Magazin

Traka za trčanje, sprave, ponavljanje istih serija vežbi u krug, i odlasci u istu teretanu danima i mesecima.

Žena trenira u prirodi

Da li je i vama ovo monotono kao što zvuči? Želite li konačno da promenite rutinu i opet sa entuzijazmom idete na svaki trening? Zašto ne bi probali sa treningom na otvorenom?

Trening na otvorenom je idealan način da promenite svoju rutinu i unesete nešto novo u svoj način vežbanja. Pored brojnih benefita koje donosi za vaše zdravlje ovaj vid treninga istovremeno donosi veliku motivaciju i priliku da se povežete sa prirodom.

Ukoliko i vi želite da probate nešto novo i krenete sa treningom u prirodi, a niste sigurni šta vam je sve potrebno za to, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Odeća i obuća za trening na otvorenom

Kada je u pitanju trening na otvorenom, odabir odeće se veoma razlikuje u odnosu na onaj u zatvorenom i klimatizovanom prostoru.

Kada trenirate na otvorenom odeću birajte na osovu vremenskih uslova, godišnjeg doba, kao i doba dana u kome trenirate. Širok izbor sportske garderobe podrazumeva i odeću namenjenu različitim vremenskim uslovima.

Treniranje na otvorenom zimi

Kombinacija hladnoće i znojenja često može rezultirati prehladnom. Kako bi je sprečili i prilagodili se zimskim uslovima, neophodno je da se prilikom vašeg treninga oblačite slojevito, tako da ukoliko vam bude vruće pojedine slojeve možete skinuti.

Pored majice i trenerke, biće vam potreban duks, sportska jakna i kapa. Kapa će zaštititi vašu glavu i uši od vetra, a sportska jakna će vas ugrejati ako su napolju veoma niske temperature.

Ukoliko vam posle određenog vremena bude vruće, jaknu možete skinuti i trenirati u dukserici koja je neizostavan komad odeće za trening tokom zime. Baš iz tog razloga online kupovina muških dukseva je u ovom periodu najzastupljenija.

Što se tiče obuće, birajte je u zavisnosti od fizičke aktivnosti kojom se bavite. Na primer, ukoliko trčite, odlučite se za one patike sa đonom koji se ne kliza, zbog toga što su sneg i ostale padavine zimi veoma česte.

Za muškarce slojevito oblačenje podrazumeva i nošenje sportskih helanki ispod šorca, dok za devojke to podrazumeva helanke napravljene od materijala koji zadržava toplotu i donjeg dela trenerke kako bi se dodatno ugrejale.

Treniranje za vreme letnjeg perioda

Za vreme leta se preporučuje trening u jutarnjim ili večernjim časovima, zbog visokih temperatura koje mogu biti tokom dana. Veoma je važno da u ovom periodu vaša odeća za trening bude pamučna, zato što prirodni materijali najviše prijaju vašoj koži i omogućavaju joj da diše.

Obucite pamučnu majicu i šorc, a ukoliko je napolju malo hladnije potreban vam je i tanji duks koji kasnije možete skinuti. Takođe, zato što je u toku leta povećano znojenje usled visokih temperatura, možete se odlučiti za dry fit odeću koja je poslednjih godina najčešći izbor aktivnih vežbača.

Ova odeća napravljena je tako da neutrališe neprijatne mirise i omogućava vam udobnost i pokretljivost čak i posle veoma intenzivnog treninga. Takođe, birajte odeću svetlijih nijansi i tonova, tako ne bi dodatno privlačili toplotu.

Trčanje u prirodi

Treniranje po kišnom vremenu

Bez obzira koje je godišnje doba u pitanju, kiša je faktor koji vas može iznenaditi u svakom trenutku. Treniranje po kiši može biti izazov i za najiskusnije vežbače, pa je neophodna adekvatna odeća kako bi vam pilikom treninga bilo što prijatnije.

Sportske patike koje su u potpunosti prilagođene kišnom vremenu su nepropusne, kako bi vam noge uvek bile suve, i imaju neklizajući đon koji će sprečiti da se okliznete i potencijalno padnete ili povredite.

Za ovo vreme preporučuje se nošenje dry fit odeće, koja je napravljena specijalno da ne upija znoj i ostale tečnosti tako da ukoliko kiša dođe u kontakt sa njom, ona se neće natopiti i otežati vam kretanje i smanjiti pokretljivost.

Sa obzirom na to da kišu veoma često prati i iznenadni pad temperature, preko odeće koju nosite obucite šuškavac. Šuškavac je napravljen od nepropusnog materijala, koji omogućava da kiša samo klizi po njegovoj površini, dok je unutrašnjost i dalje suva.

Šta vam je još potrebno?

Napredak tehnologije omogućio je da uz pomoć pametnog sata koji je povezan na mobilni telefon možete pratiti svoj trening. Ukoliko trčite, sat će vam brojati korake i pređene kilometre, kao i otkucaje srca, pa uz pomoć njega možete upoređivati postignuća na treningu i pratiti vaš napredak.

Kako bi vam trening brže prošao, mozete napraviti posebnu plejlistu sa muzikom koja vas motiviše i slušati je preko bežičnih slušalica koje nemaju kabl pa vas neće ometati i sprečavati pojedine pokrete.

Ukoliko ne volite da trčite, kako bi se zagrejali pred trening i sprečili povrede nabavite vijaču i preskačite je dok ne osetite da ste spremni za vežbe snage. Uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom, kako bi se hidrirali i osvežili između vežbi.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom motivisali da pokušate da zamenite teretanu sa vežbanjem u prirodi i pomogli da se u potpunosti opremite za ovu vrstu treninga.