Magazin

Vreme je virusa, a kako nikome ne ide u korist da rizikuje da bude zaražen, lekari savetuju da vreme provodimo kod kuće. Možda ovo zvuči zanimljivo onima koji puno rade, te nemaju vremena za aktivnosti kojima bi se inače posvetili. Opet, i vreme kod kuće, u zatvorenom prostoru kad-tad dosadi. Manje su šanse da vam dani kod kuće dosadno prolaze ako ih organizujete i ispunite na pravi način.

U nastavku teksta predlažemo vam zanimljive načine kako da provedete dan kod kuće, a da vam ne bude žao što propuštate svu ovu prolećnu lepotu.

Spojite lepo i korisno

Istina je da većina ljudi voli da slobodan dan provede odmarajući se, dočekujući goste, ispijajući kafe i slično. Ipak, ima i onih koji slobodan dan vole da iskoriste drugačije. Jednostavno, neko uživa pospremajući kuću, radni prostor, preuređujući enterijer ili dekorišući dečiju sobu, sređujući dečije igračke.

Za ljubitelje ovog drugog, slobodan dan je ispunjen radom, ali i zadovoljstvom kada rezultati budu vidljivi. Uostalom, na ovakvo ispunjavanje dana ne moramo uvek gledati kao na obavezu, niti kao nepotrebno umaranje.

Preuredite enterijer

Jedan od načina da zanimljivo provedete dan kod kuće jeste da preuredite prostor u kome stalno boravite. Možda je baš sada pravo vreme da napravite novi raspored nameštaja, da zamenite zavese, unesete u dnevni boravak novo cveće, izbacite dotrajale stvari, polomljene suvenire, stare novine.

Ukoliko imate kućnu biblioteku zabavite se sređivanjem knjiga koje do sada niste stigli da poređate hronološki, prema autoru, izdanju, vašem ukusu i afinitetu.

Dekorišite dečiju sobu

Ako ste roditelj, dekoracija dečije sobe može da bude odlično rešenje da ispunite vreme i sebi i svojoj deci. Postoji niz kreativnih ideja kojima možete ukrasiti kuću i dečiju sobu. Kada su deca po celi dan u kući, igračke budu rasturene svuda. To ume da nervira, zato pronađite najbolje rešenje. Kroz kreativnost i druženje sa decom napravite red u kući.

Na primer, možete zajedno sa detetom napraviti kutiju za igračke. Sve što vam je potrebno jeste neka stara kutija koju već imate, a nije vam od koristi. Takođe vam je potreban  papir u boji, trake za pravljenje mašni, kolaž papir, samolepljivi stikeri, makaze. Naravno, ovo je samo predlog. Sve što imate kod kuće, a može da posluži za dekoraciju, možete iskoristiti. Veličina kutije zavisiće od broja igračaka.

Kutiju obložite papirom u boji, tako da je celu prekrijete, a onda selotejpom ili toplim lepkom zalepite papir. Dajte i sebi i detetu slobodu da na kutiji lepite mašne ili stikere, sve što je od koristi i što vam se dopada.Pustite mašti na volju.Tako ćete sebi ispuniti bar jedan deo dana, a dete ćete motivisati i podstakunti na radnu aktivnost.

Ispunite dan u kuhinji

Ako zbog brojnih poslovnih obaveza ne stižete da često budete u kuhinji, evo prilike! Oprobajte se u kulinarstvu. Možete napraviti svoje omiljeno jelo ili ako volite eksperimente, da se oprobate sa nekim potpuno novim. Preporuke i recepte možete pronaći bukvalno svuda, od prijatelja, starih kuvara, putemi nterneta i na bezbroj drugih načina. Možete čak i smisliti i neki originalni recept.

Onima koji često kuvaju ova preporuka možda neće biti toliko zanimljiva. Međutim, oni koji to ne čine stalno, mogli bi da baš sada iskoriste priliku i imaće dvostruku korist. Ispuniće kvalitetno svoje vreme a istovremeno će naučiti da sami pripremaju hranu.

Pročitajte knjigu

Ljubitelji knjiga složiće se da nema ničeg lepšeg nego slobodno vreme provesti čitajući neki dobar roman. U skladu sa vašim interesovanjima, stavovima, željama, potražite knjigu za koju mislite da će vam prijati.
Možete pročitati i knjigu koju ste odavno pročitali, nešto što je trenutno aktuelno ili ono što je dostupno u vašoj kućnoj biblioteci. Čak i one knjige koje ste ranije čitali danas sa vašim životnim iskustvom izgledaće mnogo drugačije. Neke stvari imaće drugačiji smisao nego kada ste po prvi put čitali to isto delo.

Ukoliko nemate jasnu ideju, potražite pomoć i preporuku prijatelja, rođaka ili istražite na internetu. Takođe, možete čitati knjige koju su dostupne na internetu u elektronskom obliku.

Pogledajte neki dobar film

Gledanje filmova nije gubljenje vremena. Verovatno nemate prilike da svakodnevno uživate u nekoj ljubavnoj komediji. Zato iskoristite dan kod kuće upravo za film. Ako niste ljubitelj komedija, potražite neki drugi žanr, gledajte film koji već duže vreme želite, ali ne stižete da odgledate ili ponovo odgledajte vaš omiljeni film. Ako ne možete da se odlučite za neki određeni film uvek možete posetiti sajt IMDb (Internet Movie Database), gde ćete pronaći brojne preporuke i liste najbolje ocenjenih filmova.

Možete organizovati porodični bioskop i zajedno sa decom odgledati neki zanimljiv dečiji film ili još lepše, pogledajte zajedno sa njima njihov omiljeni crtać. Možda vas ovo zajedničko vreme sa decom uz crtane filmove zatrenutak vrati u detinjstvo i bar na kratko vam odagna sve trenutne brige i probleme.

Ovo su prilike koje ne dobijate svakodnevno. Zato ih iskoristite da nadoknadite izgubljeno vreme sa decom, mužem/ženom ili da se posveteti sebi.

Trening kod kuće

Ukoliko ste navikli da budete fizički aktivni i vreme u zatvorenom prostoru vam smeta, onda se prepustite treningu kod kuće. Ukoliko već imate sprave za treniranje u svom domu, onda ste u prednosti, ali ako nemate, ne očajavajte – postoji rešenje.

Odredite doba dana koje želite da ispunite vežbanjem, a onda počnite. Međutim, ako niste sigurni kako da krenete sa vežbanjem i ne želite da se ukočite ili da dobijete upalu mišića, rešenje možete pronaći na nekom od Youtube kanala, koji se bave zdravim životom i fizičkom aktivnošću. Na internetu postoji puno tutorijala i nemojte oklevati da nešto i primenite. Posvetite vreme informisanju, kako početi i na šta treba obratiti pažnju, slušajte preporuke instruktora i započnite svoj fizički aktivan dan.

I za sam kraj, pogledajte naše zabavne testove, sigurno ćete pronaći neki vama zanimljiv koji će vam pomoći da vreme prođe brže.