previsoke temperature. Ovo su pet destinacija koje mogu biti sjajan izbor ove jeseni.

Rim

RIm je jedinstveno mesto koje će vas sigurno ostaviti bez daha.

Nekadašnja prestonica najmodernijeg carstva u evropskoj istoriji, a ujedno i duhovno središte katoličkog sveta – Vatikan, nikada nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Kako je jedan od najlepših gradova na svetu, Rim godišnje poseti ogroman broj turista iz čitavog sveta. Čak i ako odete u Rim na samo nekoliko dana, postoji mnoštvo mesta koja morate videti, kao što su Koloseum, Rimski forum, Panteon, fontana Di Trevi, a takođe morate probati izvrsne pice, paste, sladoled, kafu i belo vino.

Pun vibracija savremenog grada, uz pomoć nove tehnologije, arhitekture, umetnosti, mode i kulinarskog spektakla ukusa, Rim neprestano privlači nove putnike i ostaje popularan kao što je bio u vreme kada su ljudi sa svih strana Rimskog carstva hitali da vide njegov sjaj.

 

Amsterdam

Jesenje putovanje u Amsterdam pravi je izbor za mlade i ljude željne avanture.

Amsterdam je holandska prestonica, poznata po svom umetničkom nasleđu, elaboriranom sistemu kanala i uskim kućama sa prelepim fasadama. U njegovom muzejskom okrugu nalazi se Muzej Van Goga, radovi Rembranta i Vermera. Biciklizam je ključan za gradski prevoz, a postoje i brojne biciklističke staze, pa ako ste ljubitelj ove vrste fizičke aktivnosti, ne prezajte da iznajmite bilickl i uživate u obilasku grada.

Raznolikost Amsterdama svake godine privuče više od četiri miliona posetioca. Ono po čemu je Amsterdam uglavnom najpoznatiji, jeste legalizovani kanabis. On je zaista zakonski dostupan, ali samo u sertifikovanim kafićima.

Slobodni duh Amsterdama garantuje sjajan provod, kako preko dana, tako i u noćnim izlascima. Pa zato, ako želite da pobegnete iz grada na par dana, a pritom se sjajno provedete, obavezno posetite Amsterdam ove jeseni.

Barselona

Barselona je kosmopolitska prestonica španske Katalonije, poznata je po svojoj umetnosti i arhitekturi. Fantastična crkva Sagrada Familija i drugi modernistički orijentisani objekti ostaviće specijalan utisak na vas. Muzej istorije grada MUHBA, obuhvata nekoliko rimskih arheoloških nalazišta i to je nešto što obavezno morate posetiti ako odlučite da odete u Barselonu.

Srce društvenog života grada jeste La Rambla, široka avenija koja deli stari grad na dva dela i obavezna je lokacija za svakog turistu, jer dopušta da osetite sjajne vibracije ovog prelepog grada. U centru avenije se nalazi čuvena Fontana Tri Milosti.

Naravno, ako ste ljubitelj sporta, onda ne smete propustiti obilazak stadiona Kamp Nou, najvećeg stadiona u Evropi, sa kapacitetom od 100.000 gledalaca. Stadion je za posetioce otvoren svakog dana, osim ako se na njemu igraju utakmice, onda možete posetiti samo muzej.

Kao najveća metropola na Sredozemnom moru, Barselona je danas vodeće svetsko turističko, ekonomsko, kulturno i modno odredište.

Milano

Prelepa metropola Milano, nalazi se u severnom regionu Lombardije i predstavlja globalni glavni grad mode i dizajna. To je fascinantan grad poznat po svojim vrhunskim restoranima i prodavnicama. Katedrala Duomo di Milano i manastir Santa Marie delle Grazie svedoče o vekovima umetnosti i kulture.

Ovo je grad kontrasta, moderan, a u isto vreme i staromodan, grad u kome svako može pronaći nešto za sebe, bilo da se radi o ljubiteljima kulture, fudbala, hrane, šopinga ili nečeg drugog.

Upravo u Milanu se nalazi jedno od najčuvenijih remek-dela Leonarda da Vinčija, freska „Tajna večera“. S toga, ako odete u Milano, morate videti ovo svetski poznato delo.

Istanbul

Neverovatan položaj ovog grada, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i sigurno ni vas neće razočarati.

Istanbul je jedan od najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu i može stati rame uz rame, uz sve večne gradove poput Rima, Jerusalima i Lisabona.

Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, postoji još nebrojano puno mesta u gradu koja će u vama izazvati posebne emocije i urezati vam se u pamćenje za čitav život.

Obavezno posetite Istanbul ove jeseni i obeležite ovu godinu sjajnim iskustvom iz ovog prelepog grada.