Magazin

Jedna od najvećih radosti putovanja na nova mesta, jeste upravo upoznavanje sa lokalnom kulturom. Suština svih kultura je pored hrane, tekstila, dijalekata, naravno i arhitektura. Predstavljamo vam građevine koje su u svetu poznate iz raznih razloga – verskih, istorijskih, arhitektonskih ili samo estetskih.  Otkrijte koja je vama najinteresantnija i koju prvo želite da vidite.

Hram Vat Samphan – Tajland

Ovo mesto poznatije je kao Kula velikog zmaja.

Izgleda kao velika roze kula, oko koje je uvijen ogroman ljutiti zmaj. Unutrašnjost je ispunjena raznim kipovima i svetinjama, uključujući i džinovski bronzani kip Bude.

Zanimljivo je da Tajlanđani veruju da svaka osoba koja se potpuno produhovi može da bude na nivou Bude. Zato njihova religija nije poput ostalih koji nameću pravila, nego više podseća na filozofiju života.

Turisti koji su obišli ovo mesto tvrde da ono ima poseban šarm, iako nije nešto što će vas fascinirati na prvi pogled, svakako možete osetiti prijatnu energiju, kako zbog ljudi koji rade na ovom mestu, tako i same građevine, koja je veoma lepo osmišljena.

Ono što je zanimljivo jeste da ova građevina više nije u turističkim vodičima i veoma retko je obilaze turisti iz sveta, jer gotovo da ne znaju da postoji, a veoma je interesantno videti ogromnog zmaja koji “nosi” gradu.

Ako ste upravo razmatrali da posetite neku egzotičnu destinaciju, izuzetno povoljan aranžman za putovanje na Bali nudi turistička agencija Disko Drugar putovanja.

Klavir zgrada – Kina

Kao što samo ime kaže, zgrada je oblikovana u džinovski klavir, sa violinom koja predstavlja ulaz. Otvoreni poklopac klavira služi kao nadstrešnica za krovnu terasu zgrade.

Ova građevina danas služi kao izložbeni prostor za izlaganje planova za novoizgrađeni okrug Shannan u gradu Huainan u Kini.

Iako ovo nije turistička atrakcija koja dozvoljava obilaske unutrašnjeg prostora, morate priznati da je veoma zanimljivo fotografisati se napolju pored ogromnog muzičkog instrumenta, posebno ako ste umetnička duša.

 

Idealna palata – Francuska

Istinita priča govori da je jednog dana francuski poštar Ferdinand Čeval pešaćio po kamenom delu puta. Bio je toliko inspirisan neobičnim oblicima kamenja, da se sutradan vratio na to mesto i počeo da sakuplja kamenje.

U početku je stavljao kamenje u džepove, a zatim u korpu. Na kraju je koristio kolica. Često je radio noću, uz svetlo uljane lampe.

Tada je dobio ideju da napravi palatu, koju je zatim gradio 33 godine.

Palata je mešavina različitih stilova inspirisanih raznim idealima, od hrišćanstva do hinduizma. Čeval je vezao kamenje krečom, malterom i cementom.

Ovo mesto danas iz daleka deluje kao kula od peska, jer je pretežno neutralnih braon i bež tonova.

Dom Sutagina – Rusija

Ovo je veoma interesantna građevina, kako je Rusi na zivaju “drveni neboder” i predstavlja najskuplju zgradu izrađenu od drveta na svetu.

Lokalni kriminalac, Nikolaj Petrovič Sutagin, gradio je ovu gradu od 13 spratova, visoku više od 40 metara, gotovo 15 godina, a bez ikakvog plana i projekta.

Dodatno otežavanje gradnje bilo je njegovo često hapšenje zbog reketiranja, te je tako ova građevina kreirana u periodima kada je Sutagin bio na slobodi.

Sama činjenica da je u gradnji bilo mnogo pauza, opravdava čudan izgled zgrade.

Ona jednim delom izgleda kao sasvim obična kuća, drugi deo više liči na tvrđavu, dok je krov građen kao kula od karata. U najmanju ruku, ovo mesto deluje kao da je konstantno u procesu izgradnje.

Nažalost, zbog materijala od kog je izgrađena, zgrada je često trpela požare i nezgode, te je vremenom srušena na samo četiri sprata.

Kuća Školjka – Meksiko

Da li ste ikada zamišljali da živite unutar morske školjke? Kuća Školjka je jedinstvena kreacija u Meksiku i jedna od najzanimljivijih kuća na svetu.

Ovo mesto oblikovano je u trodelnu zgradu, od koje svaka izgleda upravo kao školjka drugačijeg oblika.

Kada biste iz daljine ugledali kuću, stekli biste utisak da je to jedna od Diznijevih kreacija u stilu “Male sirene” i njenog kraljevstva.

Danas je svetski poznata Školjka privatna imovina, koja se zbog velikog interesovanja izdaje za porodične posete i luksuzna letovanja.

Čitava zgrada je bele boje i ima bazen. Naravno, privatnost nije zagarantovana, jer turističke ture obično dovode turiste na ovo mesto kako bi se divili izgledu građevine makar spolja, jer naravno ulazak unutra nije dozvoljen.

Nadamo se da smo vam približili interesantna svetska mesta i makar malo skrenuli pažnju sa modernih građevina koje viđate u svetskim metropolama.

Iako je danas popularnije da posetite Dubai i divite se vrtoglavo visokim zgradama, koje sijaju u staklu i luksuzu, nekad je jednostavno lepše da vidimo i neke građevine koje imaju priču ili su neočekivano interesantne i neobične.