Magazin

Organski proizvodi su svi oni proizvodi koji su dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje – organske proizvodnje, koja je zakonski regulisana. Organski proizvodi su bezbedni za upotrebu, štaviše vrlo preporučljivi, bez prisustva veštačkih materija i hemijsko-sintetičkih pesticida. Samim tim oni su dosta zdraviji i sadrže veću nutritivnu vrednost.

Organski proizvodi, zbog načina i procesa dobijanja, koji je u harmoniji sa prirodom, imaju veću životnu energiju i snagu, a ona je upravo odgovorna za održavanje imuniteta, regeneracionih procesa i održavanja vitalnosti ljudskog organizma. Naročito se ističe značaj u ishrani dece. Istraživanja su pokazala da organski proizvodi sadrže i do 60% više cinka, 63% više kalijuma, 73% više gvožđa i čak 125% više kalcijuma nego proizvodi koji se dobijaju konvencionalnom proizvodnjom.

Plantaza organske proizvodnje

Zbog čega se preporučuje organska proizvodnja i organski proizvodi

Osnovni princip organske proizvodnje i proizvoda koji nastaju kao njen rezulatat jeste: zdravo zemljište = zdrave biljke i životinje = zdravi ljudi. Ukoliko želite da povratite narušeni imunitet, pospešite energiju i rešite se zdravstvenih problema koji mogu da nastanu usled nepravilne ishrane JustSuperior organska hrana kao dodatak u redovnoj ishrani je pravo rešenje da se vratite u dobro stanje.

Važna karakteristika organske proizvodnje jeste ta što ne zagađuje životnu sredinu (vodu, vazduh, zemljište), jer u procesu proizvodnje ne koristi nikakve hemikalije i dodatna sredstva. Zasniva se isključivo na korišćenju prirodno postojećih odnosa i interakcija u prirodnoj sredini – biološki ciklusi i očuvanje biodiverziteta.

Organska proizvodnja je stoprocentno ekološki prihvatljiva, s obzirom na to da maksimalno poštuje prirodnu ekološku ravnotežu. U procesu organske proizvodnje koriste se isključivo održivi izvori energije (voda, vetar, sunce).

Koje su osnovne prednosti organskih proizvoda

Ono što se posebno ističe kao najvažnija prednost organskih proizvoda jeste njihov kvalitet i bezbednost prilikom konzumiranja. Organski proizvodi imaju povećanu biološku i nutritivnu vrednost koja se ogleda kroz izrazito povećan sadržaj vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega 3 masnih kiselina i antioksidanata.

Hrana koja se dobija organskom proizvodnjom je u potpunosti bez ostataka od pesticida i teških metala, koji se mahom koriste u konvencionalnim procesima proizvodnje kako bi se pospešio rast i razvoj proizvoda. Organski proizvodi su bez veštačkih aditiva, konzervansa, emulgatora, veštačkih boja, arome i pojačivača ukusa. Nema ostataka antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih lekova.

Organski kultivisani proizvodi sadrže do 60 posto više antioksidansa od uobičajeno uzgojenih useva, što je jednako tome da pojedete dodatnu porciju voća ili povrća dnevno. Antioksidansi su dobri zato što razgrađuju slobodne radikale, za koje se zna da oštećuju DNK i povećavaju mogućnost genetskih mutacija. Organski proizvodi imaju karaktrerističan ukus, miris i boju za dati proizvod koji često zovemo “zaboravljeni ukus namirnica sa sela”.

Organski proizvodi koji se preporučuju za bolji kvalitet života

Mnogi zdravu ishranu vezuju za mršavljenje, što može biti tačno s obzirom na to da kada kažemo zdravo mislimo na fit i u formi. Ipak, osnovna svojstva organskih proizvoda su da pospeše kvalitet života i da utiču na mnoge pozitivne reakcije u ljudskom organizmu. Neki od organskih proizvoda izrazito korisnih za ljudsko zdravlje:

  • kakao – samo nekoliko kašičica dnevno organskog kakao praha mogu učiniti da vaš mozak bude rasterećeniji, popraviti vam raspoloženje, a i pozitivno uticati na srce i krvne sudove.
  • maka – ovo je najcenjeniji plod koji je koristio drevni narod Inka još pre nekoliko hiljada godina. Nauka je pokazala, a brojni konzumenti i potvrdili, da samo jedna kašika dnevno kvalitetnog maka praha može povećati energiju, izdržljivost, fokus i izbalansirati hormone, a pritom nema nijedno neželjeno dejstvo.
  • lešnikovo brašno – doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, utiče na normalizaciju nervnog i imunog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Pomaže kod održavanja normalnog krvnog pritiska, funkciji štitne žlezde i održavanju zdravih kostiju i zuba.
  • prah konoplje – smanjuje umor i iscrpljenost, poboljšava imuni sistem, pozitivno utiče na nivo holesterola, a može doprineti i normalnoj plodnosti, reprodukciji i održavanju adekvatnog nivoa testosterona u krvi.

Kako možemo prepoznati organske proizvode

Ukoliko ne kupujete u specijalizovanim prodajnim mestima samo za organske proizvode, savetujemo da prilikom kupovine u velikim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane, obratite pažnju na to da li na ambalaži postoji znak “organski proizvod” i logo sertifikacione kuće koja je odgovorna da prati ceo proces proizvodnje. U Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede je garant da je svaki proizvod koji nosi ovaj znak proizveden po zakonski propisanim principima organske proizvodnje.