Magazin

Patike na tepihu

Poznato je da su tepisi idealna podloga za zalutale kockice čokolade, kafu koja je slučajno skliznula sa stola ili nove flomastere vašeg deteta kome bojanke više nisu zanimljive. Ovakve fleke na svetlom tepihu mogu da izgledaju beznadežno, naročito kada ih primetite nakon nekoliko dana, kada su već osušene i upijene u tepih.

Srećom, kvalitetni usisivači u kombinaciji sa sredstvima i namirnicama koje sigurno imate u svojoj kuhinji čine odličnog saveznika u borbi protiv neželjenih dekoracija na tepihu. U nastavku pročitajte na koje sve načine možete očistiti i najgore fleke na vašem tepihu.

Četiri najefikasnija prirodna sredstva za čišćenje tepiha

Važno pravilo za uredan dom se odnosi na nabavku kvalitetnih aparata, u ovom slučaju usisivača, koji su modernizovani u toj meri da mogu da se izbore sa najvećim prljavštinama, ali i nečistim vazduhom. Održavanje najzahtevnijih tepiha snagom usisivača uz dole navedena sredstva koja efikasno uklanjaju fleke, čine odličnu formulu za čist tepih i svež vazduh u vašim prostorijama.

#1  Soda bikarbona u različitim kombinacijama

Soda bikarbona je multipraktično sredstvo koje se rado koristi u održavanju raznih elemenata i podloga u domu. Kada su fleke na tepisima u pitanju, najpre usisajte čitavu površinu a zatim pola šolje sode bikarbone (u zavisnosti od veličine fleke) pospite na problematično mesto i istrljajte ga četkom.

Pustite da tako istretirana fleka odstoji, pa nakon pola sata ponovo usisajte. Pod dejstvom sode bikarbone nečistoće će se povući, a u slučaju da se to ne desi ponovite postupak ili iskombinujte sodu sa nekim drugim, jačim sredstvom, poput limunovog soka. Soda bikarbona je izuzetno pogodna za kombinovanje sa uljima, sirćetom i sapunima, pa nakon primene neke od ovih kombinacija, fleke na tepihu nemaju velike šanse za opstanak.

#2 Tečni sapun i alkoholno sirće za čist tepih i prijatan miris

Iako niste toga svesni, od proizvoda koje već imate u svom domu možete napraviti moćno sredstvo za čist tepih i mirisan dom, znatno efikasnije od mnogih kupovnih preparata. Jedno takvo predstavlja mešavinu 2 kašike tečnog sapuna i 40 ml alkoholnog sirćeta, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca ili limuna i pola litre tople vode.

Sastojke dobro izmešajte u staklenoj posudi, a zatim sjedinjenu tečnost prespite u običnu posudu sa špricom. Poprskajte sredstvo na fleku i ostavite da odstoji do pola sata, a zatim usisajte. Osim što će fleke nestati, osetićete i svežinu u vazduhu sa prijatnim mirisnim notama eteričnih ulja i sapuna koje ste mešali. Reč je o jednostavnom i jeftinom načinu da unesete miris proleća u svoj dom, i da istovremeno imate čist i uredan tepih.

#3 Limunov sok za izbeljivanje problematičnih površina

Limunov sok je izuzetno efikasno sredstvo za čišćenje i osvežavanje i odeće i tepiha. Možete ga koristiti u kombinaciji sa drugim navedenim sredstvima, ali je neophodno da ga koristite sa malom rezervom. Naime, limunov sok izbjeljuje površine na koje se nanosi ukoliko odstoji suviše dugo, pa prilikom čišćenja ne zaboravite na vreme, kako ne biste suviše izbelili podlogu nakon skidanja fleke. Nisu vam potrebne super moći, već samo jedan limun koji je odličan za vraćanje beline potamnelim materijalima.

#4 Boraks, najefikasnija alternativa za sodu bikarbonu

Najsličnije sredstvo sodi bikarboni, po svojoj efikasnosti i širini upotrebe, svakako je boraks, odnosno natrijum borat koji se koristi za različite nemene u domaćinstvu. Potpuno je siguran za upotrebu, a najefikasnije deluje ukoliko ga pomešate sa toplom vodom i ostavite na tepihu da deluje oko 20 minuta. U zavisnosti od tvrdokornosti fleke i cilja koji želite da postignete, možete da ga kombinujete sa drugim sredstvima ili mirisnim uljima koji će osvežiti prostor u kome boravite.

Prednost navedenih prirodnih recepata koje možete sami lako da napravite je u tome što su potpuno bezopasni i pouzdani, za razliku od velikog broja skupih hemijskih sredstava koji ne zadovoljavaju svoju glavnu namjenu. Odličan su način da uštedite novac koji je poželjno uložiti u kvalitetan usisivač, kao neophodnu dopunu navedenim sredstvima za čišćenje.